ניתוח גינקומסטיה, או הקטנת חזה לגברים, הוא הליך שמטרתו לתקן חזה מוגדל אצל גברים.שיעור שביעות הרצון של ניתוח חזה לגבר הוא גבוה מאוד והוכח כמשפר את איכות החיים של מטופלים[1].
הקטנת חזה לגברים הוא הליך שנעשה בעיקר לצורך שיפור מראה החזה, הן אם בבגדים, הן אם ללא חולצה, מה שבתורו גורם לשיפור הדימוי העצמי והביטחון העצמי. זהו למעשה הליך אסתטי המבוצע על ידי מנתחת או מנתח פלסטי, והוא כולל שאיבת שומן, ניתוח או שניהם. לעיתים ניתוח גינקומסטיה נעשה לצורך הפחתת כאב ואי נוחות[2].
מה זה גינקוסמטיה
גינקומסטיה היא מצב רפואי של החזה מוגדל אצל גברים. במקרים רבים גינקוסמטיה מתפתחת בגיל הבגרות בשל חוסר איזון הורמונלי בין ההורמון הנשי (אסטרוגן) להורמון הגברי (טסטוסטרון). עם זאת, מצב זה יכול להופיע בכל גיל והוא יכול להיווצר גם בגלל תורשה, השמנת יתר או שימוש בתרופות מסוימות[3].
הבעיה מתאפיינת בעודף שומן באזור, בהתפתחות יתר של רקמות הבלוטות, ולפעמים אף בעודף עור של שד. הבעיה יכולה להופיע בשד אחד או בשניהם[3].
עד כמה מצב זה שכיח? שכיח מאוד. ההערכה היא שגינקומסטיה משפיעה על למעלה מ-50% מהגברים ברחבי העולם[2].
צילום: shutterstock | HENADZI KlLENT
מתי מתבצע
במקרים רבים הבעיה חולפת לבד עם הזמן ולא יהיה צורך בניתוח גינקומסטיה. הטיפול המקובל היום הוא באמצעות תרופות המשמשות לטיפול בסרטן השד ובמצבים אחרים. אם הבעיה היא תוצר של מצב בריאותי אחר, כגון היפוגונדיזם (חוסר איזון בתפקוד בלוטות המין), תת תזונה או שחמת, ייתכן שטיפול בגורם יעזור לבעיה לחלוף. כמו כן, אם תרופות שנוטלים הן הגורם לגינקומסטיה, הפסקה או החלפה שלהן בהמלצת רופא/ה, עשויה לעזור לבעיה[4]. במקרים חמורים של גינקומסטיה, משקל עודף של רקמת השד עלול לגרום לצניחה של השדיים ולמתיחה של העטרה (העור הכהה המקיף את הפטמה). מצב זה יכול לגרום לאי נוחות רגשית ולפגיעה בביטחון העצמי. ישנם גברים שאף נמנעים מפעילויות גופניות מסוימות ומאינטימיות, כדי להסתיר את מצבם.במקרים אלו ניתוח חזה לגבר יכול לשפר את המיקום והגודל של העטרה, לצמצם את עודפי העור ולשוות לחזה מראה קטן ואסתטי יותר[3].
הכנות לטיפול
לפני ניתוח גינקומסטיה, תיבדק ההיסטוריה הרפואית של המטופל, וכן ייעשה תיאום ציפיות לגבי התוצאות הצפויות מן ההליך. במקרים רבים יתבצעו בדיקות מקדימות כגון בדיקות דם, צילום חזה וא.ק.ג., וזאת כדי להעריך את בריאות המטופל ולמצוא את הגורם לגינקומסטיה[2].
בנוסף, תתבצע בדיקה גופנית שבה תיבדק רקמת השד של המטופל, וייתכן שלפני הניתוח יהיה צורך בהפסקת השימוש בתרופות מסוימות כגון מדללי דם. יש לשאול את הרופא/ה לגבי הפסקת עישון לפני ההליך, שכן שימוש בטבק יכול להאט את תהליך הריפוי. יום לפני הניתוח, יינתנו הנחיות לגבי הפסקת אוכל ושתייה[2].
בזמן הטיפול
בשלב הראשון תעשה הרדמה מלאה של המטופל. במקרים בהם גינקומסטיה היא בעיקר תוצאה של עודף רקמת שומן, ניתן להשתמש בטכניקות שאיבת שומן בלבד. הליך זה כרוך בהחדרת צינורית חלולה ודקיקה דרך מספר חתכים קטנים.את הצינורית מזיזים קדימה ואחורה בתנועות מבוקרות כדי לשחרר את עודפי השומן, ולאחר מכן שואבים אותם החוצה.יש לציין כי ישנן טכניקות נוספות של שאיבת שומן שניתן להשתמש בהן, אך הטכניקה תיבחר לפני ההליך בהתאם למצב המטופל[5].
בנוסף לשאיבה, קיימת אופציה לניתוח חזה לגבר, שבו נעשית כריתה. טכניקות הקטנת חזה לגבר באמצעות כריתה מומלצות במקרים בהם יש צורך להסיר רקמת בלוטות או עודפי עור כדי לתקן את החזה. הכריתה נחוצה גם במקרים בהם יש צורך לתקן את העטרה או למקם מחדש את הפטמה. דפוסי החתך משתנים בהתאם לכל מטופל[5].
במקרים מסוימים גינקומסטיה תטופל גם בשאיבת שומן וגם בכריתה[5].
אחרי הטיפול
לאחר הקטנת חזה לגבר ניתן להבחין בשיפור מידי בצורה ובמראה של החזה. כאב ונפיחות צפויים להופיע בימים הראשונים שלאחר ההליך, אך לרוב מדובר בכאב שניתן להקלה באמצעות משככי כאבים ללא מרשם. במידה ונשאר בגד אלסטי באזור החזה, יש להקפיד ללבוש אותו בהתאם להנחיות הרופא/ה. בגד זה עשוי להקל בתקופת ההתאוששות ולעזור לתהליך הריפוי להתבצע בצורה מיטבית[6].
זמן החבישה תלוי בזמן החלמת הפצעים. לאחר שבוע עד שבועיים התפרים יתמוססו או יוסרו. מומלץ להימנע ממתיחת האזור, מפעילות גופנית מאומצת ומהרמה של משאות כבדים במשך כ-3 שבועות לאחר הניתוח. לרוב, רק כעבור כ-6 שבועות ניתן יהיה לחזור לפעילות רגילה. ניתן לחזור לנהיגה כשהכאב נפסק ואין בעיה לחגור חגורת בטיחות[7].
ברוב המקרים נשארת צלקת סביב הפטמות. עם זאת, במקרה של ניתוח גינקומסטיה גדול יתכן שיישארו גם צלקת אנכית ו/או צלקת אופקית בקפל החזה (בצורת עוגן). הצלקות צפויות להיטשטש בתוך מספר חודשים[7].
כאמור, תהליך הריפוי של כל מטופל משתנה, שכן הוא תלוי בגיל ובמצב הרפואי של כל אחד. עם זאת, רוב המטופלים מרגישים שיפור וחוזרים לעבודה כבר מספר ימים ספורים לאחר ניתוח גינקומסטיה, בהתאם לאופי העבודה. חלק מהמטופלים עלולים לחוות אובדן תחושה באזור ההליך לאחר הקטנת חזה לגבר, אך זה כמעט תמיד זמני וצפוי לחזור בהדרגה במהלך החודשים שלאחר ההליך[6].
סיכונים
כמו כל ניתוח, גם הקטנת חזה לגברים הוא הליך הכרוך בסיכונים מסוימים. הנה כמה מהם[7]:
צלקות עבות וברורות.
שדיים או פטמות לא סימטריים.
בעיות בריפוי הפצעים.
אובדן תחושת בפטמה.
דימום בתוך רקמת השד (המטומה) – מופיע לרוב ביממה הראשונה לניתוח.
הופעת גושים, שטפי דם או נפיחות.
כמו כן, כל ניתוח טומן בחובו גם סיכון קטןלדימום מוגבר, לזיהום, לתגובה אלרגית חריפה לחומר ההרדמה ולקרישי דם[7]. יש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם האפשרי במקרים בהם הכאבים עזים או שצצים תסמינים לא צפויים (כגון פריחה בעור, נפיחות חריגה)[7].
תוצאות
זה יכול לקחת כ-6 חודשים עד שניתן יהיה לראות את התוצאות המלאות של הניתוח7. עם זאת, תוצאות הקטנת חזה לגברים נועדו להיות קבועות - עודפי השומן, רקמות הבלוטה והעור שהוסרו, נעלמות לתמיד[6]. חשוב לשמור על אורח חיים בריא. עלייה משמעותית במשקל, שימוש בסטרואידים או מצבים רפואיים מסוימים, עלולים לגרום להישנות גינקומסטיה. בנוסף, תרופות המשפיעות על רמות הטסטוסטרון יכולות גם הן להשפיע על תוצאות ההליך. יש להקפיד על הנחיות המנתח/ת בנוגע לאורח חיים נכון וטוב שישמור על התוצאות לטווח ארוך[6].
שלום רב , אני לפני בחירת מנתח להקטנה והרמת חזה בשיטת עוגן . רציתי לדעת האם צלקות לאחר הניתוח קשורות בטכניקה וניסיון יותר מאשר בגניטיקה של המנותחת ? האם יתכן ששני מנתחים שונים ינתחו את אותה בחורה באותה שיטה ועדין הצלקות יהיו שונות משמעותית ?
שלום עשיתי הקטנת חזה לפני חודש 85eל85c כרגעצד אחד נראה לי קצת פחות הפטמה ועדין מרגישה שיש כאבים כמו בצקת עושה מסג אם גל ארניקה מתי יסתדר גם לגבי התייצבות של החזה ובצקת בחזה האם גם החזה ירד מהמספר85c
היי אני עברתי ניתוח הקטנת חזה לפני שלוש שנים בערך אצל רופא פרטי, הורידו לי כמעט חצי מכל צד.. שזה המון.(ממידה 75 G למידה 75 C ) ובחצי שנה האחרונה החזה גדל בצורה משמעותית, כמעט חזר לאותה מידה ( כרגע מידה F) מבלי עליה משמעותית במשקל... (5 קילו- כל הרופאים שהיתי אצלם אמרו שזה לא מספיק כדי שהשד יגדל ככה) הרופא המנתח שלי אמר שהוא מעולם לא נתקל בתופעה כזו וכך גם כל שאר הרופאים ועוד אמר שהוא בדק בשאילתות ולא מצא משהו דומה לזה.. עשיתי בדיקות כולל MRI ולא ראו משהו חריג, ואני לפני בדיקות דם של מומחה להורמונים.. חשוב לציין שאני בת 23 ושוקלת 60 (לפני שקלתי 55) רציתי לדעת מה זה יכול להיות זה הגיוני שהחזה גדל ככה אחרי ניתוח? יכול להיות שיש פה התרשלות של הרופא באופן הניתוח שאני לא יודעת עליו ? והאם כדאי ללכת לרופא אחר להתייעץ איתו ולשלם שוב כסף ? זה מרגיש כמו סרט רע שלא עוזב אותי שוב לחזור לאותה מידה.. אני רוצה לעשות ניתוח נוסף אבל מפחדת שוב להשקיע כל כך הרבה כסף ולא לראות תוצאות בבקשה אם תוכלו לעזור לי להבין מה קורה אשמח מאוד
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
הקטנה והרמת חזה
ישראלה נגדאי04/09/2023 | 20:20
אני עברתי הקטנה ורמה לפני חודש וחצי . לפני כשבועיים נגרם זיהום לחזה ועקב הזיהום נוצרו מתחת לשד 2 חורים שמהם יצאו ההפרשות טופלתי באישפוז באנטיביוטיקה דרך הוריד. עבר הזיהום אך עדיין החורים קיימים מתי יסגרו והם צריך הליך כדי לסגור אותם?
טלי יקרה, התופעה שאת מתארת של גדילת החזה לאחר הקטנת חזה נדירה אבל קורית, בעקר בגילאים הצעירים. אינני יודעת מה גילך אבל אם את צעירה וטרם ילדת ילדים ממליצה לך להמתין כמה שנים, להתחתן, ללדת ורק אז להקטינו שוב. בהצלחה.
הוסף תגובה
החזה שלי גדל תוך חודש לאחר הניתוח
טלי23/08/2020 | 18:06
עברתי לפני כמה שנים ניתוח הקטנת חזה עם חזה ענק. הורידו לי בניתוח יותר מחצי גודל השדיים. תוך חודש בלבד החזה צמח שוב. פניתי לאנדוקרינולוג ולא נמצא פתרון לתעלומה. כיום אני לובשת חזיה במידה E ומתוסכלת מאד. חוששת לעבור ניתוח נוסף.
מאי יקרה, החזה שלנו עובר שינויים לאורך השנים גם ללא קשר לעליה במשקל כך שממש אינני סבורה שהרופא שלך התרשל בניתוח. את בחורה צעירה ולא הייתי ממהרת להנתח שוב. כדאי להמתין מספר שנים ואפילו לחכות לאחרי לידה כדי לוודא שהשד שלך יציב ולא מוסיף להשתנות.