גרדת, המוכרת גם בשם סקביאס, היא הופעתו של גרד חמור מאוד בעור אשר נגרם כתוצאה מקרדיות המתחפרות בתוך העור ונקראות סקרופטס סקביי (Sarcoptes scabiei).
גרדת היא תופעה מדבקת היכולה לפוגע בני אדם בכל גיל ובכל שכבות האוכלוסייה, גם בכאלו המקפידים על היגיינה אישית וסביבתית.
גם בעלי חיים יכולים להידבק בסקביאס, אך הקרדיות שגורמות לגרדת בבעלי החיים אינן מתרבות על בני האדם ולכן גרדת שנגרמת אצל בני אדם כתוצאה מקרדיות של בעלי חיים היא קלה יותר ולא מדבקת.
סימפטומים
גרדת גורמת להופעתם של פריחה ותחושת גרד חזקה בעור, אשר בדרך כלל מוחמרים בשעות הלילה.
הפריחה מתבטאת בהופעת נקודות אדומות, קטנות ומגרדות על פני העור, ולעיתים ניתן אף לראות את המחילות שבהן מתחפרת הקרדית על פני העור.
האזורים השכיחים ביותר להופעת תסמינים של סקביאס הם בין אצבעות הידיים, בצד הפנימית של אמת היד, בבתי השחי, בעור הסמוך לפטמות בנשים, באזור הטבור, בעכוז, בירכיים האחוריות, בברכיים ובצדי השוקיים.
אצל ילדים קטנים וקשישים נוטה הגרד להופיע באופן חמור יותר, המתבטא בתופעות לוואי חריפות יותר על פני העור, בעיקר בכפות הידיים והרגליים ובראש.
בפעם הראשונה שסובלים מסקביאס, ייתכן ויחלפו שבועות מספר עד הופעת התסמינים. במידה וחלית במחלת הגרדת בעבר, סביר להניח כי התסמינים יחלו להופיע אצלך כעבור מספר ימים.
סיבות וגורמי סיכון
קרדיות סקביאס מופצות על ידי מגע קרוב עם אדם החולה במחלה, או על ידי שימוש משותף במגבות, מצעי מיטה וחפצים אישיים אחרים.
חשוב לציין כי בשביל להידבק לא די בלחיצת יד, אלא יש צורך במגע ממושך וישיר, כמו יחסי מין, שינה משותפת או חיבוק ממושך.
כיוון שהמחלה עוברת במגע, גרדת יכולה לפגוע במספר בני משפחה בעת ובעונה אחת.
אנשים בעלי מערכת חיסונים מוחלשת, כמו קשישים, חולי סרטן או חולי איידס, מועדים יותר להדבקות וצריכים לנהוג במשנה זהירות.
כמו כן, ההיתכנות להhדבק עולה כשדרים במגורים צפופים, כמו בתי אבות, בתי חולים, בתי כלא או בסיסים צבאיים.
אבחון ובדיקות
רופא עור יוכל לקבוע אבחנה של גרדת על ידי בדיקת התסמינים ותשאול קליני (אנמנזה).
לעיתים יוכל הרופא לאשר אבחנה של סקביאס על ידי חיפוש אחר סימנים לנוכחות קרדיות על גבי דגימה (ביופסיה) שנלקחת מן העור. הרופא יגרד בעדינות קצת עור יבש מן האזור אשר נראה נגוע ויבחן את הדגימה תחת המיקרוסקופ. אצל מרבית בני האדם נטילת דגימה זו אינה כרוכה בכאב או באי נוחות.
סיבוכים אפשריים
גירוד העור עלול לגרום לתחלואה משנית במידה וקיים זיהום. במידה ונוצר זיהום, יש צורך בטיפול אנטיביוטי.
סקביאס עלול לגרום להחמרת מחלות עור קיימות, שיעברו לאחר הטיפול בסקביאס.
בנוסף, בעלי מערכת חיסונית מוחלשת עלולים לחטוף את המחלה בצורתה החמורה, 'סקביאס נורווגי' (או סקביאס בעל גלדים – Crusted Scabies). במצב זה, המערכת החיסונית המוחלשת של האדם החולה לא מסוגלת למנוע את התרבות הקרדיות ומספר הקרדיות בגוף הנשא עלול להגיע אף למליוני פריטים (לצורך השוואה, בגרדת רגילה ניתן למצוא כ-10 קרדיות בממוצע על גוף הנשאים).
כמות הקרדיות הגדולה גורמת לעור עבה בעל מראה של יבלות, כמו גם להדבקה מהירה מאוד, אפילו במגע קל עם האדם או עם חפציו האישיים.
הטיפול בסקביאס נורווגי מתבצע במסגרת בית חולים ומצריך טיפול תרופתי בסקביאס.
טיפולים ותרופות
סקביאס אינו חולף מעצמו ללא טיפול, ולכן יש ללכת לרופא שיירשום תכשירים לטיפול בסקביאס. במקרים חמורים יותר, יש לשקול טיפול באמצעות כדורים.
חלק מן התרופות לטיפול במצב של גרדת אינן מתאימות לטיפול בילדים, קשישים, נשים בהיריון או נשים מניקות. על מנת למנוע את הופעתן של תופעת לוואי חמורות, יש לעקוב אחר הוראותיו המדויקות של הרופא המטפל.
חשוב לזכור – כיוון שגרדת היא מחלה מדבקת, כל מי שנמצא בסביה הקרובה של חולה בסקביאס צריך לקבל טיפול בו זמנית. טיפול יעיל בסקביאס מונע מן הקרדיות לעבור מאדם לאדם ומונע הדבקה. כמו כן, חשוב מאד לכבס את כל הבגדים, המגבות וכלי המיטה ב-50 מעלות לפחות.
פריטים שלא ניתן לכבס יש לשים בשקית פלסטיק במקום מבודד למשך 72 שעות לפחות, על מנת שהקרדיות ימותו. אין צורך לטפל ברהיטים, בשטיחים או בבעלי חיים.
לאחר השלמת הטיפול במצב של סקביאס, הגרד עלול להימשך עוד פרק זמן של בין שבועיים עד ארבעה שבועות. הגוף זקוק לפרק זמן זה על מנת להתגבר על תגובות אלרגיות אשר נגרמות על ידי הקרדיות.
במידה והתסמינים לא עוברים במשך יותר מארבעה שבועות, ייתכן ויש צורך במחזור טיפול נוסף.
מניעה
הימנעות ממגע גופני קרוב עם בן אדם אשר יש לו גרדת או עם חפציו האישיים (כגון בגדים, מגבות ומברשות שיער) מונע הדבקה. כמו כן, יש לעודד בני אדם אשר יש להם גרדת להישמר בכדי לא להעביר את הקרדיות לבן אדם נוסף.
כאמור חשוב לטפל בחפצים הנגועים ולכבס את הבגדים והמצעים ב-50 מעלות לפחות.
שאלה: נפגשתי עם בחור לדייט בבית קפה. לאורך כל המפגש (כשעה וחצי) הבחור התגרד בכל חלקי הגוף (צוואר, בטן, מותניים, רגליים גב לפחות 20 פעם במהלך הפגישה. החשש שלי הוא שלבחור יש סקביס. האם כתוצאה מלחיצת יד, אם יש לו סקביס, אני עלולה להידבק ממנו? שטפתי את הידיי
תשובה: סקביס מדבק בעיקר במגע קרוב, אך יכול לעבור גם דרך ביגוד נגוע. הריגוש העורי והתסמינים, מופיעים לאחר 4-2 שבועות מההדבקה. הגרד חמור יותר בלילה ויש פריחה אופיינית אשר, במבוגרים, לא מערבת בדרך כלל את הפנים ואת הצוואר. אז תיאורטית, ייתכן שנדבקת מלחיצת יד או מישיבה ברכב. אם נדבקת, כאמור, ההתפרצות מורגשת לאחר 4-2 שבועות אלא אם כן זו הדבקה חוזרת, ואז מופיע גרד תוך מספר ימים. אין טיפול מניעתי לאחר חשיפה לסקביס. אבחנת המחלה מתבססת על בדיקה תחת מיקרוסקופ לחיפוש הטפיל, ביציו או צואתו, אך לעיתים נותנים טיפול גם ללא בדיקה זו. יש מגוון טיפולים לסקביס. המקובל בארץ נקרא לייקליר, וחוזרים עליו פעמיים בהפרש של שבוע, והוא ניתן לחולה ולקרוביו. לייקליר בעצמו גורם לגירוי העור, ולכן הוא ניתן לעיתים בשילוב עם תכשירים אחרים. צריך לכבס בגדים וכלי מיטה בטמפרטורה של יותר מ-60 מעלות. חלופה אחרת היא לסגור אותם בניילון לכמה ימים ולהוציאם לשמש. לא מצאתי הנחיות לגבי מזרונים ושמיכות פוך, אך אני מניחה שניתן לנהוג בהם באותה הדרך, אם מעוניינים. בברכה, ד"ר טלי צרנוביצקי - אינפומד
שאלה: אני בת 33, בשבוע ה-16 של ההריון. אני סובלת מסוכרת הריונית, עם מעקב ודיאטה. בשבועיים האחרונים יש לי גירוד בכל הגוף עד כדי זוב דם. זה מציק ומטריד. רופא משפחה נתן לי Prothiazine ושלח אותי לבדיקות דם. הוא טוען שאני יכולה לקחת את הכדורים למרות ההריון. הא
תשובה: התרופה פרומתאזין מכילה promethazine, שהוא חומר המשמש לטיפול בתופעות פסיכוזה, אך ידוע גם בתכונותיו האנטיהיסטמיניות ועל כן משמש גם למחלות עור שונות. התרופה שייכת לקטגוריה C בהריון, כלומר לקבוצת התרופות שניסויים על חיות הוכיחו שהן גורמות נזקים ואף מוות לעובר, אך שמצד שני לא נערכו די מחקרים על נשים הרות, ועל כן השימוש בתרופה כזאת בהריון מותר רק כאשר התועלת עולה על הנזק האפשרי לעובר. בכל מקרה, לא מומלץ להשתמש בתרופה בשליש הראשון של ההריון וגם לא ממש לפני הלידה. אני מניחה שהרופא שלך מכיר את ההיסטוריה הרפואית שלך, ועל כן המליץ על שימוש בתכשיר זה. אם יש לך ספקות, פני למרכז הטרטולוגי בירושלים: 02-6243699. שיהיה המשך הריון בריא וקל! ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד
שאלה: אני בן 32. מאז שישנתי על המיטה של אחי התחילו לי גירודים בכל הגוף והופיעו נקודות אדומות ממש קטנות ומעט מוגלתיות. אחי כבר סובל מזה כמה חודשים. רציתי לשאול אם זה עובר לבד, או שצריך להשתמש במשהו?
תשובה: ייתכן שאתה סובל מגרדת (scabies), אולם מבלי לבדוק אותך בדיקה גופנית, לא ניתן לקבוע אבחנה מדויקת ולהמליץ על טיפול. לשם כך עליך לפנות לרופא המטפל או לרופא עור. על סקביס ועל דרכי הטיפול במחלה זו תוכל לקרוא כאן: http://www.infomed.co.il/takeCare/symp31.asp
שאלה: חמותי בת 78 סובלת לאחרונה מגירודים עזים בשוקיים. היא מרגישה שמשהו נמצא לה בתוך הרגליים וכאילו אוכל אותן. לפעמים יש אדמומיות או נפיחות. הרופאה נתנה לה משהו נגד אלרגיה ושלחה אותה לפסיכיאטר. האם זהו הפתרון? חמותי אישה שפויה. מה עושים, כיצד מטפלים בזה?
תשובה: חשוב לקחת אותה לבדיקה אצל רופא עור, כדי לראות אם הבעיה היא תגובה אלרגית למשהו, אם ישנם סימני עקיצה, וכן הלאה. אינני יכולה לאבחן דרך המחשב, ללא בדיקה, ועל כן אני ממליצה לפנות לרופא עור. בהצלחה ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד
עקב מזג האויר ובמיוחד בתקופה זו, יש לי פטריות שהפכו לעור יבש וקשה (יצויין כי אני שוטף את הרגל כל פעם ומייבש היטב(. משחות לא מועילות. יש עצה איך לטפל במקום לציין לך לרופא עור?
שלום רב !!! בת 51 , נדבקתי מהבת שלי בכינים , מה שעשיתי שום דבר לא עזר , תכשירים למינהם .... לא מצליחה להתפטר.... בחודשים האחרונים סובלת מצריבה ואודם , פצעים וגירודים , בעור הקרקפת ובצוואר , מה אפשר לעשות???? נואשת ....
שלום, בן 18 לפני גיוס פרופיל 97 לפני כ-3 החלו הפצעים והתפשט לכל הגוף בביופסיה נתנו אבחנה פיטריאזיס ליכנויד אקוטית לפני חודש החלה ירידה משמעותית בפצעים לבד ללא התערבות .. ואז התחיל טיפול מגבה פוטותרפיה כיום המצב הרבה יותר טוב עוד חודש וחצי הגיוס מפחד שיורידו פרופיל האם מורידים פרופיל על פיטריאזיס ליכנויד אקוטית? תודה!
היי היה לי מין נקודה לבנה כזאת על האיבר מין עצמו לחצתי ויצא קצת שומן כמו של חצקון. הבעיה שזה לא עובר לי כבר המון המון זמן מעל שנה וחצי. כרגע יש מין בליטה קטנה ומדי פעם כשאני לוחץ יוצא ממש מעט שומן כמו פצע. יש מסביב עור יבש במידה ואני לוחץ יותר מדי אך תמיד יש ולא נעלם. איזה משחה מומלץ למרוח באיזור שם?