אנדומטריוזיס (Endometriosis)
נשים רבות בגיל הפוריות לוקות במחלת אנדומטריוזיס. אצל נשים הלוקות במחלה, רקמה כמו זו שמרפדת את הרחם צומחת גם מחוץ לרחם. התופעה לא תמיד מלווה בתסמינים ובדרך כלל אינה מסוכנת. אולם היא עלולה לגרום כאב ובעיות אחרות.
הרקמה שגדלה מחוץ לרחם מכונה שתלים. בדרך כלל השתלים גדלים על השחלות, על החצוצרות, על הדופן החיצונית של הרחם, על המעיים, ועל איברים אחרים בחלל הבטן. במקרים נדירים הרקמה מתפשטת גם אל איברים שנמצאים חוץ לחלל הבטן.
סימפטומים
התסמינים הנפוצים ביותר הם:
- כאב. הכאב מופיע באזורים בהם מתפתחים השתלים. יתכן כאב בבטן התחתונה, בחלחולת (רקטום), בנרתיק, או בחלק התחתון של הגב. הכאב מופיע רק בתקופה שלפני, או במהלך המחזור החודשי. אצל חלק מהנשים הכאב מתגבר במהלך קיום יחסי מין, במהלך תנועת מעיים (יציאה), או במהלך הביוץ (כאשר השחלות משחררות ביצית).
- דימום לא שגרתי. אצל חלק מהנשים מופיע דימום כבד בזמן המחזור, כתמי דם, או דימום בין המחזורים, דימום לאחר קיום יחסי מין, או דם בשתן או בצואה.
סיבות וגורמי סיכון
המומחים אינם יודעים מה גורם לרקמה אנדומטריאלית לצמוח מחוץ לרחם. אולם הם יודעים שההורמון הנשי אסטרוגן, גורם להחמרה בבעיה. אצל נשים בגיל הפוריות רמת האסטרוגן גבוההזו התקופה בה נשים סובלות ממחלת אנדומטריוזיס, בדרך כלל מגיל ההתבגרות ועד שנות ה- 40 לחייהן. רמות האסטרוגן יורדות בגיל המעבר (כאשר המחזור החודשי מפסיק להופיע). על פי רב גם התסמינים חולפים באותה תקופה.
סיכון
גורמים שמעלים את הסיכון למחלת אנדומטריוזיס כוללים:
גיל – בין גיל ההתבגרות וגיל המעבר (עד גיל 50 לערך). בגיל המעבר כאשר רמות האסטרוגן יורדות, הסיכון למחלת אנדומטריוזיס נעלם. בעבר חשבו שאישה יכולה ללקות במחלת אנדומטריוזיס רק שנים רבות לאחר שהופיע אצלה המחזור החודשי, אולם סברה זו אינה נכונה. קיימים מקרים של אנדומטריוזיס אצל ילדות, שעדין לא הגיעו לבגרות מינית, או מיד לאחר הופעת המחזור הראשון שלהן.
היסטוריה משפחתית - אצל אמא או אחות (קרבה מדרגה ראשונה), מגבירה את הסיכון למחלת אנדומטריוזיס חמורה. כפי הנראה סיכון זה עובר בירושה מצד האם.
- מחזור חודשי שנמשך פחות מ- 28 ימים.
- דימום מחזורי שאורך יותר משבעה ימים.
- כאשר המחזור החודשי מתחיל להופיע לפני גיל 12.
- פחות משני הריונות מלאים (שנמשכים בין 37 ל-42 שבועות).
- מבנה בלתי שגרתי של הרחם, צוואר הרחם, או הנרתיק (בדרך כלל מולד), שחוסם, או מאט את זרימת הדם בווסת.
אבחון ובדיקות
גורמים רבים יכולים לגרום לכאבים או לדימום כבד בזמן המחזור. על מנת לגלות אנדומטריוזיס הרופא:\
- שואל שאלות לגבי התסמינים, לגבי המחזור ולגבי ההיסטוריה הבריאותית האישית והמשפחתית. לעתים אנדומטריוזיס היא מחלה תורשתית.
- מבצע בדיקת אגן. שיכולה לכלול בדיקה של הנרתיק ושל החלחולת (רקטום).
במקרים בהם הרופא חושד שאכן יש לאישה אנדומטריוזיס, הוא ימליץ לנסות טיפול תרופתי למספר חודשים. אם המצב משתפר בעקבות נטילת התרופה, כנראה שמדובר במחלת אנדומטריוזיס.
כדי לאבחן ציסטה בשחלה, לעתים יש צורך בבדיקה שמבצעת הדמיה, כמו אולטרסאונד, הדמיה בתהודה מגנטית (MRI), או סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT). בדיקות אלו מציגות תמונה של המתרחש בתוך חלל הבטן.
הדרך היחידה לאבחן בוודאות שאכן מדובר במחלת אנדומטריוזיס, היא באמצעות ניתוח מיוחד המכונה בשם לפרוסקופיה. במהלך ניתוח שכזה הרופא מחדיר צינורית דקה ומאירה דרך חתך קטן בבטן. באמצעות הצינורית הרופא יכול לראות את חלל הבטן. במידה והרופא מוצא שתלים, רקמת צלקת או ציסטה, הוא יכול להסיר אותם במהלך אותו הניתוח עצמו.
טיפולים ותרופות
אנדומטריוזיס היא מחלה שאינה ניתנת לריפוי, אך ניתנת לטיפול. לעתים יש צורך לנסות מספר טיפולים עד שמוצאים את הטיפול המתאים והמועיל ביותר.
בכל אחת משיטות הטיפול קיים סיכון שהתסמינים יחזרו.
שיטת הטיפול נבחרת בהתאם למטרה, בחלק מהמקרים המטרה היא להפסיק את הכאב ובמקרים אחרים המטרה היא להיכנס להיריון. לצורך הפסקה של כאב ודימום, ניתן לנסות טיפול תרופתי או ניתוח. במקרים בהם אישה הלוקה במחלה מעוניינת להיכנס היריון, יתכן שיידרש ניתוח להסרת השתלים.
טיפולים של אנדומטריוזיס כוללים:
- תרופות ללא מרשם לשכוך כאבים.
- גלולות למניעת היריון.
- טיפול הורמונאלי.
- ניתוח לפרוסקופי לצורך הסרת שתלים ורקמת צלקת.
נשים שמתקרבות לגיל המעבר, תנסנה בדרך כלל לטפל בתסמינים באמצעות טיפול תרופתי ולא באמצעות ניתוח. אנדומטריוזיס בדרך כלל מפסיקה להוות בעיה כאשר המחזור החודשי מפסיק.
מניעה
לא ניתן למנוע אנדומטריוזיס. הסיבה לכך טמונה בחלקה בעובדה שלא ברור מה הגורם למחלה. אולם שימוש בהורמונים למניעת היריון (מדבקה, גלולות, או התקן תוך רחמי) לתקופה ארוכה, עשוי למנוע החמרה של אנדומטריוזיס.שאלות ותשובות
- במהלך המחזורים האחרונים בעיקר אני מרגישה כאבים בעת היציאות. אלה כאבים חדים כמו כאבי מחזור. הכאב הוא בעיקר ממש לפני היציאה, כאשר יש תזוזה במעיים. קראתי רבות באתר ובמקומות אחרים על אנדומטריוזיס והתחלתי לחשוש שאולי זה סימן לכך. עוד לא שוחחתי על כך עם רו
- לפני כשנתיים אובחנו אצלי מספר גידולי אנדומטריוזיס גדולים יחסית (כהגדרת הרופאים) על השחלות. האבחנה נעשתה ע"י בדיקת אולטרסאונד + דופלר ובדיקת דם. מאז אני מטופלת במיקרוגינון 30 באופן רצוף וקבוע ואכן קטנו הגידולים משמעותית. לא ביצעתי שום בדיקה כדי לר
- אני בת 46. עברתי ניתוח בטן לכריתת רחם בשל מיומה גדולה שגרמה לכאבים חזקים. יומיים לאחר הניתוח התגלה שטף דם פנימי נרחב שנוקז ידנית. ההמוגלובין ירד רק מעט, קיבלתי אוגמנטין לשבוע ולא נדרשה התערבות נוספת. כיום, 40 יום אחרי הניתוח, לאחר שנרא
- אני בת 22, כבר שנה וחצי מנסה להיכנס להריון ולא מצליחה. הרופא אמר לי שיש לי בשחלה השמאלית אנדומטריומה בגודל 3.5, ושבתוכה יש דם. האם אני צריכה להסירה בניתוח? והאם האנדומטריומה מעכבת את הכניסה להריון?
- כיצד אנדומטריוזיס גורמת בעיות?
- לפני כחצי שנה החלה אצלי צריבה בזמן מתן השתן וגם במשך היום באופן כללי. קיבלתי מספר סוגים של אנטיביוטיקות, והתופעה שככה מעט אך לא פסקה לגמרי. בשבועות האחרונים חזרו הכאבים החריפים, והרופא שלח דגימה של השתן לתרבית. לא התגלה אף חיידק בשתן. הרופא משער שמ
- לפני חודשיים לערך עברתי לפרוסקופיה, ולאחר ביופסיה של הציסטות אבחנו אצלי אנדומטריוזיס. הציעו לי לקחת גלולות, אך ציינו כי זה לא מבטיח את השקטת המחלה; או טיפול נטורופתי. אינני מקיימת יחסי מין בתקופה זו, ותקופה ארוכה לא לקחתי גלולות, רק חצי שנה בערך לפני
- אני בת 32, ילדתי בניתוח קיסרי לפני 3 שנים. לאחרונה עברתי ניתוח לתיקון הצלקת הניתוחית ולהוצאת בקע. תוך כדי ניתוח זה הוצאה דגימה משקיק הבקע, ולפי הבדיקה ההיסטולוגית נמצא בו אנדומטריום. אך ורק לפי בדיקה זו החליט הגינקולוג שלי שאני סובלת מאנדומטריוזיס ור
- אני בת 30. לפני 6 חודשים גיליתי שאני בהריון (הריון שני). התוצאה בבדיקת HCG היתה חיובית (388). לאחר כמה שבועות לא נצפה עובר, ונשלחתי לבי"ח כדי לבצע הפלה. בשלב הראשון, ניסינו כדורים, והם לא עזרו במיוחד. חזרתי למיון לאחר שבוע עם כאבים וללא דימום,
- דלקת של רירית הרחם (Endometritis) היא מחלה זיהומית המהווה בדרך כלל חלק ממחלה דלקתית של האגן (Pelvic Inflammatory Disease) או בקיצור PID
מאמרים בנושא אנדומטריוזיס


נשים רבות סובלות ממחזור לא סדיר, מצב שיכול להעיד על מגוון הפרעות ומחלות גופניות או נפשיות. מה ההגדרה למצב זה וכיצד ... לכתבה המלאה


משהו כמו שתי שורות על הנושא,
סוג של טיזר שיסביר בדיוק מה אנחנו רוצים שיהיה שם, מה לא