הפלה טבעית (Spontaneous abortion)
הפלה טבעית היא מקרה של הפסקת הריון באופן ספונטני לפני השבוע ה-20. מרבית ההפלות הטבעיות מתרחשות בעקבות התפתחות לא תקינה של העובר.
סיווג ההפלות הטבעיות (ובהתאם הטיפול בה) מוגדר לפי השבוע להריון שבו ההפלה התרחשה: הפלה מוקדמת היא הפלה המתרחשת לפני השבוע ה-12 להריון, והפלה מאוחרת היא הפלה שהתרחשה לאחר השבוע ה-12 (עד 20).
בנוסף, נהוג לסווג הפלות טבעיות בצורה הבאה:
- הפלה מאיימת - האישה לוקה בדימום לדני (וגינלי) ומתעורר חשש שתתרחש הפלה, אולם מתקבל דופק תקין בעובר. יש להדגיש שברוב המקרים הפלה מאיימת מסתיימת בכך שהדימום נפסק, לא מתרחשת הפלה וההריון נמשך.
- הפלות נשנות - התרחשות של שלוש הפלות רצופות מוגדרת כהפלות נשנות או הפלות שמִנֵטִייָה.
- הפלה נדחית - הריון שחדל להתפתח ברחם במשך מספר שבועות.
- הפלה מזוהמת - דימום המלווה בדרך-כלל בחום ועל פי רוב מקורו בזיהום ברחם ובעובר.
סימפטומים
במרבית המקרים, התסמינים להפלה טבעית מופיעים לפני השבוע ה-12, והם יכולים לכלול:
- הופעה של דימום וגינלי.
- כאב או התכווצויות בבטן או בגב התחתון.
- הפרשות נוזלים או גושים מהווגינה.
חשוב לזכור שבמרבית המקרים בהם נשים מדממות בטרימסטר הראשון, ההריון ממשיך בהצלחה ואינו כרוך בהפלה טבעית. עם זאת, בכל מקרה של הופעת אחד מהתסמינים הללו או שקיים חשש אחר לאי תקינות ההריון, מומלץ לפנות לרופא המטפל.
סיבות וגורמי סיכון
במרבית המקרים שבהם מתרחשת הפלה טבעית, הסיבה היא התפתחות לא תקינה של העובר. הסיבות הנפוצות להתפתחות לקויה הן הפרעות כרומוזומליות, שלרוב מתקיימות בשלב שבו העובר מתחלק וגדל, ולא בהכרח עקב בעיה שעברה בתורשה מההורים.
סיבות נוספות להפלות טבעיות הן בעיות גנטיות, בעיות בבריאות של האם כגון סוכרת, זיהומים, בעיות הורמונליות, מחלות בבלוטת התריס ועוד. תת-פעילות של הגופיף הצהוב עלולה אף היא להוות גורם להפלות נשנות, וכן ליקויים שונים ברחם כגון פוליפים, שרירנים ופגמים מלידה.
גורמים המעלים את הסיכון להפלות טבעיות הם:
- גיל - מעל 35 הסיכון עולה, ומעל גיל 40 הסיכון אף מוכפל.
- הפלות בעבר – היסטוריה של הפלות מעלה את הסיכון להפלה חוזרת.
- מצבים בריאותיים כרוניים – נשים עם מחלות כרוניות כגון סוכרת, נמצאות בסיכון מוגבר להפלות טבעיות.
- בעיות ברחם או באגן – בעיות במבנה הרחם, חולשה באגן ועוד.
- עישון, אלכוהול וסמים – עישון בהריון, שתייה לא מבוקרת ושימוש בסמים, עלולים להוביל להפלה.
- משקל – תת משקל או משקל יתר מהווים גורם סיכון להפלה.
- בדיקות פולשניות טרום לידתיות – בדיקות כגון בדיקת מי שפיר, מעלות את הסיכון.
אבחון ובדיקות
בהתאם לסוג ההפלה הטבעית יומלץ על בדיקות רפואיות. כך למשל במקרה של הפלה מאיימת, יומלץ על מעקב בלבד, בעוד שבהפלות נשנות לרוב יעדיף הרופא על בירור הכולל ייעוץ גנטי, בדיקות כרומוזומליות לבני הזוג, וכן בדיקות לשלילת מחלות כמו תת-פעילות בלוטת התריס, סוכרת, מחלות כרוניות בכליות או מחלות של מערכת החיסון כגון זאבת.
כמו כן, יש לבדוק על ידי צילום רחם או היסטרוסקופיה האם יש אנומליות של הרחם.
סיבוכים אפשריים
הפלה טבעית שאינה מבוצעת בשלמות זקוקה להמשך טיפול עד ריקון מוחלט של תוכן הרחם באמצעות גרידה. שאריות שק ההריון הנותרות ברחם עלולות להיות מסוכנות ולגרום לזיהום בגוף האישה המלווה בחום גבוה, בצמרמורות, ברגישות בבטן התחתונה ובהפרשות מהנרתיק.
במקרה של הפלה מזוהמת יכולה האישה להיות חולה מאוד ולעיתים נדירות אף להיכנס להלם זיהומי (אילחי) עם קריסה של מערכות הלב וכלי הדם.
טיפולים ותרופות
הטיפול בהפלות תלוי מאוד בגורם להפלה. כך למשל בהפלה מאיימת לרוב אין טיפול יעיל ובדרך כלל מומלץ לנוח ולהיות במעקב. בהפלה מזוהמת, לעומת זאת, נהוג לטפל באמצעות אנטיביוטיקה וזאת לצד ביצוע גרידה לריקון הרחם.
באופן כללי ניתן לומר שאם אובחנה הפלה טבעית, הרופא קובע אם קיימת שארית הריון ברחם. במקרה כזה תתבצע גרידה לצורך ניקוי הרחם משאריות הריון, שעלולות להזדהם ולגרום לדלקת. לעיתים, כאשר ההפלה שלמה, כלומר, כל תוצר ההריון, העובר והשיליה נפלטו, ואין דימום חיצוני משמעותי, אין הכרח לבצע גרידה וניתן להסתפק במעקב בלבד.
לאישה שהפילה את עוברה בהפלה מאוחרת ואובחנה אצלה אי-ספיקה בצוואר הרחם, תיתכן המלצה על ביצוע תפירת צוואר הרחם. במקרים רבים אצל נשים אלה תיתכן חולשה ברקמת החיבור בצוואר הרחם, ובשל כך הוא איננו יכול לעמוד בלחץ המופעל עליו על ידי תוצרי ההריון המתפתח. הצוואר מתחיל להיפתח ומתרחשת הפלה.
מניעה
ייתכן שיהיה צורך בטיפול ספציפי כגון הורמונים תומכים לגופיף הצהוב, כריתה של מחיצה בתוך הרחם, כריתת שרירנים.
שאלות ותשובות
- אני בת 36, נשואה, עם ילדה בת שנתיים, לאחר 2 הפלות ברצף. ל-3 ההריונות נכנסתי בקלות. לפני כמה חודשים עברתי הפלה בשבוע ה-5 של ההריון, והפלה שנייה, טבעית, לפני כ-3 שבועות, בשבוע ה-12 ואחריה עברתי גרידה. לא היה ידוע לפני ההפלה אם היה דופק ואיך התפתח העובר
- אני בת 36, אמא ל-2 ילדים מהריונות תקינים. אחריהם עברתי 4 הפלות טבעיות רצופות בשבועות הראשונים. עכשיו עשיתי בדיקת HCG והתוצאה 122. אני בשבוע 5 ו- 4 ימים. האם הערך תקין? או שזאת שוב הפלה?
- אני בת 26 ולפני כמה ימים עברתי הפלה טבעית בשבוע ה-5 לערך. ההפלה לא היתה כרוכה בסיבוכים, בכאבים עזים או בדימום ממושך. הדימום פסק לאחר 6 ימים. זה היה ההריון הראשון שלי, ורציתי לדעת לאחר כמה זמן מותר לנסות להרות בשנית?
- אני בת 23, בהריון שני. בשבוע ה-33 גילו הזדקנות שליה. אני סובלת מצירים מוקדמים מן השבוע ה-28. בהריון הקודם היה כמעט אותו סיפור, ובלידה ראו שבשליה החלו תהליכי התפוררות. מה הסיבות להזדקנות מוקדמת של השליה המלווה בצירים מוקדמים? האם יש קשר בין השניים? הא
- אני בת 30. עברתי גרידה לפני 9 ימים. כאשר הייתי בשבוע ה-10 לא היה דופק לעובר. במשך כל הימים שלאחר הגרידה היו לי כאבי בטן. פניתי אתמול למיון נשים, ובבדיקת אולטרסאונד התברר שיש לי קרישי דם שנותרו ברחם. נתנו לי כדורים בשם מטרגין למשך 7 ימים, 3 כדורים בי
- אני בת 29. קראתי באינטרנט על מיעוט מי שפיר והייתי רוצה לחדד כמה נקודות שלא מצאתי לגביהן תשובות ולשאול שאלות שקשורות אלי. אני בהריון בשבוע ה-25. בסקירה שבוצעה לפני כחודש, כמות מי השפיר היתה תקינה אך בגבול התחתון (אחוזון 9). בעקבות הממצא נשלחתי למעקב,
- מהי רעלת הריון?
- לאחר שתי הפלות טבעיות בשבוע ה-9 נשלחתי לבדיקת דם ביום ה-21 של המחזור. התוצאות: TSH 3.36 MIU/L פרוגסטרון 12.3 NMOL/L פרולקטין 445.4 MIU/L טסטסטורון 1.5 NMOL/L מה אפשר להבין מהתוצאות?
- אני בת 28. השבוע נכנסתי לשבוע ה- 12 בהריון. היה לי דימום קל ופניתי למיון. בבדיקת אולטרסאונד התברר שאין לעובר דופק ושהוא בן 8 שבועות. האולטרסאונד האחרון היה בסוף השבוע השביעי ובו נראה דופק מעט איטי. האם ייתכן כי הדופק הופסק כתוצאה מחבלה בבטן? ביום שא
- יש לי חתולים בבית, ואני מתכוונת להיכנס להריון בשנה הקרובה. רציתי לדעת כיצד אפשר להיבדק או להתחסן, אם זה אפשרי, נגד הטפיל טוקסופלסמה.
מאמרים בנושא הפלה טבעית


הפלות הן תופעה מצערת שיכולה להתפתח בשל גורמים רבים ומגוונים. מחקר חדש מצא כי התמדה בנטילת אספירין במינון נמוך באופן... לכתבה המלאה


רשלנות רפואית בלידה - סקירה משפטית לכתבה המלאה