אספירין (מיקרופירין) (Aspirin)
מידע נוסף
שמות מסחריים
אספירין, או בשמו הכימי חומצה אצטיל-סליצילית, הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות רבות השייך לקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAID's). התרופות שמכילות אספירין (Aspirin) במינונים השונים משמשות לטיפול ולמניעה של מחלות רבות, בהתאם למינון האספירין בתוכן.
אספירין (Aspirin) במינון נמוך
אספירין (Aspirin) במינונים הנמוכים של 75 מ"ג – 100 מ"ג נמצא בתרופות מיקרופירין, קרטיה, קרדיופירין, טבעפירין ותרופות רבות אחרות. תרופות אלה מפחיתות צימות (הידבקות) טסיות הדם ותורמות לאפקט נוגד קרישה.
יעיל לטיפול ב:
מינון נמוך של אספירין מיועד למנוע מראש את ההתפתחות של מחלת לב כלילית אצל אנשים שנמצאים בסיכון גבוה. בנוסף, הוא משמש לעכב התפתחות של מחלות שנגרמות על ידי פקקת בכלי הדם במוח או בלב.
קראו עוד: אספירין: באמת מפחית את הסיכון להתקף לב?
אספירין (Aspirin) במינון גבוה
אספירין (Aspirin) במינונים הגבוהים של 250 מ"ג – 500 מ"ג נמצא בתרופות בשם אספירין, אצטוזל ובשילוב עם חומרים פעילים אחרים בתרופות אקמול פוקוס, אקסדרין, אספירין C, פרמול טרגט, אקסידול ועוד. בנוסף לפעילות שמפחיתה צימות הטסיות, למינונים גבוהים של אספירין יש השפעה נוגדת כאב ודלקת והוא מסייע בהורדת חום גבוה.
יעיל לטיפול ב:
אספירין במינון גבוה, לבדו או יחד עם חומרים פעילים נוספים, משמש להורדת חום ולשיכוך כאבים שונים, כולל כאבי ראש ומיגרנה, כאבי שרירים, כאבי מפרקים שגרוניים, כאבי מחזור, כאבים הנובעים מדלקת בסינוסים או מבעיות שיניים.
קראו עוד: אספירין נגד סרטן: ההמלצות החדשות שאתם חייבים להכיר
צילום: shutterstock
הנחיות חשובות:
יש להפסיק את נטילת התרופות שמכילות אספירין (Aspirin) לפחות חמישה ימים לפני שעומדים לעבור ניתוח או הליך ניתוחי כלשהו, כולל אצל רופא שיניים, אלא אם הרופא הורה אחרת.
יש להיזהר בנטילת תרופות שמכילות אספירין יחד עם תרופות נוגדות דלקת אחרות, במיוחד אם עברת את גיל 60 או אם שותים אלכוהול באופן קבוע מחשש להחמרת הסיכון לכיב קיבה או דימום בקיבה. לעתים, הרופא ירשום תרופה שמפחיתה את חומציות הקיבה כדי להפחית את הסיכון לפגיעה בקיבה.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
-מיועדת למבוגרים מעל גיל 18
אין להשתמש באספירין ובתרופות שמכילות אותו במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
- רגישות לחומרים פעילים אחרים מקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידליים או משככי כאבים, לרבות התקף אסתמה עקב חשיפה לחומרים אלו.
- אין להשתמש בילדים ובמתבגרים במחלת חום ללא הוראת רופא ואם אמצעים טיפוליים אחרים כשלו. (מחשש לתסמונת ריי) - מחלה נדירה הפוגעת במוח ובכבד. בדרך כלל, מופיעה אצל ילדים ומתבגרים בזמן מחלה ויראלית חריפה כמו שפעת או אבעבועות רוח.
- אם היו לך בעיות בקרישת הדם או עברת שטף דם מוחי.
- אם לקית באי ספיקת כליות או כבד.
- אם את בשליש האחרון של הריון או מניקה (כתלות במינון התרופה).
-אם הנך סובל מאי ספיקת לב חריפה שאינה מטופלת כיאות.
- אם חווית דימומים או כיבים בקיבה, במעי או בתריסריון.
- אם הנך נוטל במקביל מתוטרקסאט במינון 15 מ"ג או יותר לשבוע או המינון יומי של 150מ""ג ומעלה.
אזהרות נוספות: יש לעדכן את הרופא
- אם יש לך חוסר חמור ב- G6PD
- אם הינך עומד לעבור ניתוח, כולל ניתוח קטן, יכולה להיות עלייה בנטיה לדימום.
- אם אתה סובל או סבלת מליקוי בתפקוד: (אחד או יותר מהבאים)- כבד, כלייה, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העיכול, מערכת הנשימה (למשל אסטמה).
- רגישות לתרופות אחרות משככות כאב, נוגדות דלקת, תרופות אנטי- ראומטיות, או אלרגיה אחרת.
- דימום שנמשך זמן ארוך מהרגיל, באופן יוצא דופן- יש לעדכן את הרופא.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות, טבליות עם ציפוי אנטרי, קפליות עם ציפוי אנטרי, טבליות תוססות, זריקות.תדירות וזמן נטילה
לשיכוך כאב והורדת חום, כל 4-6 שעות, לפי הצורך, עם מזון או חלב.טווח המינון
מבוגרים: לשיכוך כאב ולהורדת חום: 300-900 מ"ג למנה. למניעת קרישי דם: 75-300 מ"ג ליום. ילדים: אינו מומלץ לילדים ומתבגרים עד גיל 18.תחילת ההשפעה
אספירין רגיל: 30-60 דקות. אספירין מצופה: שעה וחצי.משך ההשפעה
עד 12 שעות. בשימוש למניעת קרישי דם ההשפעה יכולה להימשך כמה ימים.תזונה
יש ליטול עם האוכל כדי להפחית גירוי הקיבה (אלא אם קיים ציפוי אנטרי המגן על הקיבה, ואז נטילה לפחות חצי שעה לפני ארוחה).אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אם הרופא רשם לך אספירין למצב הדורש טיפול ממושך, עליך להיוועץ ברופא לפני הפסקת התרופה. במקרים אחרים ניתן להפסיק את התרופה בביטחון כאשר לא זקוקים לה יותר,מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. דרושה פעולת חירום במקרה של אי-שקט, כאב בטן, רעשים באוזניים, טשטוש הראייה, הקאה.
אזהרות
הריון
בשליש ראשון ושני השימוש רק בהוראת רופא. במהלך השליש השלישי להריון, ניתן ליטול אספירין במינון של עד 150 מ"ג ליום, בהוראת רופא בלבד.
הנקה
התרופה עוברת בכמויות קטנות לחלב אם. עד מינון 150 מ"ג ליום, הניתן בהוראת רופא, ניתן להמשיך להיניק.תינוקות וילדים
אין לתת אספירין בזמן מחלה מלווה בחום לילדים ומתבגרים עד גיל 20 שנה.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
אלכוהול מגביר את הסיכון לכיבים במערכת העיכול ולדימום. יש להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.ניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- אסתמה
- פוליפים באף
- אלרגיה לאספירין
- כיב עיכולי
- נטילת תרופות אחרות
- חוסר באנזים G6PD (רגישות לפול)
- ליקוי במערכת הלב וכלי הדם
תופעות לוואי
תופעות לוואי
בחילות והקאות, כאבי בטן, שלשול, צרבת, דמם, כיבים, דלקת במערכת העיכול, איבוד דם קל ממערכת העיכול. ירידה בלחץ הדם, דלקת רירית האף, תגובות עוריות.
נדיר מאוד: ליקוי בתפקוד כלייתי, היפוגליקמיה, עוררות התקף גאוט.
ובנוסף: כאבי ראש, סחרחורת, בלבול, ירידה ביכולה השמיעה, טינטון, המוליזה- התפרקות תאי הדם האדומים, ארועי דימומים.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תכשירים המגבירים אפקט:
- תרופות נגד קרישת דם (קומרין,הפרין), ומעכבי הצמתת טסיות דם (קלופידגרל) : חומצה אצטיל סליצילית עלולה להגביר את הסיכון לדימום אם נלקחת לפני טיפול בנוגדי קרישה .יש לשים לב לסימני דימום חיצוניים ופנימיים. למשל חבורות.
- קורטיקוסטרואידים: תכשירים המכילים קורטיזון או תכשירים דמויי קורטיזון, (למעט כאלו המשמשים לטיפול חיצוני או טיפול בתחליפי קורטיזון למחלת אדיסון )- עליה בסיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול.
- תרופות אחרות משככות כאבים ונוגדות דלקת: עליה בסיכון לכיבים במערכת העיכול ולדימום.
- תרופות נגד סוכרת : רמת הגלוקוז בדם עלולה לרדת בצורה משמעותית.
- תרופות לטיפול בדיכאון מקבוצת SSRIs : עליה בסיכון לדימום במערכת העיכול .
- תרופות לאפילפסיה כגון חומצה ואלפרואית.
- מתוטרקסאט לטיפול בסרטן, והפרעות שיגרוניות מסוימות.
- דיגוקסין - תרופה הגורמת להגברת עוצמת כיווץ שריר הלב.
- אלכוהול- עליה בסיכון לכיבים במערכת העיכול ולדימום.
תכשירים המחלישים אפקט:
- תרופות המגבירות את הפרשת השתן כגון, ספירונולקטון, פורוסמיד, סולדקטון .
- תרופות המטפלות ביתר לחץ דם, בייחוד ממשפחת מעכבי ACE.
- תרופות המטפלות בגאוט (שיגדון), המגבירות הפרשת חומצה אורית.
- חלק מהתרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים (NSAIDs) למעט חומצה סליצילית, כגון איבופרופן ונפרוקסן: ירידה בהשפעה על עיכוב צימות טסיות הדם וקרישה, מה שעשוי להוריד את ההגנה של התרופה מפני התקפי לב ושבץ.
-מטאמיזול- להורדת כאב וחום- תיתכן ירידה אפשרית בהשפעת אספירין על הצמתת טסיות כששתי התרופות ניטלות יחד. על כן, יש לעשות שימוש בשילוב זה בזהירות במטופלים הנוטלים אספירין במינון נמוך לצורך מניעת אירועים לבביים.
השפעת שימוש ממושך
אין להשתמש באספירין יותר משלושה ימים, אלא בהוראת רופא. במינונים הנמוכים נועד לשימוש ארוך-טווח. על הרופא המטפל לקבוע את משך הטיפול.
נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- קיבלתי היום חיסון ראשון נגד סרטן צוואר הרחם. אני מקיימת יחסי מין כבר מספר שנים. האחות בקופת החולים אמרה שאת החיסון הבא עלי לקבל בעוד 5 חודשים. באינפורמציה באתר התרופה באינטרנט נאמר שיש לקבל את החיסון בפעם השנייה לאחר חודשיים ובפעם השלישית לאחר 6 חודשים. מה נכון ומדוע המידע בשני המקומות אינו תואם?
- יש לי תאומים בני שנה וחודש. הם סובלים די הרבה מדלקות באוזניים, ולכן הם צורכים הרבה אנטיביוטיקה. מכיוון שהדלקת באה עם מוגלה שיוצאת החוצה, כל פעם שהם לוקחים אנטיביוטיקה, הלשון נהיית לבנה עם מוגלה וזה גורם להתפתחות לאפתות. לאחרונה זה ממש החמיר. הילד פשוט צורח מכאבים בפה. מצד אחד אני מרפאה את הדלקת באוזניים, ומצד שני, האנטיביוטיקה מחמירה את הפצעים בפה. מה אני אמורה לעשות? אין משהו שמחליף את האנטיביוטיקה? הם לוקחים מוקסיויט או אוגמנטין. הרופאים לא נותנים תשובות ברורות ומובנות, ואני גיליתי לבד שהפצעים נגרמים על ידי האנטיביוטיקה. קראתי את העלון המצורף לאנטיביוטיקה וזה אכן מופיע בין תופעות הלוואי.
- אני לוקחת גלולות הרמונט והייתה לי דלקת בדרכי השתן. אמרו לי שאני צריכה לקחת אנטיביוטיקה - Macrodantin (Nitrofurantoin) 100mg. האם האנטיביוטיקה תפגע ביעילות הגלולה?
- הבת שלי, חיילת בת 19, עשתה בדיקות דם כשהתגייסה ושוב לאחר שנה. התוצאות היו לא טובות בשני המקרים: ESR 38 CRP 15.5. היא עברה בדיקת קולונוסקופיה והתוצאות היו תקינות. גם בדיקת ה- CRP שלה לא היתה תקינה: 12. הרופאים לא מייחסים לכך חשיבות. לאן פונים?
- מהי התסמונת spondyloepiphyseal dysplasia tarda? האם זה פגם? מחלה שמתפתחת עם הזמן? והאם ניתן לטפל במקרים במקרים של מחלה מסוג זה, אולי בניתוח?
- לפני 6 ימים התכסה גופי בפריחה שנראית כמו עקיצות או פצעים קטנים. זה נורא מגרד וממשיך להתפשט. נקבע לי תור לרופא עור רק בעוד שבוע !! אני מורחת דרמובאט (מה שיש לי בבית). איך אוכל להקל על הגרד ?
- לפני כחודשיים התחלתי לקחת גלולות הרמונט במשך כשבעה ימים, ואז הפסקתי כתוצאה ממיגרנה חזקה (יש לציין כי אני נוטלת גלולות מזה כשנתיים וחצי). המחזור שלי באותו חודש (לא בזמן נטילת הגלולות אלא לאחר מכן) איחר בשבועיים, וביום הראשון של הווסת סבלתי מכאבי תופת שלא חוויתי בעבר. ביצעתי אולטרסאונד ימים ספורים לפני שקיבלתי את הווסת (כתוצאה מאיחורו של המחזור) ולהלן התוצאות: אורך: 56 מ"מ רוחב: 35 מ"מ עובי רירית 10 מ"מ (סדירה) רחם קדמי שחלות: ימנית 37 28*37 מ"מ מרקם פוליציסטי ובתוכה ממצא ציסטי צלול בקוטר 20 מ"מ שמאלית 16*24 מ"מ מרקם פוליציסטי עשיתי גם בדיקת הורמונים: tsh 0.96 estradiol lh 6.47 fsh 6.5 prolactin 898.7 הבדיקה בוצעה ביום ה3 של המחזור אך לא הייתי ערה מספיק זמן לפני הבדיקה ולכן אני עומדת לבצע את בדיקה prolactin שוב. יש לציין שלפני שהתחלתי לקחת גלולות, המחזור שלי היה סדיר ולא כואב במיוחד. גם בדיקות האולטרסונד שביצעתי היו תקינות ועם מרקם תקין. מאז שהפסקתי אך הגלולות, כפי שציינתי, הכול השתבש ואני מודאגת. מה ממצאי הבדיקות אומרים? האם יהיו לכך השלכות בעתיד (הריון וכד')? האם אני אצטרך לקבל טיפול תרופתי אם הprolactin שלי לא יהיה תקין? והאם כדאי לחזור לגלולות בכלל, ואיזה סוג?
- לפני כשלושה חודשים ילדתי. כשישה שבועות לאחר הלידה הלכתי לביקורת אצל הרופא. בבדיקה זו הותקן לי התקן תוך-רחמי רגיל (שאינו מסוג מירנה). לאחר ההתקנה דיממתי במשך כשלושה שבועות. היום, כשלושה חודשים לאחר הלידה וכחודש וחצי לאחר הכנסת ההתקן, הסתיים מחזור שארך שבועיים ימים. בעת הביקור אצל הרופא הוסבר לי כי אחת מתופעות הלוואי של התקן תוך-רחמי היא קבלת מחזור עם דימום קשה. במשך השבועיים הללו, מחציתם בהתחלה ובסוף, היו קלים ובמחציתם הדימום היה קשה. האם עלי לצפות לקבלת וסת ארוכה, שתמשך כשבועיים, כל זמן שההתקן יהיה אצלי, או שצפוי כי זמן הווסת יילך ויתקצר עם הזמן? מהו משך הווסת הארוך ביותר הנחשב לתקין כאשר יש התקן תוך-רחמי רגיל?
- לקיתי בדלקת מפרקים ואני לוקח סלאזופירין ופלקווניל. אני סובל משינוי בטעמים. כמעט כל המאכלים מרירים או בטעם מתכתי. מה הפתרון?
- האם בגילי (62), כאשר יש ירידה קלה בתפקוד המיני, אפשר לקחת viril הנמכרת בבתי מרקחת ללא מרשם רופא ?