דלקת גרון (pharyngitis, sore throat)
דלקת גרון (pharyngitis) היא התפתחותה של דלקת באזור הגרון, השקדים ו/או בית הקול, שבה התסמין העיקרי הוא כאב גרון. מדובר באחת הסיבות הנפוצות ביותר לביקור אצל רופא המשפחה והגורם לה הוא זיהומי במרבית המקרים.
מאחר שלרוב מדובר במחלה זיהומית, היא גם מדבקת. גורמי המחלה נישאים באוויר באמצעות טיפות המופצות על ידי עיטוש, שיעול ומגע פיזי באנשים חולים.
הדלקת עלולה להיגרם על ידי נגיפים, חיידקים או פטריות. חלק מהמזהמים נמצאים בקביעות בחלל הפה והלוע, וחלקם מגיעים דרך האוויר.
שתי הבקטריות הנפוצות ביותר העלולות לגרום לכאב גרון הן סטרפטוקוקוס ו- Arcanobacterium haemolyticum , בעיקר בקרב מתבגרים, ולעיתים היא קשורה לפריחה אדומה קלה.
מחלה נוספת בה התסמין הבולט ביותר הוא כאב גרון (sore throat) היא דלקת של השקדים (Tonsillitis). השקדים ממוקמים בחלק האחורי של הלוע ולכל אדם יש שניים (אחד מכל צד). ברגע שאזור זה מודבק על ידי ווירוס או חיידק, הוא הופך למודלק והשקדים מתנפחים מעבר לגודלם הרגיל, תסמין זה מלווה בכאב גרון, חום וקשיים בבליעה.
לא תמיד ניתן להבחין בוודאות בין וירוס לבין דלקת חיידקית רק על סמך ההסתמנות הקלינית, ואז יש לבצע בדיקות נוספות לקביעת האבחון הסופי.
סימפטומים
כאמור, התסמין הבולט ביותר הוא כאב גרון (sore throat) וקושי בבליעה, אשר לעיתים מלווה בחום. כאשר הגורם לדלקת הגרון הוא וירוס, כאב הגרון ילווה בנזלת, שיעול, דלקת עיניים וצרידות. כאשר הגורם הוא חיידקי, חום גבוהה יהיה נפוץ יותר, כמו גם בלוטות לימפה נפוחות וכאבי בטן. כמו כן, הקאות וכאבי ראש עשויים להיות סימפטום של דלקת גרון.
דלקת גרון יכולה להיות קצרת טווח או להימשך על פני פרק זמן ממושך (דלקת כרונית). במרבית המקרים הדלקת מופיעה מהר ולא נמשכת מעל לפרק זמן של שבועיים.
התסמינים הכרוניים הם אלה אשר מופיעים למשך פרקי זמן הנמשכים מעל שבועיים. במידה והתסמינים שלך נמשכים על פני פרק זמן הארוך משבועיים, גש להיוועץ עם הרופא המטפל בך, שכן דלקת גרון יכולה לבוא גם כתוצאה ממחלות אחרות, חמורות יותר.
במקרים מסוימים כאב גרון עלול להופיע בעקבות טיפול באנטיביוטיקה, כימותרפיה או כל תרופה המשפיעה על מערכת החיסון. כאב גרון (sore throat) הנמשך מעבר לשבועיים רצופים עלול להצביע על קיומה של מחלה כרונית.
סיבות וגורמי סיכון
דלקת גרון יכולה להיגרם על ידי:
• התקררות או שפעת הנגרמים מזיהום נגיפי אלו הם הגורמים הנפוצים ביותר. כמו כן, מחלת הנשיקה היא גורם נגיפי נוסף אשר יכול לגרום לדלקת גרון. במקרים מועטים בלבד מדובר בדלקת גרון חיידקית, בעיקר בילדים כאשר החיידק הנפוץ ביותר הוא סטרפטוקוקוס A.
• החזר חומצי, המכונה גם תסמונת ההחזר הוושטי (gastroesophageal reflux disease GERD). זן זה של דלקת מכונה גם דלקת גרון כתוצאה מהחזר וושטי.
• שימוש יתר במיתרי הקול שלך, כגון בזמן עידוד באירועים ספורטיביים.
• גירוי, כתוצאה מרגישויות (אלרגיות) או עישון למשל.
תסמונת ההחזר הוושטי היא אחת הסיבות הנפוצות ביות להופעתה של דלקת גרון על בסיס כרוני. אולם דלקת גרון על בסיס כרוני יכולה גם להיגרם כתוצאה מבעיות בריאותיות חמורות יותר כגון נזקים בעצבים, פצעים בגרון, פוליפים או הופעתם של גושים מעופים וקשים (יבלות) על מיתרי הקול שלך.
מיתרי הקול הם קבוצה של רצועות גמישות בעומק הגרון אשר מפיקות את הצלילים הבוקעים מגרונך בזמן הדיבור. חלק מתופעות הצרידות יכולות להופיע באופן טבעי עם העלייה בגיל, כאשר מיתרי הקול מאבדים מגמישותם והופכים לדקים יותר.
אבחון ובדיקות
הרופא המטפל יכול לקבוע אבחנה לדלקת גרון על ידי ביצוע בדיקה גופנית פשוטה הכוללת מישוש באזור הצוואר, על מנת לאתר את המיקום המדויק של הכאב או לאתר גושים, ובדיקה של חלל האף, הפה והגרון, לצורך איתור מקום הדלקת. יתכן שהרופא ימליץ על משטח גרון, כדי לבדוק אם מדובר בזיהום חיידקי או פטרייתי.
הרופא המטפל ישאל אותך מספר שאלות כגון: האם יש לך כאבי גרון בזמן שאתה מדבר או בכל זמן אחר? מתי התחילה להופיע הבעיה בקול? האם היא הופיעה במקביל להופעתה של מחלה אחרת? על ידי בחינה של מראה מיתרי הקול שלך, ועל ידי שמיעת הקול הבוקע מגרונך, יוכל הרופא המטפל בך לקבוע האם דלקת הגרון ממנה אתה סובל תחלוף מעצמה או שמא יש צורך בטיפול רפואי.
ייתכן והרופא המטפל ימליץ לפנות למומחה אף אוזן גרון, זאת במידה ויש בעיות בקול ובצרידות, אשר אין להם כל גורם הנראה לעין ואשר נמשכים מעל לפרק זמן של שבועיים. ייתכן והרופא המומחה יבחן את מיתרי הקול שלך בעזרת מראה או מצלמה מיוחדת.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
דלקת גרון הנגרמת מוירוס או מחיידק ברוב המקרים תחלוף בלי טיפול, ואינה מסוכנת. עם זאת, דלקת גרון חיידקית שאינה מטופלת כראוי, לעיתים רחוקות יכולה להסתבך, ולגרום למורסה באזור השקדים, ולקדחת השיגרון, שהיא סיבוך נדיר של דלקת גרון חיידקית אשר מופיעה לאחר הזיהום מחיידק הסטרפטוקוקוס A. עם זאת, אין למהר וליטול טיפול אנטיביוטי, ובטח שלא בלי המלצה מרופא משום שבמרבית המקרים הגורם נגיפי ולא חיידקי, וטיפול אנטיביוטי שלא לצורך הוא אחד הגורמים ליצירת חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
יש לפנות באופן דחוף לרופא במידה ומופיעים תסמינים של חום גבוה יחד עם הפרעות בבליעה או בפתיחה של הפה, חוסר יכולת לשתות, הקאות, התייבשות, קוצר נשימה וקושי להזיז את הצוואר.
טיפולים ותרופות
בדרך כלל דלקת גרון יכולה לחלוף מעצמה ללא התערבות רפואית, וטיפול בעזרת אמצעים ביתיים, הוא כל אשר נדרש להחלמה: מנוחה, הימנעות מדיבור, הוספת לחות לאוויר בבית על ידי מכשיר אדים, שתייה כמויות גדולות של נוזלים, הימנעות מעישון ומבני אדם אחרים אשר מעשנים ליד.
במידה ומדובר בכאב גרון על רקע של הדבקה נגיפית או חיידקית המלווה בחום גבוה, הטיפול המומלץ להקלה של כאב גרון הוא גרגור במים חמים ומלוחים העוזר לחטא את האזור הכואב;
ניתן להיעזר בסוכריות מציצה המקלות על הכאב (פעולת המציצה של סוכרייה מגבירה את ריכוז הרוק בפה ועוזרת ללחח את האזור הכואב, בנוסף בחלק מסוכריות המציצה בבתי המרקחת ישנו ריכוז נמוך של חומר משכך כאבים); נטילת תרופות לשיכוך כאבים ;מכשיר אדים יכול להקל על התסמינים, במיוחד במקרים של כאב גרון הנגרם בשל אוויר יבש ונשימה דרך הפה.
במקרים בהם משטח הגרון מראה זיהום חיידקי, הרופא עשוי לשקול טיפול אנטיביוטי. כאשר הגורם הוא סטרפטוקוקוס A, הרופא ימליץ על טיפול באמצעות פניצילין למשך עשרה ימים וכמו בכל דלקת גרון, ניתן להקל על הכאב באמצעות משככי כאבים וכדורים להורדת החום. לא בכל מקרה בו משטח הגרון חיובי יש צורך בטיפול אנטיביוטי, כמו במקרה של כ-20% מהילדים שאינם מראים סימנים של דלקת אך משטח הגרון שלהם חיובי, ילדים אלו הם נשאים כרוניים. בנוסף, משטח גרון בפעוטות שגילם פחות מ-3 שנים הוא חסר טעם, ותוצאה חיובית תהיה חסרת משמעות ברוב המקרים. חשוב להדגיש כי לפני לקיחת משטח גרון, אסור ליטול אנטיביוטיקה, שכן דבר זה עשוי להביא לתוצאה שלילית כוזבת, וכמו כן במידה והטיפול האנטיביוטי החל לאחר ביצוע משטח הגרון כראוי, והתוצאה הייתה שלילית, יש להפסיק את הטיפול האנטיביוטי שכן אין בו צורך.
דלקת גרון כרונית מצריכה טיפול מקיף יותר. במידה ואכן יש לך דלקת גרון כתוצאה מן האופן בו אתה מדבר או שר, ייתכן ויש צורך בהדרכה של קלינאית תקשורת. הדרכה זו יכולה לסייע בשינוי ההרגלים אשר גורמים להופעתה של דלקת גרון. יתר על כן, הדבר יכול לסייע לבית הקול להחלים.
במקרים מסוימים יש צורך בהליך ניתוחי, כמו למשל לצורך הסרת השקדים, במידה ונגרם נזק בלתי הפיך למיתרי הקול, כתוצאה מהופעתם של פצעים, יבלות או פוליפים.
מניעה
אין חיסון שיכול למנוע הדבקה בזיהום, וכן ההידבקות עצמה אינה מביאה לחיסון מפני דלקת גרון בעתיד. עם זאת ניתן למנוע הדבקה והפצה של המחלה כאשר מדובר בזיהום של סטרפטוקוקוס A, על ידי טיפול בפניצילין. לאחר 24 שעות של טיפול, האדם כבר אינו מדבק.
