פסיליום (Psyllium)
מידע נוסף
שמות מסחריים
פסיליום הוא חומר המגדיל את נפח הצואה. הוא מופק מצמח הפלנטאגו מאז 1934. משתמשים בו לטיפול בעצירות במחלת המסעפת (דיברטיקולוזיס) ובתסמונת המעי הרגיז.
By Seasontime | Shutterstock
פסיליום נוטלים דרך הפה, בדרך-כלל בצורת אבקה או גרגרים מומסים במים. התרופה מגיעה אל המעי, שם היא סופגת מים בכמות הגדולה פי 25 מנפחה, וכך היא מרככת את הצואה ומגדילה את נפחה.
עשויים לחלוף שבועיים עד שיורגש שיפור בהרגלי היציאה. משתמשים בפסיליום גם להפחתת תדירות היציאות ולהגברת המוצקות שלהן אצל אנשים הסובלים משלשול מימי מתמשך, או כאלה שעברו ניתוח במעי הגס.
יש להרבות בשתייה עם נטילת תרופה זו; אם כמות הנוזלים אינה מספקת, התרופה עם הצואה עלולות להתייבש ולחסום את המעי. תופעות הלוואי נדירות. פסיליום עלול לגרום להתנפחות ולעודפי גז אצל חלק מהאנשים, במיוחד בתחילת הטיפול. אין לקחת תרופה זו ללא ייעוץ רפואי לטיפול בעצירות המלווה בכאב בטן חזק, בגלל הסיכון של חסימת המעי.
מידע
אופן נטילת התרופה
אבקה להכנת תרחיף.תדירות וזמן נטילה
1-3 פעמים ביום עם מים או מיץ פירות, עדיף אחרי האוכל.טווח המינון
מבוגרים: 2.5-30 גרם ליום. ילדים: מעל גיל 6: 1.25-15 גרם ליום.תחילת ההשפעה
תוך 12-24 שעות.משך ההשפעה
עד 24 שעות.תזונה
יש להרבות בשתיית נוזלים, לפחות 6-8 כוסות ביום.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. חזור לזמני הנטילה הרגילים לאחר מכן.הפסקת התרופה
ניתן להפסיק בביטחון כאשר אין יותר צורך בתרופה.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
אין עדות לסיכון לתינוק המתפתח (B)הנקה
ניתן לקחת. אין עדות לסיכון לתינוק.תינוקות וילדים
לא מומלץ מתחת גיל שנתיים, אלא בהמלצה רפואית.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- דימום לא מוסבר מהחלחולת
- קשיי בליעה
- סוכרת
- הצרות ידועה של המעי
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות לוואי קשות הן נדירות, אך אם סובלים מכאב בטן חזק או מתמשך לאחר השימוש בתרופה זו, כמו בכל תרופה משלשלת, יש לפנות לרופא.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
פסיליום עלול להפחית את ספיגתן של תרופות רבות. עקב כך יש לקחת פסיליום שעתיים לפני או שעתיים אחרי מתן כל תרופה אחרת.השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- המחזור שלי נמשך כבר שבועים וחצי. זה נורמלי? ילדתי בסוף יוני, קיבלתי מחזור ב-11 לאוקטובר, התחלתי לקחת את גלולות למניעת הריון מסוג יסמין, ומאז המחזור שלי לא הפסיק.
- רופאת העור הורידה לבעלי כמה נקודות חן מהגב. לאחר כמה שבועות, פנו אליו מהקופה ובקשו שנקבע לו תור לכירורג. הכירורג הסביר לו כי באחת הנקודות נמצאו תאים טרום-סרטניים, ולכן שכדאי להוריד את הנקודה באופן יסודי. הוא הסביר לו שזה לא מהסוג שמפתח גרורות, ושאין לו מה לדאוג, ואמת שליתר ביטחון עדיף בכל זאת להוריד אותה לגמרי. מהם תאים טרום-סרטניים? האם זה אומר שמעכשיו עליו להיות במעקב קפדני? האם באמת אין סיבה לדאגה?
- אני סובל מתסמונת המעי הרגיז, וקיבלתי המלצה מרופא להתחיל לקחת תרופה בשם קולוטל. תסמונת המעי הרגיז מתאפיינת אצלי בשלשול, שמגיע עם כל שינוי בתזונה אליה אני רגיל, או בכל מצב של מתח, אפילו הקטן ביותר. לאחרונה אני רגיש במיוחד בנושא זה. הסתכלתי באתר, וראי
- אני בת 55, ולפני שנתיים עברתי כריתת רחם. בבדיקת צפיפות עצם גילו אצלי אוסטאופניה. לאמי יש אוסטאופרוזיס. טופלתי בפוסלן ובכדורי קלציום פלוס D. האנדוקרינולוגית החליפה לי את הפוסלן באוויסטה. האם אין בעיה לכרותת רחם ושחלות לקחת אוויסטה? עד לפני חודש טופלתי באסטרופם, אך בגלל שגילו אצלי גוש בשד, שהיה שפיר, החלטתי להפסיק עם האסטרופם. האם זו החלטה נכונה?
- אני בת 48, חולת סרטן שד ומטופלת בהרצפטין ובטאקסול לאחר שהטיפול ב- AC לא הניב תוצאות טובות. את ההרצפטין אני מקבלת אחת לשלושה שבועות. מה השיקולים לקבוע שאקבל את התרופתה אחת לשלושה שבועות ולא אחת לשבוע? יש לי גידול גדול מאוד בשד הימני שמנסים לצמצם אותו בעזרת טיפול תרופתי, והשד השמאלי נכרת לפני כחצי שנה.
- לאחרונה התגלה אצלי קרצינואיד בסימפונות בגודל 1.5 עד 2 ס"מ. ברצוני לקבל מידע על סוג זה של גידול במיקום זה, וכן לדעת מה הסיכונים בהסרת האונה האמצעית בצד, ומה ההשלכות של הטיפול בכלל.
- ב-2.8 קבלתי מחזור וב- 12.8 נקרע הקונדום ולקחתי למחרת פוסטינור. לאחר 6 ימים קיבלתי מחזור (או שזה בעקבות הפוסטינור). שאלתי היא: מתי אפשר לערוך בדיקת הריון כדי לוודא שהפוסטינור עבד? (השאלה נענתה ב- 27.8)
- אני בהריון בשבוע ה-31. התגלתה אצלי טכיכרדיה על חדרית במהירות דופק של כ-200 לדקה. האם זה יכול לסכן אותי בלידה? והאם במצב כזה עדיף לעשות ניתוח קיסרי?