בת 55 ברקע מעי רגיז ופיברומילאגיה בשליטה, לוקחת לוסטרל 50 וקרדילוק לדופק 1.25 והורמונים. כ 7 שנים סובלת מצרבת כרונית ולוקחת רב הזמן נקסיום אחד ליום 20 , מאחר וקראתי הרבה מאמרים שזה מאד לא בריא לטווח רחוק , מנסה מידי פעם להפסיק ואחרי כחודש או פחות זה חוזר. תחושת שריפה בעיקר באוזן אחת ובגרון. גם שתית מים גורמת לתחושת השריפה. האם כדאי לנסות לעבור לגסטרו מבחינת בטיחות לטווח ארוך .
איך אפשר לדעת שזה מעודף חומציות, קראתי שלפעמים זה גם ההפך? לפני 7 שנים עשו לי גסטרוסקופיה ולא מצאו מצאים מיוחדים. התלונות שלי הם הכאב והשרפה.
שלום ד"ר, אני בן 20 נוטל לנטון קבוע בעקבות צרבות (כאבים בחזה גם לפעמים) לפני שנה עשיתי בדיקת גסטרוסקופיה ויצא שיש לי בקע סרעפתי ודלקת בוושט דרגה 3 לאחר חודשיים עם PPI הדלקת ירדה לדרגה אחת. הייתי מועמד לניתוח ע"ש ניסן מאך לפני היה עליי לעשות בדיקת PH. אבל בעקבות התוצאה בוטל הניתוח והפנו אותי לרופא גסטרו אך התור שלי הוא לעוד המון זמן ובינתיים אני מודאג.
רציתי לשאול מה הכוונה וושט היפרסנסטיב? כיצד מטפלים? וממה זה נובע? ואיך יכול להיות שהיה לי דלקת בוושט אם אין חומצה?
ד״ר שלום רב, בת 34 בריאה בדרך כלל. לאבי בן 71 אובחן לאחרונה כחולה בסרטן המעי הגס. הרופאים שטיפלו בו אמרו כי על ילדיו לעשות בדיקות לגילוי מוקדם החל מגיל 40 (ולא 50 כמקובל). סיפרתי לרופא המשפחה שלי והוא הפנה איתי לבדיקת דם סמוי בצואה. הבדיקה יצאה חיובית לדם סמוי אך אני חוששת שאני הכשלתי את הבדיקה בטעות. יום לפני הבדיקת צואה הייתי אצל שיננית לניקוי אבנית ודיממתי רבות מהחניכיים וגם בערב בצחצוח השיניים. הסברתי לרופא משפחה אך הוא רוצה שאבצע קולונוסקופיה בכל זאת. האם ייתכן שהבדיקה יצאה חיובית בשל טיפול השינייים? האם לא כדאי לבצע שוב דם סמוי בצואה לפני שרצים לקולונוסקופיה? אודה לעצתך.
שלום מיטל,
הכוונה הייתה, שלמרות שיתכן שתוצאת תבחין הFIT הייתה מוטעית, את בכל מקרה אמורה לבצע קולונוסקופיה עד גיל 40.
במקומך הייתי מבצע שוב בדיקת FIT, ואם שלילית ממתין לגיל 40.
אייל הירש
הוסף תגובה
קולונוסקופיה אחרי בדיקת דם סמוי
מיטל25/02/2021 | 09:54
תודה רבה על תגובתך המפורטת.
אני מעט מבובלבלת כעט, האם מומלץ לבצע כיום (גיל 34) את הקולונוסקופיה לנוכח בדיקת דם סמוי חיובי (ייתכן שמקורו מהחניכיים) או שמה להמתין לגיל 40?
תודה
שלום מיטל,
בדיקת דם סמוי בצואה מסוג FIT = fecal immunochemical test מזהה את חלבון הגלובין שמהווה חלק מההמוגלובין האנושי ולכן פחות רגישה לתזונה או לדם בעלי חיים.
מצד שני, דימום ממקור של החניכיים, אף וכל חלק אחר במערכת העיכול ודרכי נשימה עליונות עלול לגרום, בטעות, לתוצאה חיובית.
מאחר וממאירות של המעי הגס בקרוב משפחה מדרגה ראשונה מעלה את הסיכון לממאירות של המעי הגס, מומלץ לבצע קולונוסקופיה ראשונה בגיל 40 ובהמשך כל 10 שנים, או מבחן FIT כל שנה.
חשוב להבין שהמטרה של תבחין FIT הוא למצוא גידולים או פוליפים מתקדמים ואילו קולונוסקופיה מוצאת, בנוסף לפוליפים מתקדמים וגידולים, גם פוליפים בשלבים התחלתיים יותר ויכולה למנוע ממאירות מעי גס בדרך זו.
לכן, למרות הסיכון בקולונוסקופיה לדימום או נקב במעי (סיכויים קטנים מאוד פחות מ1:1000), ההמלצה היא לעשות קולונוסקופיה ולא תבחין FIT.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
בדיקות מעבדה (לת)
GALIT TALIAS25/02/2021 | 08:34
שלום דר אייל רציתי לשאול בגלל העליה באלקליין כל כמה זמן מומלץ לעשות בדיקות דם לראות שלא ממשיך לעלות האם שבועיים.
שלום דניאלה,
MRI היא בדיקה פחות מוצלחת לקיבה בדר"כ, ואלא אם כן היא בוצעה למטרה אחרת, היא אינה בדיקת הבחירה לקיבה.
לקיבה מומלץ לבצע גסטרוסקופיה ו\או CT.
בריאות שלמה, אייל הירש