שמות מסחריים
- איזוטרקס ג'ל Isotrex gel
- רואקוטן Roaccutane
- קיורטן Curatane
איזוטרטינואין הוא חומר פעיל שנמצא בתרופות רואקוטן, קיורטן. איזוטרטינואין דומה מבחינה כימית לוויטמין A ומשמש לטיפול בפצעי בגרות (אקנה) קשים, שלא הגיבו לטיפולים אחרים.
איזוטרטינואין (רואקוטן, קיורטן) מפחית ייצור שמנים טבעיים בעור (חלב) וקרטין, חלבון הנוצר בשכבות החיצוניות של העור.
בשבועות הראשונים של הטיפול באקנה (פצעי בגרות) העור עלול להיות יבש, קשקשי ומגרד. מצב זה משתפר עם המשך הטיפול. ברוב מקרים של פצעי בגרות יחול שיפור כבר לאחר סדרת טיפול אחת, שנמשכת בין 4 ל-6 חודשים. אם דרוש טיפול נוסף באיזוטרטינואין (רואקוטן, קיורטן), מומלץ להמתין שמונה שבועות לפחות.
חשוב לשים לב:
איזוטרטינואין (רואקוטן, קיורטן) עלול לגרום למומים מולדים קשים. לכן, נערות ונשים המשתמשות בתרופה זו חייבות להימנע מהריון במשך הטיפול וחודש לאחר סיומו.
איזוטרטינואין (רואקוטן, קיורטן) גורם לרגישות לשמש, לכן חובה למרוח קרם הגנה (לפחות SPF15) או ללבוש בגדים ארוכים וכובע לפני כל חשיפה לשמש, אפילו הקצרה ביותר.
איזוטרטינואין קיים גם בצורת ג'ל (איזוטרקס ג'ל) למריחה מקומית לטיפול בפצעי בגרות בדרגה בינונית. גם במקרה זה יש להימנע מחשיפה לשמש, ואסור להשתמש בהריון או בהנקה.
חשוב מאוד לעדכן את הקרובים בנטילת תרופה זו. ייתכן שהם יבחינו בשינויים במצב הרוח ובהתנהגות, ויעזרו בזיהוי מהיר של בעיה, וצורך בדווח לרופא.
בשימוש בקפסולות, אין לתרום דם במהלך הטיפול וחודש לאחר הפסקתו.
אין להשתמש באיזוטרטינואין (רואקוטן, קיורטן) במקרים הבאים:
רגישות לחומר הפעיל עצמו או למרכיבים האחרים של התרופה.
הריון או תכנון הריון.
הנקה.
אלרגיה לבוטנים או לסויה.
מחלת כבד.
רמות גבוהות מאוד של שומנים בדם (כולסטרול או טריגליצרידים) או של ויטמין A.
נטילת תרופות אנטיביוטיות מקבוצת הטטראציקלינים.
איזוטרטינואין (רואקוטן, קיורטן) לא נועד לטיפול בילדים מתחת לגיל 12 או בילדים מעל גיל 12 לפני הבגרות המינית.
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים שלנו לילדים ועור ומין
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 29, סובל מאורטיקריה כרונית מאז שהתגייסתי לצבא לפני 10 שנים. בחודש השני לשירותי בצבא הופיעה אצלי מחלת האורטיקריה ופניתי לבית חולים וגם למרפאה צבאית לצורך קבלת טיפול רפואי, שם קיבלתי אהיסטון ומשחות שרק עזרו לטווח הקצר, והמחלה שוב חזרה. הרופאים בצבא מסרו לי שאין תרופה יעילה למחלה שממנה אני סובל. ברצוני לציין גם שהגורם למחלה אינו ידוע (אבל רופא שמכין לי חוות דעת רוצה לשייך את המחלה למתח נפשי), וכך לא התלוננתי יותר על המחלה, למרות שהופיעו אצלי פריחה בעור וגירוד. המחלה גם המשיכה לאחר השחרור מהצבא. הגשתי תביעה נגד משרד הביטחון בעקבות המחלה, ולאחר שנבדקתי על ידי מומחה מטעם משרד הביטחון, הוא כתב בחוות דעתו כי "אין קשר סיבתי בין המחלה לבין תנאי שירותך" ודחו את התביעה. הגשתי ערעור לבית משפט השלום בגין המחלה, וכעת רופא מומחה לאלרגיה מכין חוות דעת משפטית בעניין. הרופא ינסה לקשר את מחלת האורטיקריה הכרונית למתח נפשי. המחלה הופיעה אצלי אחרי הטירונות. לדעתך, האם יש סיכויי לזכות בתביעה כיוון שהמחלה פרצה עקב מתח נפשי? ואם יש אופציה אחרת או גורמים שכדאי להעלות אותם, אבקשך שתעזור לי משום שאני עדיין סובל מן המחלה.
שאלה: במשך 3 שנים נטלתי סרוקסאט 10 מ"ג, 1 ליום, וזאת בעקבות משבר בחיי האישיים. לפני כחודש וחצי, בהמלצת הרופא, הפסקתי בהדרגה את נטילת הכדור, מפני שהרגשתי מצוין במשך תקופה ארוכה, ובכלל חל שינוי לטובה בחיי, ולכן הכל נראה כאילו זה הזמן הנכון להפסיק את הכדור. כחודש לאחר הפסקת הכדור (בהדרגה איטית ובדיוק על פי הוראת הרופא) התחלתי להרגיש עצבות, רגשות יתר, אני בוכה מכל דבר הכי קטן, מעבר לנורמה לדעתי. עלי לציין שאני טיפוס מאוד רגשני ופגיע מטבעי, אך בתקופת נטילת הסרוקסאט הפכתי לחזקה יותר, אופטימית ורגועה. אני מודעת לכך שהסימפטומים שהיו לי לפני נטילת הסרקוסאט כנראה חוזרים אלי. האם להמתין עם נטילת הכדור שוב, או להתחיל מייד ליטול אותו שוב?
שאלה: אני מטופל ברסיטל זה מספר חודשים, לטיפול בדיכאון וב- OCD . התרופה אכן עוזרת להתמודדות עם הסימפטומים באופן משמעותי. תופעת הלוואי המציקה ביותר של התרופה היא עיכוב בשפיכה בזמן קיום יחסי מין. בעיה זו מעוררת תסכול אצלי ואצל בן זוגי והופכת את יחסי המין לפחות נעימים לעיתים קרובות. חיפוש במאגר השאלות והתשובות שלכם לא סיפק לי מידע על התופעה ובדרכים בהם ניתן לטפל ולהתמודד עימה. הפסיכיאטר שלי המליץ לי על תרופה בשם Trazodil שאמורה, לטענתו, להפחית את תופעת הלוואי הזו. מידע על התרופה הזו באתר שלכם לא הראה שום הקשר לבעיית העיכוב בשפיכה.
שאלה: בתחילת שבוע שמיני, בעקבות דימום שהחל, עברתי בדיקת אולטרסאונד והרופא איבחן כהפלה והמליץ להמתין שבוע כדי לתת לרחם הזדמנות להתנקות באופן טבעי. לאחר שבוע (למרות דימום דומה למחזור) לא ניראה שום שינוי ונקבע לי תור לגרידה לעוד שבועיים. האם לעשות גרידה 3 שבועות לאחר אבחון ההפלה זה לא מאוחר?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
תפקודי כבד
תרופות קשורות
-
איקסקיזומאב (טאלץ)
-
הידרוקורטיזון
-
לורטדין (לורסטין, אלרג'יקס)
-
לינזוליד
-
שמן פרפין