- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- הפריה חוץ גופית
הפריה חוץ גופית (IVF)
· גיל מתקדם מאוד של האישה (גיל אמהות מאוחרת)
· נזקים או חסימות של החצוצרות (אשר יכולים להיגרם כתוצאה ממחלות זיהומיות של אזור האגן, או לאחר ביצוע תהליכי הפריה קודמים), דלקת של רירית הרחם
· בעיות פריון אצל הגבר, אשר כוללות כמות זרע ירודה או חסימות
· חוסר פוריות שאינו ניתן להסברה.
חמישה שלבים בתהליך הפריה חוץ גופית (המכונה IVF באנגלית):
שלב 1: המרצה, מכונה גם ביוץ יתר
תרופות, אשר מכונות תרופות פריון, ניתנות לאישה על מנת להמריץ את ייצור הביציות שלה. בדרך כלל, אישה מייצרת ביצית אחת בכל חודש. תרופות הפריון (זריקות פוריות) גורמות לשחלות לייצר מספר ביציות בעת ובעונה אחת. במהלך שלב זה האישה תעבור בדיקת אולטרה סאונד תוך נרתיקית (וגינאלית) על מנת לבדוק את השחלות, כמו גם בדיקות דם על מנת לבדוק את הרמות ההורמונאליות שלה.
שלב 2: שליפת הביציות (שאיבת ביציות)
הליך ניתוחי פשוט, אשר מכונה שאיבת הזקיקים, מבוצע על מנת להוציא את הביציות מגוף האישה (שיאבת ביצית). ההליך הניתוחי מבוצע על פי רוב במסגרת אשפוז יום במרפאות החוץ, או במרפאתו של רופא הפוריות. האישה תקבל תרופות אלחוש על מנת שהיא לא תחוש בכאבים במהלך ביצוע ההליך.
על ידי שימוש בהדמיית אולטרסאונד, מומחה לפוריות מחדיר מחט ארוכה ודקה דרך הנרתיק, אל תוך השחלות, ולאחר מכן אל תוך השקיק (זקיק) אשר מכיל את הביציות. המחט מחוברת אל מעין מכשיר שאיבה, אשר שואב את הביציות ואת הנוזל מכל זקיק, ביצית אחת בכל פעם. ההליך הזה מבוצע לאחר מכן גם על גבי השחלה השנייה. ייתכן והאישה תסבול לאחר מכן מהתכווצויות, אולם אלה יחלפו בדרך כלל לאחר יום אחד. במקרים נדירים יהיה צורך לבצע הליך ניתוחי לפרוסקופי על מנת לשאוב את הביציות.
במידה ואין ביכולתה של האישה לייצר ביציות, ניתן יהיה להשתמש בתרומת ביציות.
שלב 3: הזרעה והפריה
מכניסים את הזרע של הגבר, יחד עם הביציות האיכותיות ביותר אשר נשאבו מגוף האישה, אל תוך תא אשר נמצא בסביבה מבוקרת. תהליך הערבוב של הזרע עם הביצית מכונה תהליך ההזרעה. בדרך כלל הזרע חודר אל תוך (מפרה את) הביצית תוך פרק זמן של מספר שעות לאחר ההזרעה. במידה והרופא סבור כי הסיכויים להפריה נמוכים, ייתכן וצוות המעבדה יחדיר את הזרע באופן מלאכותי הישר אל תוך הביצית.
תהליך זה מכונה הזרקת זרע תוך-ציטופלסמית (ICSI -Intracytoplasmic Sperm Injection) מרבית תוכניות של טיפולי פוריות באמצעות הפריה חוץ גופית מיישמות גם הזרקת זרע תוך ציטופלסמית כחלק מהליך שגרתי של הפריית ביציות גם במידה ואין בעיות אשר צפויות.
שלב 4: תרבית העובר
כאשר הביצית המופרית מתחילה להתחלק, היא הופכת לעובר. הצוות של המעבדה יבדוק בקביעות את העובר על מנת לוודא כי הוא מתחלק כפי שמצופה. לאחר כ- 5 ימים, העובר התקין יהיה בעל מספר תאים אשר ימשיכו ויתחלקו באופן פעיל.
במקרה של זוגות אשר אובחנה אצלם סבירות להעברתן של תסמונות מסוימות על בסיס גנטי (תורשתי) לעובר, ייתכן ויתבצע אבחון גנטי (PGD – Pre implantation Genetic Diagnosis) טרם החזרת העובר לגוף האישה. הליך זה מתבצע כ- 3 עד 4 ימים לאחר ההפריה. הצוות של המעבדה יסיר תא אחד מכל עובר ויבצע עליו סקירה מדוקדקת על מנת לאבחן הפרעות גנטיות מסוימות.
בהתאם לארגון האמריקאי לרפואת ההפריה, אבחון בעיות גנטיות יכול לסייע להורים להחליט אילו עוברים להחזיר בחזרה אל הרחם, דבר אשר מפחית את רמת הסיכון שלהם ללדת תינוק אשר ירש מהם תסמונות גנטיות כאלה ואחרות. שיטה זו שנויה במחלוקת והיא אינה מיושמת בכל המרכזים הרפואיים.
שלב 5: העברת העוברים
העוברים מוחזרים אל תוך הרחם של האישה לאחר כ- 3 עד 5 ימים מרגע הוצאת הביציות וביצוע תהליך IVF. הליך החזרת העוברים מוקפאים מבוצע במרפאה של הרופא כאשר האישה נמצאת בהכרה מלאה. הרופא מחדיר צינורית ארוכה ודקה (קטטר), אשר מכילה את העוברים, דרך הנרתיק אל תוך הרחם. במידה והעובר נצמד אל דופן הרחם (משתרש) וממשיך לגדול, התוצאה תהיה היריון.
מחזירים אל תוך הרחם של האישה יותר מאשר עובר אחד, דבר אשר יכול להוביל להריונות מרובי עוברים של תאומים, שלישיות ויותר. הכמות המדויקת של העוברים שיש להחזיר אל רחם האישה היא סוגיה מורכבת, אשר תלויה במספר רב של גורמים, כאשר אחד מהם הוא הגיל של האישה. עוברים אשר לא הוחזרו אל תוך הרחם, מועברים לתהליך של שמירה בהקפאה, לשימוש מאוחר יותר או לצורך תרומה.
סיכונים בטיפול
טיפולי פוריות בכלל והפריה חוץ גופית - IVF בפרט מצריכים מחויבות שהיא גופנית, נפשית, רגשית וכלכלית. לחץ ומתח נפשי, כמו גם דיכאון, נפוצים מאוד להופיע אצל זוגות אשר מתמודדים עם בעיות פוריות.
אישה אשר נוטלת תרופות פריון יכולה לסבול מנפיחות בחלל הבטן, כאבי בטן, שינויים במצבי הרוח, כאבי ראש ותופעות לוואי אחרות. ישנן תרופות רבות אשר ניתנות במהלך של הפריה חוץ גופית שאותן יש צורך לתת בהזרקה, לעיתים מספר פעמים ביום. (הצוות הרפואי ידריך את שני בני הזוג כיצד לערבב נכון את התרופות וכיצד להזריק אותן). הזרקות חוזרות ונשנות יכולות לגרום להופעתן של חבורות.
במקרים נדירים מאוד התרופות יכולות לגרום לתסמונת של גירוי יתר של החצוצרות (OHSS – Ovarian Hyperstimulation Syndrome). תסמונת זו גורמת להצטברות של נוזלים בחלל הבטן והחזה. התסמינים כוללים כאבי בטן, תחושת נפיחות, עליה מהירה במשקל (5 ק"ג במהלך 3 עד 5 ימים), מיעוט במתן שתן על אף שתייה מספקת של נוזלים, תחושת בחילה, הקאות וקוצר נשימה. במקרים קלים של התסמונת ניתן לטפל בה בעזרת מנוחה במיטה. במקרים קשים יש צורך לנקז את הנוזלים בעזרת מחט.
מחקרים רפואיים עדכניים על טיפולי פוריות הגיעו למסקנה כי לא קיים כל קשר בין נטילת תרופות פריון להתפתחות של סרטן השחלות.
הסיכונים אשר כרוכים בהוצאת הביציות כוללים בין השאר תגובות לחומרי ההרדמה, דימומים, זיהומים ונזק לאיברים אשר נמצאים בסמיכות לשחלות, אשר כוללים את המעי ושלפוחית השתן.
ישנו הסיכון להתפתחות היריון IVF מרובה עוברים כאשר מחזירים אל תוך הרחם יותר מאשר עובר אחד. נשיאה של הריון מרובה עוברים נושא בצידו סיכונים של לידה מוקדמת ומשקל לידה ירוד. (אולם, גם הריון כתוצאה מהפריה חוץ גופית שהוא בעל עובר אחד בלבד יכול להסתיים בלידה מוקדמת או במשקל לידה נמוך של התינוק). לא ברור האם הפריה חוץ גופית יכולה להגדיל את רמת הסיכון להופעתם של מומים מולדים.
טיפולי פוריות ובפרט הפריה חוץ גופית (IVF) הם הליכים רפואיים יקרים מאוד. אולם, בעבור חלק מן המקרים, לא בכולם, ישנם חוקים אשר מטילים את נשיאת חלק מן הנטל הכלכלי על ביטוחי הבריאות. אולם, חלק מביטוחי הבריאות אינם מכסים טיפולי פוריות.
התשלומים עבור מחזור טיפולים אחד של הפריה חוץ גופית – אשר כולל את העלות של התרופות, הניתוח, ההרדמה, בדיקות האולטרה סאונד, בדיקות הדם, עיבוד הביציות וזרע, אחסון העוברים והחזרת העוברים אל תוך הרחם – עלולים להצטבר במהירות.
אחרי הטיפול
האומדנים משתנים בין מרפאה אחת לשנייה, ויש לפרשם בזהירות רבה:
§ שיעורי ההיריון משקפים את מספר הנשים אשר הצליחו להיכנס להיריון בעזרת טיפולי הפריה חוץ גופית. אולם, לא כל ההריונות מסתיימים בלידת תינוק חי.
§ שיעורי הלידה של תינוקות חיים משקפים את מספר הנשים אשר ילדו תינוק חי לאחר הפריה חוץ גופית.
על פי האגודה לעזרי רבייה טכנולוגיים (SART – Society of Reproductive Technologies), סיכויי הצלחה ivf הם כדלהלן:
§ % 43 - % 41 מן הנשים מתחת לגיל 35
§ % 36 - % 33 מן הנשים בגילאים 35 עד 37
§ %% 27 - % 23 מן הנשים בגילאים 38 עד 40
§ % 18 - % 13 מן הנשים מעל לגיל 41
לאחר השתלת העוברים ברחם, האישה תתבקש להישאר במנוחה למשך שארית היום. אין צורך במנוחה מוחלטת במיטה, אלא אם כן קיימת אפשרות להתפתחות לתסמונת של גירוי יתר של החצוצרות. מרבית הנשים יוכלו לחזור לשגרת חייהם הרגילה כבר ביום שלמחרת.
נשים אשר עוברות טיפולי פוריות באמצעות הפריה חוץ גופית צריכות ליטול טיפול הורמונאלי בכדורים או בהזרקה במשך 8 עד 10 שבועות לאחר החזרת העוברים אל תוך הרחם. פרוגסטרון הוא הורמון אשר מיוצר באופן טבעי על ידי השחלות על מנת לסייע בעיבוי של רירית הרחם. עיבוי הרירית מקל על העובר את תהליך ההשתרשות בדופן הרחם. הפרשת כמויות קטנות מדי של פרוגסטרון במהלך השבועות הראשונים של ההיריון יכול להביא לידי הפלה.
לאחר שחלף פרק זמן של כ- 12 עד 14 שבועות מרגע החזרת העוברים אל תך הרחם, תצטרך האישה לשוב אל המרפאה על מנת לבצע בדיקת היריון (נא פנה אל הכותר בדיקת רמות ההורמון הגונדוטרופיני השלייתי האנושי - hCG quantitative test).
לאחר ביצוע טיפולי פוריות באמצעות הפריה חוץ גופית , יש ליצור קשר מיידי עם גניקולוג, במידה והבחנת באחד או יותר מן התסמינים הבאים:
· חום גוף העולה מעבר ל- 38 מעלות
· כאבים באזור האגן
· הופעתם של דימומים מן הנרתיק
· הופעת דם בשתן.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בת 45. אחרי בדיקת שקיפות עורפית, תוצאות בדיקת הדם שלי הם 1:290 מדובר בהריון של IVF אשר עבורי הוא הריון מאוד יקר, ואולי הסיכוי האחרון שלי להיות אמא. הגינקולוג שלי המליץ לי לעבור בדיקת מי שפיר, בדיקה שמאוד מפחידה אותי בשל הסיכוי הגבוה לאובדן ההריון
-
שאלה: האם ניתן לבצע הפריית מבחנה מספר בלתי מוגבל של פעמים? אם לא, מהו מספר הפעמים המקסימלי ומהן המלצותכם בנוגע לטיפול זה?
