דלג לתוכן

בדיקת נוגדנים לפוליו (POLIOVIRUS NEUT-AB)

נוירולוגיה
2 דקות קריאה
פוליומיאליטיס (Poliomyelitis) היא מחלה ויראלית הנגרמת על ידי נגיף הפוליו, המאובחנת כיום בעיקר במדינות מתפתחות בעלות תנאי תברואה ירודים. הפצת הנגיף קורית לרוב על ידי מחזור צואה-פה (נגיף מצואת המדביק מגיעה לחלל הפה של הנדבק), מה שמוביל להתרבות הנגיף ברקמה הלימפתית בלוע ובמעי. בשלבים מתקדמים יותר הנגיף עלול להתפשט לרקמת עצב ולגרום לנזק בעצבים מוטוריים בקרן הקדמית של עמוד השדרה. בניסיון למנוע את התרבות והתפשטות הנגיף בגוף, מייצרת מערכת החיסון נוגדנים מנטרלים. בבדיקה זו ניתן לזהות נוגדנים מנטרלים לפוליו בדם כעדות להדבקה או לחיסון בפני הנגיף[1].

יד אוחזת במבחנה עם דם של בדיקת נוגדנים לפוליו
צילום: shutterstock | luchschenF

מטרת הבדיקה

הבדיקה נועדה לשמש ככלי סרולוגי באבחנת פוליומיאליטיס, ובזיהוי סוג הנגיף הספציפי. בנוסף, משמשת הבדיקה בניטור תגובה לחיסון לפוליו, וככלי עזר באבחנה של דיכוי חיסוני מסיבות שונות[2].

מחלות ומצבים רפואיים שהבדיקה יכולה לזהות

פוליומיאליטיס – מחלה הנגרמת בשל נגיף הפוליו, מתאפיינת לרוב בתסמינים מקדימים (פרודרום) ולאחר מכן אם מתפשטת, גם בתסמיני מערכת העצבים. מאז המצאת החיסונים לפוליו והטמעתם בתכניות החיסונים במדינות רבות מסביב לעולם, הופחתו מקרי הפוליו באופן משמעותי (ירידה של כ-99% בין השנים 1988 ו-2018), והיום המחלה נחשבת ככמעט נכחדת1.
כ-95% מזיהומי הפוליו אינם מתפשטים למערכת העצבים וגורמים רק לתסמיני הפרודרום הבאים[1]:
 

בזיהומים המתפשטים למערכת העצבים, עלולות להופיע התכווצויות וכאבי שרירים חמורים, ולאחר מכן גם שיתוק רפוי א-סימטרי עם דומיננטיות בגפיים התחתונות. תמונה קלינית של ליקויים מוטוריים בלבד ללא ליקויים סנסוריים (תחושתיים) היא אופיינית לשיתוק בשל פוליו, אם כי יכולה להופיע במחלות נוספות. שיתוק זה נגרם בעקבות פגיעה בתאי עצב הנמצאים בעמוד השדרה, באזור הנקרא "הקרן הקדמית" – מיקומם של עצבים תנועתיים[1].

אוכלוסיות בסיכון

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה משפחה או נוירולוג/ית ובמקרים בהם יש חשד להידבקות בנגיף הפוליו או לאחר חיסון נגד נגיף הפוליו. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].

אופן ביצוע הבדיקה

לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי סטנדרטית. אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה, תוצאות יגיעו לרוב תוך מספר ימים [3] [4].

אזהרות

סיכון: הבדיקה כרוכה בסיכון מינימלי ביותר לדימום, המטומה, התעלפות, סחרחורת וזיהום מקומי.[5]

פענוח תוצאות

[3]
ערכי נורמה
כיל נוגדנים <1:8

מעל הנורמה
תוצאה הגבוהה מערכי הנורמה מעידה על הימצאות נוגדנים מנטרלים ומשקפת תגובה חיסונית נגד הנגיף. משמעות תגובה זו היא הידבקות בנגיף הפוליו בעבר או קבלת חיסון לנגיף הפוליו.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו