דלג לתוכן

דלקת פנים הלב

אנדוקרדיטיס | Endocarditis
המומחים של Infomed מסבירים:
דלקת פנים הלב היא מחלה שכיחה יחסית עם פוטנציאל להיות קטלנית אם אין מטפלים בה, אך אם היא מאובחנת בזמן, ניתן על ידי טיפול מתאים להביא לריפוי מלא.

הלב מורכב ברובו משריר שמוקף משני צידיו במעטפות. המעטפת החיצונית היא רקמת חיבור המכונה כפורת הלב או פריקרד (Pericard), ובחלק הפנימי, כלומר החלק הנמצא בכיוון חללי הלב, הקרום הוא רקמה של תאי ציפוי או אפיתל (Epithel) ומכונה אנדוקרד (Endocard).

כל דלקת, ללא קשר למקום הימצאה ואף לא לגורם שבגינו היא התפתחה, שמה מסתיים בסיומת itis (בלטינית), ולכן דלקת של האנדוקרד, מכונה "אנדוקרדיטיס" (Endocarditis).

מרביתן של הדלקות באנדוקרד נגרמות על ידי חיידקים. אולם, יש לזכור, שלא רק חיידקים יכולים לגרום לדלקת מסוג זה. אנדוקרדיטיס עלולה להיגרם, אם כי לעיתים רחוקות, על ידי גורמים אחרים, כמו תהליכים אימונולוגיים (תגובה של מערכת החיסון), על ידי פטריות, או על ידי תהליכים ממאירים. לפיכך, הסיווג המקובל של אנדוקרדיטיס הוא לדלקת מחיידקים שהיא כאמור המחלה השכיחה (Bacterial endocarditis), ולתהליכי דלקת שאינם מחיידקים (Non-bacterial endocarditis), קטגוריה הכוללת את כל שאר התהליכים.

אנדוקרדיטיס (מחיידקים) מתפתח במרבית המקרים אצל חולים בעלי פגם מבני באחד המסתמים (Valve) או יותר, בחלל הלב. המסתמים, כמו כל הרקמה של פנים הלב, מצופים ברקמת האפיתל. כאשר מבנה המסתם תקין, זרימת הדם על פניו "חלקה" ולא נוצרות מערבולות. אולם, כאשר המסתם פגום מסיבה כלשהי, כמו לדוגמה, מום לב מלידה שפוגע במבנה התקין של המסתם, או כל בעיה אחרת הפוגמת במשטח המסתם, זרימת הדם על פני המסתם אינה סדירה, ונוצרות מערבולות קטנות. כתוצאה ממערבולות אלה עלולים החיידקים המצויים בזרם הדם לשהות על פני המסתם פרק זמן ארוך מן הרגיל, "להתיישב" ולהתחיל את התהליך הדלקתי.

חיידקים מצויים בזרם הדם באורח שכיח, והתופעה המתוארת לעיל עלולה להתרחש גם אצל אנשים בריאים לאחר הליכים רפואיים שבמהלכם מוחדרים החיידקים לזרם הדם. הליכים כמו טיפולי שיניים, החדרה של אמצעי דימות למערכת העיכול (כמו קולונוסקופיה), וטיפולים גינקולוגיים. מרביתם המכרעת של מקרים אלה מסתיימים ללא כל פגע משום שמערכת החיסון מתמודדת בקלות יחסית עם הכמות הקטנה של חיידקים החודרים לזרם הדם. לעומת זאת, כאשר יש בעיה מבנית באחד המסתמים התהליך הדלקתי בלתי נמנע.

ד"ר אבי הסנר

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007


  • דלקת פנים הלב תסמינים

    התסמינים והסימנים הקליניים של אנדוקרדיטיס אינם ייחודיים למחלה זו, ומבטאים למעשה את תגובת הגוף לתהליך דלקתי כרוני. החולה מתלונן בדרך כלל על תסמינים שונים שאינם קשורים לכאורה כמו עייפות, סחרחורת, דופק בלתי סדיר לעיתים, קוצר נשימה, ולעיתים כאשר התהליך ארוך - ירידה במשקל. במקרים החדים יופיעו סימנים ותסמינים הקשורים לפגיעה במערכת העצבים המרכזית.

המומחים שלנו לקרדיולוגיה

עיניים
ד"ר איתן ראט
5.0
( 11 חוות דעת )
"הרופא היה מקצועי, רגיש למצב ועם תקשורת נוחה"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר ורד ליבנה
5.0
( 7 חוות דעת )
"לדר' ליבנה הגענו בהמלצת רופא המשפחה לאחר שהיה בהרצאה של דר' ליבנה לרופאים בקהילה. הרופאה הקדישה לי ולביתי (בת 18) את כל הזמן הנחוץ (כמעט שעה), בדקה את כל המסמכים שהבאנו עוד בזמן הביקור, הפנתה את ביתי לעוד בדיקה נוספת - מבחן MOXO (לא כלול בסל) ונתנה לנו את המייל הפרטי שנשלח לה את תוצאות הבדיקה בשביל שתפענח אותה. עוד אציין שבהמשך גם קיבלנו הקלות למבחן הפסיכומטרי. אני רוצה להודות לדר' ליבנה וממליץ עליה בחום."
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לקרדיולוגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

שאלות מתוך פורום ניתוחי לב

בניהול ד"ר דוד יעקובי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו