ניתוח קטרקט (Cataract Surgery)
ניתוח קטרקט הוא הליך שנועד לטפל בעכירות של עדשת העין (lens), הנוצרת עם הזמן, ואשר נקראת קטרקט ("ירוד"). העדשה הצלולה, הנמצאת מאחורי קשתית העין (ה- iris שמכילה את תאי הפיגמנט), צוברת עם הזמן "לכלוכים" ופסולת, אשר בסופו של דבר יכולים לגרום לעכירות מרכזית שלה, ולירידה של ממש בראייה.
קטרקט היא בעיה עינית נפוצה מאד, ומעריכים כי מעל 60% מבני ה-60 ומעלה סובלים ממנה.
לרוב קטרקט הוא אכן תהליך איטי והדרגתי שמתרחש עם העלייה בגיל, אולם לעיתים יכול להתרחש במהירות (עקב נזק טראומתי לעין, ניתוחי עיניים, קטרקט מולד ועוד). התהליך בד"כ מתרחש בשתי העיניים במקביל, אולם לא נדיר כי מתקדם ביתר מהירות בעין אחת לעומת השנייה.
השיטה היחידה לטפל בקטרקט, כאשר כבר הוחלט על טיפול, הינו באמצעות ניתוח קטרקט (לעיתים ממליצים לעקוב ולראות האם יתפתח- במידה ולא נגרמת ירידה משמעותית בראייה).
ניתוח קטרקט הנפוץ ביותר כיום הוא באמצעות מכשיר ה"פאקו"- phacoemulsification. מדובר במתמר אולטרא-סאונד-סאונד זעיר, אשר ע"י חתך עיני קטן נכנס אל מאחורי הקרנית וממוסס את העדשה העכורה על מנת להחליפה בחדשה. במקרים קשים יותר לעיתים נעשה ניתוח "פתוח" (אקסטרא/אינטרא קפסולרי).
צילום: Shutterstock
הכנה לניתוח
ההכנה לקראת ניתוח קטרקט כוללת מפגש ייעוץ מקדים, בו מבררים כי אין למטופל מחלות רקע ספציפיות, שאינן מאפשרות את ביצוע הניתוח (לרוב מכיוון שמדובר בניתוח קצר זעיר-פולשני אין בעיה לבצעו למרות מחלות סיסטמיות אחרות).
לרוב אין צורך בבדיקות כלליות מקדימות לפני ניתוח קטרקט. רופא עיניים יעשה בדיקת עיניים מקיפה, כולל בדיקת שדה ראייה, לחץ תוך עיני, חדות ראייה ובדיקת קרקעית העין, בה ימדוד את גודל העדשה.
ניתוח קטרקט מבוצע תחת הרדמה מקומית בלבד. יש להיוועץ עם הרופא לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח. כמו כן יש לשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.
תהליך הניתוח
לאחר טפטוף חומר המרחיב אישונים לתוך העין תבוצע הרדמה מקומית באמצעות טיפות עיניים מטשטשות. המנתח יבצע חתך דק וקטן בקרנית (האזור השקוף המכסה את הלובן בקדמת העין) באמצעות מכשיר עדין מתאים ותחת הגדלת מיקרוסקופ.
בניתוח ה"פאקו" הנפוץ, מכשיר הפאקו יוחדר דרך החתך אל קופסית העדשה. באמצעות ויברציות על-קוליות החומר המרכיב את העדשה מתמוסס, ונשאב אל תוך המכשיר. בשלב הבא כאשר הוסר הקטרקט, מוחדרת עדשה מלאכותית חדשה וצלולה אל תוך קופסית העדשה שנותרה ריקה.
אין צורך בסגירת החתך הניתוחי שכן הוא מזערי והרקמה נסגרת עם הזמן באופן עצמוני. משך הניתוח הוא כ-30 דקות.
בעת ניתוח קטרקט פתוח לטיפול בקטרקט קשה, נעשה חתך מעט יותר גדול בעין, אשר נסגר ע"י תפרים.
סיכונים ספציפיים של ניתוח קטרקט:
יובש בעיניים- לרוב ניתן להתגבר על כך באמצעות טיפות עיניים מתאימות.
עליית לחץ תוך עיני- בשל הטראומה לעין, מטופל תרופתית.
בצקת בקרנית- סיבוך אשר גורם לעכירות בקרנית, ולטשטוש ראייה, חולפת עם זיהוי וטיפול מתאים.
הפרדות רשתית- בעקבות דימום מתמשך- נדיר.
הטיפול אחרי הניתוח
לאחר ניתוח קטרקט המטופל משתחרר לביתו, אולם אינו יכול לנהוג, בשל טשטוש הראייה לאחר הניתוח.
אין מניעה כי כבר ביום למחרת ישוב לעבודה, וכן לנהיגה במהלך היום אם יכול.
המטופל יודרך להשתמש בטיפות עיניים אנטיביוטיות למניעת זיהום ודלקת עינית למשך של כ-3 שבועות לאחר הניתוח.
לרוב אין כאבים מיוחדים אולם במידה ויש ניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך.באם ישנם כאבים עזים, עליית חום, הפרשה מהעין או דימום מוגבר, יש לפנות מיידית לרופא.
השיפור בראיה מורגש כבר מתום הניתוח, ולרוב מגיע לשיפור מקסימלי תוך כחודש.
מעקב אצל הרופא יתבצע כיום-יומיים לאחר ניתוח קטרקט, לאחר שבוע, לאחר חודש ולאחר מס' חודשים.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
שייך לתחום: ניתוחים בתחום רפואת עיניים
שאלות ותשובות
- קופת חולים אישרה לי ניתוח קטרקט בבית חולים קרוב למקום מגורי. בבית חולים זה בקשו ממני להוסיף 500 ש"ח כדי לקבל עדשה יותר טובה. מה המשמעות של עדשה יותר טובה? החומר הוא אינרטי ולא נראה לי שיש הבדל. אולי בגמישות העדשה?
- מדוע מעדיפים לבצע ניתוח קטרקט בכל עין בנפרד ולא בשתי העיניים בו זמנית?
- אילו סוגי עדשות משתילים בעין בניתוח קטרקט?
- אבקש לדעת מה ההבדל בין ניתוח פטריגיום לקטרקט? האם ניתן לראות בניתוח פטריגיום ניתוח קטרקט?
- רופא העיניים שלי שלח אותי לבדיקת שדה ראיה בשל חשד לקטרקט. לאחר עיון באתר הבנתי שהמחלה הזאת מופיעה בעיקר באוכלוסיה המבוגרת. אני בת 29, בריאה לחלוטין. מעולם לא הזדקקתי למשקפיים, אך בחודש האחרון אני לא מצליחה לנהוג בלילה, האורות מסנוורים אותי, ואני רוא
- אני בת 60, חולת סוכרת. עברתי לפני 5 ימים ניתוח קטרקט. ביום הוצאת התחבושת הופיעה בעין המנותחת דלקת קשה. קיבלתי טיפות דתאמיצין 4 פעמים ביום, למרות שכתוב שאסור לחולה סוכרת להשתמש בהן. הדלקת עברה לעין השניה ואני סובלת מכאבים חזקים וממוגלה בעיניים. הרופא
- אני בן 60. נותחתי לפני יומיים ניתוח קטרקט בו הוחלפה עדשה, ובביקור אצל הרופא נמסר לי שהכל תקין. קיבלתי טיפות סטרודקס וולטרן. אני סובל גם מגלאוקומה. בעין המנותחת יש לי בצקת, ונאמר לי שזה עניין של שבועיים-שלושה. הראייה עכורה ומטושטשת, ומדאיג אותי שאני
- האם קטרקט יכול לחזור בעין לאחר ניתוח?
- האם התפתחות קטרקט בעין אחת משפיעה על התפתחות קטרקט בעין השנייה?
- מה הסיבה לכך שלא מנתחים קטרקט מייד עם האבחון, אם הוא ממילא יתקדם?
מאמרים בנושא ניתוח קטרקט


מה מרגישים כשיש קטרקט, האם קטרקט מופיע רק במבוגרים, מדוע משתמשים בלייזר במהלך הניתוח והאם הבעיה עלולה לחזור לאחר הנ... לכתבה המלאה


קטרקט וגלאוקומה הן שתי מחלות עיניים נפוצות ששכיחותן עולה עם הגיל. שתי המחלות מאופיינות בהיעדר כאב ומובילות לירידה ב... לכתבה המלאה