סקביאס, גרדת (Scabies)
גרדת, המוכרת גם בשם סקביאס, היא הופעתו של גרד חמור מאוד בעור אשר נגרם כתוצאה מקרדיות המתחפרות בתוך העור ונקראות סקרופטס סקביי (Sarcoptes scabiei).
גרדת היא תופעה מדבקת היכולה לפוגע בני אדם בכל גיל ובכל שכבות האוכלוסייה, גם בכאלו המקפידים על היגיינה אישית וסביבתית.
גם בעלי חיים יכולים להידבק בסקביאס, אך הקרדיות שגורמות לגרדת בבעלי החיים אינן מתרבות על בני האדם ולכן גרדת שנגרמת אצל בני אדם כתוצאה מקרדיות של בעלי חיים היא קלה יותר ולא מדבקת.
סימפטומים
גרדת גורמת להופעתם של פריחה ותחושת גרד חזקה בעור, אשר בדרך כלל מוחמרים בשעות הלילה.
הפריחה מתבטאת בהופעת נקודות אדומות, קטנות ומגרדות על פני העור, ולעיתים ניתן אף לראות את המחילות שבהן מתחפרת הקרדית על פני העור.
האזורים השכיחים ביותר להופעת תסמינים של סקביאס הם בין אצבעות הידיים, בצד הפנימית של אמת היד, בבתי השחי, בעור הסמוך לפטמות בנשים, באזור הטבור, בעכוז, בירכיים האחוריות, בברכיים ובצדי השוקיים.
אצל ילדים קטנים וקשישים נוטה הגרד להופיע באופן חמור יותר, המתבטא בתופעות לוואי חריפות יותר על פני העור, בעיקר בכפות הידיים והרגליים ובראש.
בפעם הראשונה שסובלים מסקביאס, ייתכן ויחלפו שבועות מספר עד הופעת התסמינים. במידה וחלית במחלת הגרדת בעבר, סביר להניח כי התסמינים יחלו להופיע אצלך כעבור מספר ימים.
סיבות וגורמי סיכון
קרדיות סקביאס מופצות על ידי מגע קרוב עם אדם החולה במחלה, או על ידי שימוש משותף במגבות, מצעי מיטה וחפצים אישיים אחרים.
חשוב לציין כי בשביל להידבק לא די בלחיצת יד, אלא יש צורך במגע ממושך וישיר, כמו יחסי מין, שינה משותפת או חיבוק ממושך.
כיוון שהמחלה עוברת במגע, גרדת יכולה לפגוע במספר בני משפחה בעת ובעונה אחת.
אנשים בעלי מערכת חיסונים מוחלשת, כמו קשישים, חולי סרטן או חולי איידס, מועדים יותר להדבקות וצריכים לנהוג במשנה זהירות.
כמו כן, ההיתכנות להhדבק עולה כשדרים במגורים צפופים, כמו בתי אבות, בתי חולים, בתי כלא או בסיסים צבאיים.
אבחון ובדיקות
רופא עור יוכל לקבוע אבחנה של גרדת על ידי בדיקת התסמינים ותשאול קליני (אנמנזה).
לעיתים יוכל הרופא לאשר אבחנה של סקביאס על ידי חיפוש אחר סימנים לנוכחות קרדיות על גבי דגימה (ביופסיה) שנלקחת מן העור. הרופא יגרד בעדינות קצת עור יבש מן האזור אשר נראה נגוע ויבחן את הדגימה תחת המיקרוסקופ. אצל מרבית בני האדם נטילת דגימה זו אינה כרוכה בכאב או באי נוחות.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
גירוד העור עלול לגרום לתחלואה משנית במידה וקיים זיהום. במידה ונוצר זיהום, יש צורך בטיפול אנטיביוטי.
סקביאס עלול לגרום להחמרת מחלות עור קיימות, שיעברו לאחר הטיפול בסקביאס.
בנוסף, בעלי מערכת חיסונית מוחלשת עלולים לחטוף את המחלה בצורתה החמורה, 'סקביאס נורווגי' (או סקביאס בעל גלדים – Crusted Scabies). במצב זה, המערכת החיסונית המוחלשת של האדם החולה לא מסוגלת למנוע את התרבות הקרדיות ומספר הקרדיות בגוף הנשא עלול להגיע אף למליוני פריטים (לצורך השוואה, בגרדת רגילה ניתן למצוא כ-10 קרדיות בממוצע על גוף הנשאים).
כמות הקרדיות הגדולה גורמת לעור עבה בעל מראה של יבלות, כמו גם להדבקה מהירה מאוד, אפילו במגע קל עם האדם או עם חפציו האישיים.
הטיפול בסקביאס נורווגי מתבצע במסגרת בית חולים ומצריך טיפול תרופתי בסקביאס.
טיפולים ותרופות
סקביאס אינו חולף מעצמו ללא טיפול, ולכן יש ללכת לרופא שיירשום תכשירים לטיפול בסקביאס. במקרים חמורים יותר, יש לשקול טיפול באמצעות כדורים.
חלק מן התרופות לטיפול במצב של גרדת אינן מתאימות לטיפול בילדים, קשישים, נשים בהיריון או נשים מניקות. על מנת למנוע את הופעתן של תופעת לוואי חמורות, יש לעקוב אחר הוראותיו המדויקות של הרופא המטפל.
חשוב לזכור – כיוון שגרדת היא מחלה מדבקת, כל מי שנמצא בסביה הקרובה של חולה בסקביאס צריך לקבל טיפול בו זמנית. טיפול יעיל בסקביאס מונע מן הקרדיות לעבור מאדם לאדם ומונע הדבקה. כמו כן, חשוב מאד לכבס את כל הבגדים, המגבות וכלי המיטה ב-50 מעלות לפחות.
פריטים שלא ניתן לכבס יש לשים בשקית פלסטיק במקום מבודד למשך 72 שעות לפחות, על מנת שהקרדיות ימותו. אין צורך לטפל ברהיטים, בשטיחים או בבעלי חיים.
לאחר השלמת הטיפול במצב של סקביאס, הגרד עלול להימשך עוד פרק זמן של בין שבועיים עד ארבעה שבועות. הגוף זקוק לפרק זמן זה על מנת להתגבר על תגובות אלרגיות אשר נגרמות על ידי הקרדיות.
במידה והתסמינים לא עוברים במשך יותר מארבעה שבועות, ייתכן ויש צורך במחזור טיפול נוסף.
מניעה
הימנעות ממגע גופני קרוב עם בן אדם אשר יש לו גרדת או עם חפציו האישיים (כגון בגדים, מגבות ומברשות שיער) מונע הדבקה. כמו כן, יש לעודד בני אדם אשר יש להם גרדת להישמר בכדי לא להעביר את הקרדיות לבן אדם נוסף.
כאמור חשוב לטפל בחפצים הנגועים ולכבס את הבגדים והמצעים ב-50 מעלות לפחות.
שאלות ותשובות
- אני בת 33, בשבוע ה-16 של ההריון. אני סובלת מסוכרת הריונית, עם מעקב ודיאטה. בשבועיים האחרונים יש לי גירוד בכל הגוף עד כדי זוב דם. זה מציק ומטריד. רופא משפחה נתן לי Prothiazine ושלח אותי לבדיקות דם. הוא טוען שאני יכולה לקחת את הכדורים למרות ההריון. הא
- נפגשתי עם בחור לדייט בבית קפה. לאורך כל המפגש (כשעה וחצי) הבחור התגרד בכל חלקי הגוף (צוואר, בטן, מותניים, רגליים גב לפחות 20 פעם במהלך הפגישה. החשש שלי הוא שלבחור יש סקביס. האם כתוצאה מלחיצת יד, אם יש לו סקביס, אני עלולה להידבק ממנו? שטפתי את הידיי
- חמותי בת 78 סובלת לאחרונה מגירודים עזים בשוקיים. היא מרגישה שמשהו נמצא לה בתוך הרגליים וכאילו אוכל אותן. לפעמים יש אדמומיות או נפיחות. הרופאה נתנה לה משהו נגד אלרגיה ושלחה אותה לפסיכיאטר. האם זהו הפתרון? חמותי אישה שפויה. מה עושים, כיצד מטפלים בזה?
- אני בן 32. מאז שישנתי על המיטה של אחי התחילו לי גירודים בכל הגוף והופיעו נקודות אדומות ממש קטנות ומעט מוגלתיות. אחי כבר סובל מזה כמה חודשים. רציתי לשאול אם זה עובר לבד, או שצריך להשתמש במשהו?
מאמרים בנושא סקביאס, גרדת


סקביאס היא מחלת עור שגורמת לגרד עז בעור, המתחזק בעיקר בלילה ומלווה בפריחה. ד"ר יעקב משיח, מומחה לעור ומין, מנהל מרפ... לכתבה המלאה