שאלות ותשובות
- לפני שלושה חודשים היתה לי דלקת גרון. טופלתי ברפאפן במשך 10 ימים, באוגמנטין במשך 10 ימים ו-14 יום ברפאפן. לאחר מכן החלמתי. עכשיו יש לי שוב דלקת גרון עם 40 מעלות חום, וקיבלתי שוב רפאפן מגה, 2 ליום. העניין הוא שאני מרגיש חנק, אני לא יכול לבלוע ובטח לא
- לפני ארבעה ימים חליתי בכאב גרון, חום, חולשה ובחילות. למחרת התחלתי בטיפול בתרופה רפאפן מגה בעקבות דלקת גרון שאובחנה אצלי. ציינתי אצל הרופא, ואציין גם כאן, כי אין לי רגישות ידועה לתרופות. מאז הבחילות נשארו, ואף נוספו הקאות, ונוסף על כך ישנו כאב מוזר שמ
- מאז שאני תינוק אני סובל מדלקות גרון. כשהייתי קטן זה היה מלווה בחום, וטופלתי בזריקות פניצילין. כיום, לאורך השנים האחרונות, זה מלווה בליחה מוגלתית לאורך כל השנה. אני סובל מדלקת מפרקים פסוריאטית כ-18 שנה. האם יש קשר בין דלקות גרון לפסוריאזיס? הייתי אצל
- אני בת 24 וסובלת במהלך השנה האחרונה מדלקות גרון כרוניות. בממוצע כל חודש וחצי יש לי דלקת בגרון. בפעם הזו התנפחו לי בלוטות לימפה רבות בצוואר, דבר שהדאיג אותי במיוחד, אך לאחר בירור אצל רופאת המשפחה הוסרה דאגה מליבי. אחותי סובלת ממחלת בכצ'ט כבר 14 שנים,
- במהלך השבוע האחרון הצטננתי. לקראת סוף השבוע, לאחר מאמץ קולי רגיל, הופיעו צרידות וכאבים נוראיים בחלל הגרון. לא מצאו שום דבר בבדיקה רפואית, למעט הצרידות. אני חוששת שמדובר בדלקת במיתרי הקול. לפני חודש לערך "נתפסו" מיתרי הקול שלי במהלך מאמץ קול
- הרופא רשם לי רוקסו לטיפול בדלקת גרון. הבעיה היא שאני מנסה להיכנס להריון, ובימים אלה עשויה להרות. האם מותר לקחת Roxithromycin בהריון?
- אחייני בן שנה ו- 10 חודשים, חלה לפני מס' ימים בדלקת גרון, שאובחנה ע"י רופא ילדים והוא טופל באמצעות אנטיביוטיקה. מס' ימים לאחר תחילת נטילת האנטיביוטיקה נוצרה אצלו נפיחות (ממש גולה גדולה) בצוואר (באזור הגרוגרת). מאוד נבהלנו. האם זה קשור לדלקת גרון
- בני, בן כמעט 5, סובל בחודשים האחרונים כ-5 פעמים ברציפות מחיידק הסטרפטוקוק בגרון. הוא טופל במוקסיפן, אזניל ורפאפן. כעת, לאחר הטיפול האחרון הוא בריא, אולם משטח שנלקח חזר שוב חיובי לסטרפטוקוק A. מה לעשות? האם צריך לקחת שוב ושוב אנטיביוטיקה? האם יכול
- בתי בת 5 וחצי חודשים. לפני 10 ימים היא התחילה להשתעל. הרופא נתן לעשות אינהלציה עם בודיקורט וטרבולין, כי הוא שמע צפצופים בריאות. אחרי 7 ימים היגענו למעקב לרופא שאמר שאין לה צפצופים, אבל שהשיעול נמשך, ונתן לעשות עוד שבוע אינהלציה עם רק בודיקורט ומי מלח
- התחלתי לקחת רפאפן 1000 מ"ג לעשרה ימים, על פי המלצת הרופא, בגלל דלקת גרון קשה עם חום גבוה. לפני 3 שנים הורידו לי את השקדים ועד לאחרונה, לא היו בעיות. לצערי, לאחר 8 ימים הפסקתי לקחת את הרפאפן כי שכחתי. רק אחרי יומיים וחצי בלי כדורים גיליתי שנשאר
מאמרים בנושא דלקת גרון


האם הנגיף עלול לעבור בחלב אם, האם כדאי להניק גם אם אובחנתי כחולה בקורונה ואיך ניתן להגן על הרך הנולד מפני הדבקה? במ... לכתבה המלאה


מחלות החורף - עובדות ומיתוסים לכתבה המלאה