דלג לתוכן

בדיקת חלבון C (PROTEIN C)

ערוץ בריאות כללית
2 דקות קריאה
מנגנון קרישת הדם מופעל במצבים של דימומים או פציעות, וכשישנו צורך בתהליך הקרישה מגויסות למקום טסיות דם שתפקידן לחסום את יציאת הדם. פגיעה במנגנון קרישת הדם נוצרת כאשר ישנה פגיעה באחד מהפקטורים המגויסים לתהליך זה, ונוצר מצב של קרישיות יתר (טרומבופיליה). קרישיות יתר יכולה להיות מצב מולד או נרכש, והיא יכולה להופיע לפרק זמן מסוים או באופן קבוע. מצב של קרישיות יתר עלול להוביל להיווצרות של קרישי דם, מה שבתורו יכול לחסום את הוורידים או העורקים ולסכן את החיים[1].

נוגדי הקרישה הטבעיים פרוטאין S ופרוטאין C, נוצרים בכבד ותלויים ברמת הפעילות של ויטמין K, הגורם בעת הצורך למעברם של חלבונים אלו ממצב בלתי פעיל למצב פעיל - מצב המוביל בסופו של דבר להפעלתו של גורם הקרישה טרומבין ולעיכוב של היווצרות קרישי הדם[1].

ישנם שני סוגים של חוסר בחלבון C מולד: חסר ברמה הכמותית של החלבון; חסר ברמת הפעילות הפונקציונלית של החלבון[1].

יד אוחזת במבחנת דם של בדיקת חלבון C
צילום:shutterstock | Saiful52

מטרת הבדיקה

בדיקה זו בודקת את רמתו של חלבון C בדם. רמה נמוכה מהנורמה עלולה לגרום לקרישיות יתר ולסיכון מוגבר להיווצרות מגוון מחלות הקשורות לבעיות קרישה, מה שבתורו עלול להוביל לחסימה של ורידים ועורקים במקומות שונים בגוף ולגרום להיווצרות נמקים ואף לפגיעות נשימתיות, לשבץ מוחי ולהפלות.[2]

במידה והחסר הינו מולד- אזי בדיקת סוג החסר- כמותי או איכותי (רמת פעילות)[2].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

  • פקקת ורידים תסחיפית (VTE)[3].
  • ארגמנת (purpura fulminans).
  • נמק עורי המושרה ע"י קומדין[4].
  • קרישה תוך כלית מפושטת (DIC).
  • מחלות כבד.
  • אורמיה.
  • הלם ספטי.
  • זיהומים.
  • תסמונת מצוקה נשימתית קשה (ARDS).
  • תסמונת נפרוטית[5].
  • היפרליפידמיה.
  • הזדקנות נורמלית[6].

אוכלוסיות בסיכון


אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת במבחנה. יש להמתין לפחות 10 ימים מאז אירוע הפקקת האחרון לשם קבלת דיוק מרבי בתוצאות הבדיקה. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך[9].

אזהרות

סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.

פענוח תוצאות

ערכי הנורמה
הבדיקה נמדדת בערכים של יחידות בינלאומיות לדציליטר (IU/dl). ערך תקין הוא בין 70-140. לחילופין ערך ממוצע בדם הוא 4 מיקרוגרם למיליליטר (mcg/ml), כאשר ערך תקין הוא בין 70-140% מהממוצע[10].

מעל הנורמה
יכולהלהעיד על תסמונת נפרוטית, היפרליפידמיה, הזדקנות נורמלית.

מתחת לנורמה
יכול להעיד על קרישיות יתר שעלולה לגרום למגוון מחלות כגון פקקת ורידים תסחיפית (VTE), ארגמנת, נמק עורי המושרה ע"י קומדין, קרישה תוך כלית מפושטת (DIC), מחלות כבד, הלם ספטי, זיהומים, תסמונת מצוקה נשימתית קשה (ARDS), אורמיה.

רמת סיכון:

הכי נמוך
[2] Broekmans AW, Bertina RM. Protein C. In: Recent Advances in Blood Coagulation, Poller L (Ed), Churchill Livingstone, New York 1985. Vol 4, p.117.
[3] Heijboer H, Brandjes DP, Büller HR, et al. Deficiencies of coagulation-inhibiting and fibrinolytic proteins in outpatients with deep-vein thrombosis. N Engl J Med 1990; 323:1512.
[4] Zauber NP, Stark MW. Successful warfarin anticoagulation despite protein C deficiency and a history of warfarin necrosis. Ann Intern Med 1986; 104:659.
[5] Mannucci PM, Valsecchi C, Bottasso B, et al. High plasma levels of protein C activity and antigen in the nephrotic syndrome. Thromb Haemost 1986; 55:31.
[6] MacCallum PK, Cooper JA, Martin J, et al. Associations of protein C and protein S with serum lipid concentrations. Br J Haematol 1998; 102:609. [9] Pabinger I, Kyrle PA, Speiser W, et al. Diagnosis of protein C deficiency in patients on oral anticoagulant treatment: comparison of three different functional protein C assays. Thromb Haemost 1990; 63:407.
[10] JAMESON, FAUCI, KASPER, HAUSER, LONGO, LOSCALZO, "HARRISON MANUAL OF MEDICINE" 19th Edition, aboratory Values of Clinical Importance, p.2756
רופאים בתחום
ד"ר פרדי אביב
ד"ר פרדי אביב המטולוגיה
המטולוג בכיר במרפאה המטו-אונקולוגית בבית החולים איכילוב
ד"ר ואלרי דונצ'יק
ד"ר ואלרי דונצ'יק כירורגיה
מומחה כרורגיה כלי דם
ד"ר נתנאל הורוביץ
ד"ר נתנאל הורוביץ המטולוגיה
יושב ראש האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים ומנהל היחידה לטיפול יום במערך ההמטולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם

שאלות מתוך פורום כירורגית כלי דם

בניהולו של ד"ר אסף לבנון
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו