אספירין (מיקרופירין) (Aspirin)
מידע נוסף
שמות מסחריים
אספירין, או בשמו הכימי חומצה אצטיל-סליצילית, הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות רבות השייך לקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAID's). התרופות שמכילות אספירין (Aspirin) במינונים השונים משמשות לטיפול ולמניעה של מחלות רבות, בהתאם למינון האספירין בתוכן.
אספירין (Aspirin) במינון נמוך
אספירין (Aspirin) במינונים הנמוכים של 75 מ"ג – 100 מ"ג נמצא בתרופות מיקרופירין, קרטיה, קרדיופירין, טבעפירין ותרופות רבות אחרות. תרופות אלה מפחיתות צימות (הידבקות) טסיות הדם ותורמות לאפקט נוגד קרישה.
יעיל לטיפול ב:
מינון נמוך של אספירין מיועד למנוע מראש את ההתפתחות של מחלת לב כלילית אצל אנשים שנמצאים בסיכון גבוה. בנוסף, הוא משמש לעכב התפתחות של מחלות שנגרמות על ידי פקקת בכלי הדם במוח או בלב.
קראו עוד: אספירין: באמת מפחית את הסיכון להתקף לב?
אספירין (Aspirin) במינון גבוה
אספירין (Aspirin) במינונים הגבוהים של 250 מ"ג – 500 מ"ג נמצא בתרופות בשם אספירין, אצטוזל ובשילוב עם חומרים פעילים אחרים בתרופות אקמול פוקוס, אקסדרין, אספירין C, פרמול טרגט, אקסידול ועוד. בנוסף לפעילות שמפחיתה צימות הטסיות, למינונים גבוהים של אספירין יש השפעה נוגדת כאב ודלקת והוא מסייע בהורדת חום גבוה.
יעיל לטיפול ב:
אספירין במינון גבוה, לבדו או יחד עם חומרים פעילים נוספים, משמש להורדת חום ולשיכוך כאבים שונים, כולל כאבי ראש ומיגרנה, כאבי שרירים, כאבי מפרקים שגרוניים, כאבי מחזור, כאבים הנובעים מדלקת בסינוסים או מבעיות שיניים.
קראו עוד: אספירין נגד סרטן: ההמלצות החדשות שאתם חייבים להכיר
צילום: shutterstock
הנחיות חשובות:
יש להפסיק את נטילת התרופות שמכילות אספירין (Aspirin) לפחות חמישה ימים לפני שעומדים לעבור ניתוח או הליך ניתוחי כלשהו, כולל אצל רופא שיניים, אלא אם הרופא הורה אחרת.
יש להיזהר בנטילת תרופות שמכילות אספירין יחד עם תרופות נוגדות דלקת אחרות, במיוחד אם עברת את גיל 60 או אם שותים אלכוהול באופן קבוע מחשש להחמרת הסיכון לכיב קיבה או דימום בקיבה. לעתים, הרופא ירשום תרופה שמפחיתה את חומציות הקיבה כדי להפחית את הסיכון לפגיעה בקיבה.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
-מיועדת למבוגרים מעל גיל 18
אין להשתמש באספירין ובתרופות שמכילות אותו במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
- רגישות לחומרים פעילים אחרים מקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידליים או משככי כאבים, לרבות התקף אסתמה עקב חשיפה לחומרים אלו.
- אין להשתמש בילדים ובמתבגרים במחלת חום ללא הוראת רופא ואם אמצעים טיפוליים אחרים כשלו. (מחשש לתסמונת ריי) - מחלה נדירה הפוגעת במוח ובכבד. בדרך כלל, מופיעה אצל ילדים ומתבגרים בזמן מחלה ויראלית חריפה כמו שפעת או אבעבועות רוח.
- אם היו לך בעיות בקרישת הדם או עברת שטף דם מוחי.
- אם לקית באי ספיקת כליות או כבד.
- אם את בשליש האחרון של הריון או מניקה (כתלות במינון התרופה).
-אם הנך סובל מאי ספיקת לב חריפה שאינה מטופלת כיאות.
- אם חווית דימומים או כיבים בקיבה, במעי או בתריסריון.
- אם הנך נוטל במקביל מתוטרקסאט במינון 15 מ"ג או יותר לשבוע או המינון יומי של 150מ""ג ומעלה.
אזהרות נוספות: יש לעדכן את הרופא
- אם יש לך חוסר חמור ב- G6PD
- אם הינך עומד לעבור ניתוח, כולל ניתוח קטן, יכולה להיות עלייה בנטיה לדימום.
- אם אתה סובל או סבלת מליקוי בתפקוד: (אחד או יותר מהבאים)- כבד, כלייה, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העיכול, מערכת הנשימה (למשל אסטמה).
- רגישות לתרופות אחרות משככות כאב, נוגדות דלקת, תרופות אנטי- ראומטיות, או אלרגיה אחרת.
- דימום שנמשך זמן ארוך מהרגיל, באופן יוצא דופן- יש לעדכן את הרופא.
אופן נטילת התרופה
טבליות, טבליות עם ציפוי אנטרי, קפליות עם ציפוי אנטרי, טבליות תוססות, זריקות.תדירות וזמן נטילה
לשיכוך כאב והורדת חום, כל 4-6 שעות, לפי הצורך, עם מזון או חלב.טווח המינון
מבוגרים: לשיכוך כאב ולהורדת חום: 300-900 מ"ג למנה. למניעת קרישי דם: 75-300 מ"ג ליום. ילדים: אינו מומלץ לילדים ומתבגרים עד גיל 18.תחילת ההשפעה
אספירין רגיל: 30-60 דקות. אספירין מצופה: שעה וחצי.משך ההשפעה
עד 12 שעות. בשימוש למניעת קרישי דם ההשפעה יכולה להימשך כמה ימים.תזונה
יש ליטול עם האוכל כדי להפחית גירוי הקיבה (אלא אם קיים ציפוי אנטרי המגן על הקיבה, ואז נטילה לפחות חצי שעה לפני ארוחה).אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אם הרופא רשם לך אספירין למצב הדורש טיפול ממושך, עליך להיוועץ ברופא לפני הפסקת התרופה. במקרים אחרים ניתן להפסיק את התרופה בביטחון כאשר לא זקוקים לה יותר,מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. דרושה פעולת חירום במקרה של אי-שקט, כאב בטן, רעשים באוזניים, טשטוש הראייה, הקאה.
הריון
בשליש ראשון ושני השימוש רק בהוראת רופא. במהלך השליש השלישי להריון, ניתן ליטול אספירין במינון של עד 150 מ"ג ליום, בהוראת רופא בלבד.
הנקה
התרופה עוברת בכמויות קטנות לחלב אם. עד מינון 150 מ"ג ליום, הניתן בהוראת רופא, ניתן להמשיך להיניק.תינוקות וילדים
אין לתת אספירין בזמן מחלה מלווה בחום לילדים ומתבגרים עד גיל 20 שנה.קשישים
אין בעיות מיוחדות.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.אלכוהול
אלכוהול מגביר את הסיכון לכיבים במערכת העיכול ולדימום. יש להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.ניתוח והרדמה כללית
תרופה זו עלולה להגביר דימום. יש לדווח למרדים או למנתח לפחות שבועיים לפני הניתוח על נטילת תרופה זו.תופעות לוואי
בחילות והקאות, כאבי בטן, שלשול, צרבת, דמם, כיבים, דלקת במערכת העיכול, איבוד דם קל ממערכת העיכול. ירידה בלחץ הדם, דלקת רירית האף, תגובות עוריות.
נדיר מאוד: ליקוי בתפקוד כלייתי, היפוגליקמיה, עוררות התקף גאוט.
ובנוסף: כאבי ראש, סחרחורת, בלבול, ירידה ביכולה השמיעה, טינטון, המוליזה- התפרקות תאי הדם האדומים, ארועי דימומים.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תכשירים המגבירים אפקט:
- תרופות נגד קרישת דם (קומרין,הפרין), ומעכבי הצמתת טסיות דם (קלופידגרל) : חומצה אצטיל סליצילית עלולה להגביר את הסיכון לדימום אם נלקחת לפני טיפול בנוגדי קרישה .יש לשים לב לסימני דימום חיצוניים ופנימיים. למשל חבורות.
- קורטיקוסטרואידים: תכשירים המכילים קורטיזון או תכשירים דמויי קורטיזון, (למעט כאלו המשמשים לטיפול חיצוני או טיפול בתחליפי קורטיזון למחלת אדיסון )- עליה בסיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול.
- תרופות אחרות משככות כאבים ונוגדות דלקת: עליה בסיכון לכיבים במערכת העיכול ולדימום.
- תרופות נגד סוכרת : רמת הגלוקוז בדם עלולה לרדת בצורה משמעותית.
- תרופות לטיפול בדיכאון מקבוצת SSRIs : עליה בסיכון לדימום במערכת העיכול .
- תרופות לאפילפסיה כגון חומצה ואלפרואית.
- מתוטרקסאט לטיפול בסרטן, והפרעות שיגרוניות מסוימות.
- דיגוקסין - תרופה הגורמת להגברת עוצמת כיווץ שריר הלב.
- אלכוהול- עליה בסיכון לכיבים במערכת העיכול ולדימום.
תכשירים המחלישים אפקט:
- תרופות המגבירות את הפרשת השתן כגון, ספירונולקטון, פורוסמיד, סולדקטון .
- תרופות המטפלות ביתר לחץ דם, בייחוד ממשפחת מעכבי ACE.
- תרופות המטפלות בגאוט (שיגדון), המגבירות הפרשת חומצה אורית.
- חלק מהתרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים (NSAIDs) למעט חומצה סליצילית, כגון איבופרופן ונפרוקסן: ירידה בהשפעה על עיכוב צימות טסיות הדם וקרישה, מה שעשוי להוריד את ההגנה של התרופה מפני התקפי לב ושבץ.
-מטאמיזול- להורדת כאב וחום- תיתכן ירידה אפשרית בהשפעת אספירין על הצמתת טסיות כששתי התרופות ניטלות יחד. על כן, יש לעשות שימוש בשילוב זה בזהירות במטופלים הנוטלים אספירין במינון נמוך לצורך מניעת אירועים לבביים.
השפעת שימוש ממושך
אין להשתמש באספירין יותר משלושה ימים, אלא בהוראת רופא. במינונים הנמוכים נועד לשימוש ארוך-טווח. על הרופא המטפל לקבוע את משך הטיפול.
השפעות
השפעה / תופעה | תדירות | דווח לרופא | הפסק תרופה | לחדר מיון |
---|---|---|---|---|
בחילה |
|
|||
הקאה |
|
|||
הפרעות עיכול |
|
|||
פריחה |
|
|||
קוצר נשימה/חרחור |
נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- בבוהן ברגל יש לי קטע של ציפורן שכנראה נפגע על ידי פטרייה . שאלתי כיצד ניתן לטפל בפגע זה.
- אני גבר בן 43 ,לא מעשן ולא שותה אלכוהול, נשוי ומנהל אורח חיים שיגרתי מאוד. בעקבות כאבי ראש חזקים מאוד שלא הגיבו לכל משככי הכאבים לסוגיהם, הופניתי למיון, שם ערכו לי בדיקת CT שבעקבותיה גילו כי הבלוטה האנדוקרינית גדולה מאוד. מייד בדקו בדמי את הפרולקטין שהראה רמה של 23000 . הופניתי לרופאה אנדוקרינית והחל טיפול בפרילק. עדיין אין לי תוצאות של השפעת התרופה. שאלותי הן: מה גורם לבלוטה לגדול למימדים גדולים מאוד? מהן תופעות הלוואי של פרילק לטווח הארוך? מהן ההשפעות של עודף הפרולקטין בגוף ברמות כמו שנתגלו אצלי? האם אזדקק לפרילק לכל החיים?
- אני בן 77. עברתי ניתוח בשיטה לפרוסקופית להוצאת אבנים מהכליות ודרכי השתן, אשר במהלכו הותקן סטנט מהכליה עד כיס השתן. הוזמנתי לאורולוג בקופת חולים להוצאת הסטנט בחדר הטיפולים. האם התהליך מתבצע עם הרדמה או זריקת טשטוש? לעיתים ניתנת זריקת טשטוש. עדיף לשאול את הרופא המטפל כיצד הוא נוהג. לא סביר שתעבור הרדמה כללית. בברכה ד"ר נחום ורבין
- האם בגילי (62), כאשר יש ירידה קלה בתפקוד המיני, אפשר לקחת viril הנמכרת בבתי מרקחת ללא מרשם רופא ?
- לבעלי, בן 76, יש בעיה בפאראתירואיד. יש לו רמת סידן גבוהה, עד 12.8. הוא אושפז עם אינפוזיה של פוסיד. עכשו הוא בבית ומקבל פוסיד ושותה הרבה. רמת ה- PTH שלו כפולה מהנורמלי. האם מומלץ שיעבור ניתוח, או שעליו רק להמשיך עם בדיקות דם חוזרות ומעקב אחר השינויים בערך הסידן? מובן שנלך לאנדוקרינולג. יש הפניה ל- MIBI ולאולטרסאונד. מיפוי עצמות וצילום גוגולת היו תקינים. מה דעתכם?
- עשיתי בדיקת שקיפות עורפית בשבוע 12+4 והתוצאה היתה 2.2 מ"מ. אי בת 30. לפני הבדיקה הסיכוי היה 1:872, ותוצאות הבדיקה שינו זאת ל-1:765. הודגמה עצם אף, ועשיתי בדיקת דם ביום שלמחרת, אך התשובה תשולב עם תוצאות בדיקת חלבון עוברי כשאגיע לשבוע ה-17. מה עוד אפשר לעשות וכמה זה חמור? מדוע יש לעוברים שקיפות עורפית גבוהה כשלא מדובר בתסמונת דאון?
- אני בת 63, ואני סובלת מדי כמה חודשים מנפיחות בבטן, גזים מתרוצצים ומכאיבים, חום, ובחילה. עברתי 4 ניתוחים גינקולוגיים עם פתיחת הבטן, וידוע לי שיש לי הרבה הידבקויות. האם יש קשר בין התופעות האלה לבין הניתוחים? מה התופעה, ואיך למנוע אותה או לטפל בה? הבעיות שאת סובלת מהן יכולות להיות עקב חסימות מעי דק חולפות, או עקב הידבקויות בחלל הבטן לאחר ניתוחים, אולם יכולות להיות להן גם סיבות אחרות. הסיבות השכיחות יותר כוללות תסמונת המעי הרגיז (Irritable Bowel Syndrome או IBS) או ממצא אורגני מסוג היצרות דופן המעי, פוליפ או גידול, היכול לגרום לחסימות חלקיות של המעי ולהפרעות אותן את מציינת. אני ממליץ לך לפנות לרופא גסטרואנטרולוג או לרופא כירורג המתמחה בהפרעות מערכת העיכול. סביר שתופני לביצוע מספר בדיקות וביניהן גם בדיקות הדמיה של מערכת העיכול. רק לאחר השלמת הבדיקות ניתן יהיה לייעץ לך לגבי טיפול מתאים. בברכה ד"ר נחום ורבין
- עשיתי את כל החיסונים לפני נסיעה למזרח הרחוק להודו ותאילנד בשנת 1998. מאז הייתי בתאילנד לפני חצי שנה ועכשיו אני מעוניינת לנסוע להודו. האם אני צריכה לעשות שוב חיסונים?
- מה הפתרון או התרופה לקשיון שרירים בזקנה (גיל 91), המתבטא בעיקר בקושי במתיחת ידיים ורגליים.
- לפני שבועיים וחצי ילדתי לידה שניה. אתמול הייתי אצל רופאת הנשים שלי והיא איבחנה אצלי "צניחה של הנרתיק הקדמי". היא נדהמה לאור גילי הצעיר. לדבריה, יש צורך להתחזק ולאחר מכן ניתן יהיה לפתור בעיה זו באמצעות כפיפות בטן. ראיתי שישנה שאלה בעניין אולם לא קיבלתי דרכה את התשובות אותן אני מחפשת שאלות: האם תופעה כזו נורמלית בגיל שלי (28) ? האם ייתכן שזו תוצאה של המינון הגבוה של הפיטוצין שקיבלתי בלידה? האם הפיתרון המוצע על ידי הרופאה הוא נכון או שיהיה צורך בניתוח כלשהוא האם דבר זה ישפיע על לידות נוספות / קיום יחסי מין וכדו'? אם לא העליתי את השאלות הנכונות או שיש תוצאות חשובות נוספות למקרה כזה, אשמח אם תוכלו להרחיב.