דלג לתוכן

בדיקת מעקב זקיקים (follicular tracking)

טיפולי פוריות
3 דקות קריאה
מעקב זקיקים היא סדרה של בדיקות אולטרסאונד פנימי של האגן המתבצעות על ידי גניקולוג/ית או טכנאי/ת אולטרסאונד. הבדיקה יכולה לצפות את מועד הביוץ במדויק על ידי מעקב אחר זקיקים בשחלות: החל מזקיקים קטנים ועד לזקיקים שצפויים להפוך לביצית (זקיקים מובילים)[1]. המספר והגודל של הזקיקים נמדדים בכל בדיקה ביחד עם עובי רירית הרחם (אנדומטריום).

המעקב נעשה אחר זקיקים מלאים בנוזל – אלה זקיקים שיכולים להכיל ביציות. במהלך המחזור החודשי מבשילים עשרות זקיקים בשחלה, אך רק אחד יגיע לבשלות מלאה וישחרר ביצית. במקרה של טיפולי הפריה יינתנו הורמונים לגירוי שחלתי כדי שתיווצר הבשלה זו.

בדרך כלל יש צורך בכמה בדיקות במהלך מחזור אחד, כאשר בדיקה מפורטת תתבצע בפגישה הראשונה והבדיקות הבאות יתרכזו בשחלות[2].

במידה והמחזור תקין (28 עד 30 יום), הביוץ אמור להתרחש בין הימים 12 עד 16 של המחזור. לרוב, ניתן להתחיל לעקוב אחר גודלם והתפתחותם של הזקיקים ביום העשירי למחזור, אך היום המדויק לבדיקה הראשונה נקבע בהתאם לאורך המחזור של הנבדקת[3].

יד של רופאה אוחזת במתמר לקראת בדיקת אולטרסאונד מעקב זקיקיםצילום: shutterstock | Try_my_best

מטרת הבדיקה

מטרת הבדיקה היא להעריך מתי צפוי להתרחש הביוץ, וכך להגדיל את הסיכוי להתעברות, הן אם באופן טבעי והן אם בעזרת טיפולי IVF (הפריה חוץ גופית)[2].

הסיכוי הגבוה ביותר להתעברות תלוי בקיום יחסי מין (או בשאיבת ביציות) בזמן הביוץ. אורכם ותזמונם של ימי הביוץ שונים בין כל אישה ואישה, ויכולים אף להשתנות בין מחזור אחד לשני . באמצעות מעקב זקיקים ניתן לחזות באופן המדויק ביותר את ימי הביוץ.

מצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

  • מחזור לא סדירבמצב זה קשה לאתר את ימי הביוץ ולכן מעקב זקיקים קבוע יאפשר לחזות בכל מחזור את הזמן המתאים ביותר להזרעה או לקיום יחסי מין.
  • בעיות פריון לאישה או לגבר – במצב זה ניתן לחזות מתי לשאוב ביציות מהאישה לצורך הפרייתן מחוץ לרחם.

אוכלוסיות בסיכון

  • נשים בטיפולי פוריות.
  • נשים בעלות מחזור לא סדיר.

אופן ביצוע הבדיקה

הכנות לבדיקה
מעקב זקיקים נעשה באמצעות אולטרסאונד וגינלי בשילוב עם ניטור בדיקות דם של ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון. יש לבצע מראש בדיקות דם בהתאם להמלצת הרופא/ה[1].

מהלך הבדיקה
במהלך הבדיקה הראשונה, בדרך כלל יש צורך להגיע עם שלפוחית ​שתן מלאה. הבדיקה, שנעשית על הבטן, תעריך את מבנה הרחם, השחלות ורירית הרחם. לאחר מכן יהיה צורך לרוקן את השלפוחית ותבוצע בדיקה וגינלית – אולטרסאונד פנימי שנותן תמונות יותר ברורות המאפשרות לתעד את גודל ומספר הזקיקים בצורה מדויקת יותר[4].

צורך כך יש לפשוט את ההלבשה התחתונה ולשכב על מיטה גניקולוגית עם רגליים על במה נמוכה יותר. לאחר שהרופא או הרופאה מיידעים אותך, תתבצע בעדינות הכנסה של מתמר האולטרסאונד עם חומר סיכה לתוך הנרתיק. לאחר מכן יתבצעו תנועות קטנות עם המתמר מצד לצד כדי לראות זקיקים בשחלות ולספור את הכמות שלהם בכל אחת מהשחלות. בדיקות המעקב הבאות יהיו גם הן בדיקות וגינליות ולכן יש צורך לרוקן את השלפוחית מעט לפני הכניסה לבדיקה. כל הליך נמשך בדרך כלל כ-10-20 דקות[1].


לאחר הבדיקה
בתום הבדיקה יודפס דו"ח מפורט עם תמונות של גודל ומצב הזקיקים. במקרים בהם הבדיקה נעשתה על ידי הרופא/ה המטפל/ת, לאחר שהמטופלת תתלבש ניתן לדון בתוצאות. במידה והבדיקה נעשתה על ידי טכנאי/ת, ניתן לשתף את התוצאות עם רופא/ה אחר/ת לצורך פענוח.

אזהרות

סיכון: לא ידוע על סיכונים גופניים מיוחדים, אך יכולה להיות אי נעימות בעת חשיפת האזורים המוצנעים.

פענוח תוצאות

גודלו של זקיק קטן בבדיקה הראשונה הוא כ-5 מ"מ.
לקראת הביוץ גודל הזקיק כבר מגיע ל-20-30 מ"מ.

לא כל זקיק מכיל ביצית, אך אין אפשרות לזהות זאת באולטרסאונד. במקרה של טיפולי פוריות תתבצע שאיבה, שלאחריה ניתן יהיה לבדוק זאת במעבדה.

כאשר מתגלה בבדיקה כי יש זקיק מוביל (גדול ובשל מספיק) יומלץ על קיום יחסי מין בשלושת הימים הבאים[1]. במקרה של טיפולי פוריות, מעקב זקיקים מאפשר לרופא/ה לדעת מתי אפשר לשאוב זקיקים לצורך הפריה מחוץ לרחם.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
ד"ר משה רויבורט
ד"ר משה רויבורט יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
ד"ר אלברט סמנדרוב
ד"ר אלברט סמנדרוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים, מיילדות , מומחה במחלות צוואר הרחם
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ביוץ והזרעה

בניהולו של ד"ר גיל ירושלמי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו