דלג לתוכן

בדיקת סקר ל-VRE (VRE RECTAL SCREEN)

מחלות זיהומיות
2 דקות קריאה
VRE (Vancomycin-resistant Enterococcus) הם קבוצת חיידקים גרם-חיוביים אשר עלולים לשמש כגורמים מחוללים פוטנציאליים. ברוב בני האדם סוג זה של חיידקים חי באופן שאינו מזיק במערכת העיכול, אך במקרים מסוימים - ולרוב במסגרת בית החולים - החיידק עלול להגיע לחלקים שונים של הגוף כמו מערכת השתן או מחזור הדם, ולגרום לדלקות מקומיות ולעתים אף סיסטמיות. באמצעות מגוון מנגנוני הגנה ובתגובה לשימוש הנרחב באנטיביוטיקה מסוגים שונים, פיתחו חיידקים אלו עמידות נגד אנטיביוטיקה בשם ונקומיצין. בבדיקת סקר זו, ניתן לזהות את החיידקים העמידים כחלק מתוכניות מניעה שונות שמטרתן להגביל את התפשטותם[1].

מבחנות וכלי לבדיקת שתן לצורך זיהוי דלקת בדרכי השתן, סקר ל-VRE
צילום: shutterstock | Dancing_Man

מטרת הבדיקה

הבדיקה משמשת כבדיקת סקר לנשאות של חיידקי VRE המבטאים חסינות לאנטיביוטיקה ונקומיצין, ולעתים רבות גם לסוגי אנטיביוטיקה נוספים[2].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

הבדיקה יכולה לזהות הימצאות חיידקי VRE באזור פי הטבעת. זיהום עם VRE נגרם על ידי התקה של חיידקים ממערכת העיכול לאזורים סטריליים שונים, במיוחד למערכת השתן, חלל הבטן והאגן, מחזור הדם ופנים הלב, או על ידי הידבקות מנשא אחר[1].

התסמונות הקליניות הנפוצות העשויות להיגרם מזיהום בחיידקים אלו כוללות[1]:
 
  • דלקת בדרכי השתן – מהווה את אחד הביטויים הנפוצים של VRE, במיוחד במסגרת אשפוז בבית החולים, ומקושר להכנסת קטטר שתן ולפעולות פולשניות שונות. הזיהום עלול לגרום לדלקת לאורך כל דרכי השתן, שלפוחית השתן, בלוטת הערמונית ועד הכליות.
  • דלקת בחלל הבטן והאגן – יכולה להופיע כזיהום של גורם יחיד או כחלק מזיהום משולב הנגרם על ידי מספר גורמים מחוללים, ולגרום לפצעים ולאבצסים בחלל הבטן ולדלקת הצפק (פריטוניטיס). מקרים כאלו מקושרים פעמים רבות לבקטרמיה של אנטרוקוקוס.
  • בקטרמיה - הימצאות חיידק בזרם הדם היא ביטוי נפוץ יחסית ומסכן חיים של VRE. בבית החולים מצב זה מקושר להכנסת קטטר לכלי הדם, ובקהילה לרוב נגרם עקב התקת חיידקים ממערכת העיכול.
  • דלקת פנים הלב (אנדוקרדיטיס) – ביטוי נפוץ יחסית ומסכן חיים המקושר לזיהומים קודמים, הליכים הכוללים את מערכת העיכול והשתן והשתלות כבד. הופעת תסמינים כגון חום ואוושות חדשות בלב עלולות להעיד על אנדוקרדיטיס עם VRE.

אוכלוסיות בסיכון

גורמי הסיכון העיקריים לזיהום הם חשיפה ושימוש באנטיביוטיקה, מחלות רקע נוספות, מערכת חיסונית מוחלשת, ביצוע פעולות פולשניות ושהייה בבית חולים בטיפול נמרץ או במסגרות רפואיות אחרות לאורך זמן[1].

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובאוכלוסייה בסיכון. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].

אופן ביצוע הבדיקה

לא נדרשות הכנות מוקדמות לביצוע הבדיקה. ניתן לבצע את הבדיקה על מגוון של דגימות, אם כי הדגימה המועדפת היא של אזור פי הטבעת. איסוף הדגימה נעשה באמצעות מטוש סטרילי.תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[3].

אזהרות

סיכון: הבדיקה אינה פולשנית ואינה חושפת את הנבדק.ת לסיכונים[4].

פענוח תוצאות

[3]
תוצאה שלילית
עיבוד הדגימה לא הביא לזיהוי חיידקים עמידים מסוג VRE, ותומכת בהנחה כי המטופל אינו נושא חיידקים אלו.

תוצאה חיובית
תוצאה חיובית מעידה על הימצאות חיידקים עמידים ודורשת התייחסות מיוחדת ובנקיטת צעדים בהתאם לתוכנית המניעה, כדי למנוע את התפשטותם.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
פרופסור חן הופמן
פרופסור חן הופמן דימות
ד"ר חן הופמן מנהל שירות לנוירורדיולוגיה לא פולשנית, אחראי הדמיית מוח בילדים ובעוברים במחלקת הדימות, מרכז רפואי ע"ש שיבא, בית חולים תל השומר
ד"ר אסף פרימן
ד"ר אסף פרימן עיניים
מנהל שירות הקרנית בבית חולים מאיר
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"

שאלות מתוך פורום מרפאת מטיילים רמב"ם

בניהולו של ד"ר עמי נויברגר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו