שמות מסחריים
- פלוטין Flutine
- פריזמה Prizma
- פריזמה פורטה Prizma Forte
- פרוזק Prozac
פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) הוא נוגד דיכאון המעכב באופן סגולי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) במוח. סרוטונין הוא מתווך עצבי שחוסר איזון ברמות שלו קשור להפרעות מצב רוח ומספר הפרעות נפשיות אחרות.
פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) משמש לטיפול בבעיות הבאות:
- דיכאון מאג'ורי
- הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
- בולימיה נרבוזה - בולמוס אכילה. פלואוקסטין ניתנת כטיפול משלים לפסיכותרפיה לצורך הפחתה של התקפי זלילה בלתי נשלטים והפרעת הטהרות.
עבור ילדים ומתבגרים מגיל 8 ומעלה, משמש למצבי דיכאון מג'ורי, בינוני-חמור, אם הדיכאון לא הגיב לטיפול פסיכולוגי של 4-6 מפגשים. תרופות נוגדות דיכאון לילד או אדם צעיר (עם דיכאון בינוני עד חמור), יוצעו רק בשילוב עם טיפול פסיכולוגי הניתן במקביל.
אין להשתמש בפלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) במקרים הבאים:
• רגישות לפלואוקסטין או למרכיבים אחרים בתרופה.
• במהלך טיפול בתרופה אנטי פסיכוטית פימוזיד.
• בטיפול עם מעכבי MAO או תיורידזין. יש להמתין 14 ימים לאחר הטיפול בתרופות אלה לפני שמתחילים בטיפול בפלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין). לחילופין, יש להמתין חמישה שבועות לפחות לאחר סיום נטילת פלואוקסטין לפני שמתחילים ליטול נוגדי דיכאון מקבוצת מעכבי MAO או תיורידזין. אם פלואוקסטין נרשם לתקופה ארוכה ו/ או במינון גבוה, על הרופא לשקול מרווח זמן ארוך יותר.
• בנטילת מטופרולול- לטיפול באי ספיקת לב, קיים סיכון מוגבר לקצב לב איטי מדי.
• בהריון או בהנקה. יש להיוועץ ברופא לגבי התועלת והסיכונים שבטיפול בנוגדי דיכאון מקבוצת SSRI, לרבות פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין), כי הם עלולים להשפיע על מצבו הכללי של התינוק.
• פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) לא מיועד לילדים מתחת לגיל 8.
חשוב לשים לב:
מומלץ לעקוב אחרי שינויים כמו החמרת דיכאון, תוקפנות או מחשבות והתנהגות אובדנית, במיוחד אצל מתבגרים ואנשים צעירים עד גיל 25. רצוי להתרומם בהדרגה מישיבה או שכיבה לעמידה מחשש לסחרחורת.
מטופלים מתחת לגיל 18 נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מתופעות לוואי, כמו נסיון התאבדות, מחשבות אובדניות ועוינות- בעיקר תוקפנות, התנהגות מתנגדת וכעס- יש לעקוב.
מטופלים מתחת לגיל 18- המידע לגבי בטיחות ארוכת הטווח של פלואוקסטין בנוגע לגדילה, התבגרות וההתפתחות הנפשית, הרגשית וההתנהגותית בקבוצת גיל זו- מוגבל. יש לעקוב.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים שלנו לפסיכיאטריה ופסיכולוגיה התפתחותית
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: יש לי שאלה דחופה אני נוטלת גלולות למניעת הריון במשך 21 יום ואחר כך עושה הפסקה של 7 ימים. ושמעתי שאם אני רוצה לעכב את המחזור אני יכולה לקחת שתי חבילות של גלולות ברצף ורק אחר כך לעשות את ההפסקה ולהמשיך כרגיל האם מותר לעשות כך? ואם כן זה לא פוגע בהגנה מפני הריון ?
שאלה: אני כבר שלשה שבועות חלש מאד עם אודם בגרון. עשיתי לאחר כשבועיים בדיקות דם. הבדיקות תקינות פרט ל - CMV. התוצאות כדלקמן: cmv igg 250 au/ml positive cmv igm negative. האם הייתי חולה ב - cmv לאחרונה או בעבר?
שאלה: אני בת 32 ומטופלת בפלוטין במשך כשנה וחצי. התחלתי לקחת חומצה פולית על מנת להיכנס להריון. האם יש סיכון כלשהו בנטילת פלוטין וחומצה הפולית ביחד? קראתי שישנו סיכון למום בעובר לפי ניסוי שנעשה על בעלי חיים בנטילת הפלוטין בעת ההריון. האם הפסקת נטילת הפלוטין
שאלה: אני סובלת ממחלת צליאק. גיליתי את זה לפני שנה וחצי. בחודשים האחרונים פתאום הופיעו לי הסימפטומים שממש מזיקים לי, כמו נפיחות, גזים, כאבי בטן, לפעמים כאבים בקיבה, לפעמים עצירות ושלשולים. האם עם כל הסימפטומים האלה, המחלה הזאת הפכה למחלה כמו סרטן?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכולוגי - סוגים
-
בדיקת לחץ דם
תרופות קשורות
-
ליתיום
-
טראזודון
-
קלוטיאפין
-
זופיקלון (נוקטורנו)
-
אולנזפין (זיפרקסה, זאפה)