-
שאלה: לא.
-
שאלה: אני בת 36, נוטלת גלולות למניעת הריון כ-10 שנים לאחר אבחנה של PCO like syndrome. הסימפטומים כללו ציסטה בשחלה שנצפתה ב-3 בדיקות אולטרסאונד שונות, השמנה, נשירת שיער, אקנה ושיעור יתר. בדיקות הורמונליות הראו כי רמת ההורמונים נמצאת בטווח הנורמלי גבוה. ישנ
-
שאלה: חברה שלי, בת 19, עברה הפלה באמצעות כדורים. אם ההפלה לא הצליחה, האם זה אומר שהעובר עדיין חי ובריא או שהיא תהיה חייבת לעבור גרידה? מה תפקיד הכדורים? להרוג את העובר או רק להוציאו מהרחם?
-
שאלה: אני בת 38. האם שימוש בסמים, אלכוהול וסיגריות בעשרת הימים שלאחר קיום יחסי מין עלול לפגוע בעובר? האם עשרה ימים לאחר קיום יחסים יש כבר שק הריון או עובר מתפתח?
-
שאלה: אני בת 26, מנסה להיכנס להריון שני עם בעיית ביוץ לפני מקווה. יש לי ילדה בת שנה שנולדה אחרי 4 שנים של נסיונות להיכנס להריון, וההריון שלה נקלט עם נטילת אסטרופם בניסיון השני. אני נוטלת שוב אסטרופם מהיום השלישי של הווסת למשך 8 ימים, אבל הפעם הדברים לא
-
שאלה: חבר שלי עבר כריתת אשך ימין בגיל 20 ועשה הקפאת זרע לפני הניתוח. הוא לא עבר כמותרפיה או הקרנות אלא רק ניתוח לכריתה. ברצוני לדעת אם יש סיכוי שזה יהווה בעיה בפוריות עבורו. הוא עובר בדיקות תקופתיות לפי הצורך כעת כל 8 חודשים. ואם צריך לבצע בדיקה, אשמח לדעת
-
שאלה: אני עוברת טיפולי IVF עקב בעיות זרע של בעלי (רק חצי מיליון + מעט תנועה). העוברים יצאו בסדר, אך הטיפול הראשון לא הצליח. בעלי צריך לעבור ניתוח וריקוצלה (דרגה 3). האם ניתוח יכול לשפר איכות הזרע עד כדי כך שנוכל להיכנס להריון באופן טבעי? האם השיפור יעלה
-
שאלה: אנו זוג בני 43 אשר עומדים לנסות לראשונה להרות. בשל גילנו המתקדם אנו מעוניינים בתאומים. האם יש טיפול שנועד לגרום להולדת תאומים, להבדיל ממצב שבו ריבוי העוברים הוא תופעת לוואי? האם האתיקה הרפואית מאפשרת לקבל טיפול פוריות גם במקרה שבו לא ידוע על בעיית פו
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
מחלות קשורות
- פוריות: הפרעות בפוריות אצל נשים
- אי פריון
- אל ביוץ
-
בדיקות קשורות
- בדיקת הריון
- אולטרסאונד
- בדיקת זרע
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- כריתת מיומות
- תיקון חצוצרות
- כריתת גוש בשד
- טיפולי פוריות
- טיפולי פוריות
מאמרים בנושא הפריה חוץ גופית
התפתחותו של תחום הפריון בעשורים האחרונים היוותה עבור זוגות רבים הזדמנות להקמת משפחה גם כנגד כל הסיכויים. ההליכים המ... לכתבה המלאה
-
פרסומת
עבור רבים ורבות שאינם מסוגלים להביא ילדים הליך פונדקאות מהווה חלופה יעילה המאפשרת להגשים את החלום, גם אם האישה אינה... לכתבה המלאה