שעורה בעין (Stye) היא גוש נפוח, אדום וכואב הממוקם על קצה העפעף או בתוכו, ומראהו כשל פצעון או גבשושית. בדרך כלל, הנפיחות בעין מלאה במוגלה וככל שהשעורה גדלה, כך היא תקשה על מיקוד הראיה, מכיוון שהיא מפריעה לפתוח את העין במלואה.
תיתכן הופעה של יותר משעורה אחת בו זמנית, אשר תוביל בסופו של דבר לדלקת כללית של העפעף - מצב רפואי המכונה דלקת עפעפיים (blepharitis). למרבה המזל, מרבית מקרי השעורה עוברים מעצמם תוך מספר ימים. ניתן להקל על הכאבים והתסמינים שמלווים שעורה בעין על ידי טיפול עצמי וביתי פשוט.
שעורה נגרמת כתוצאה מתהליך זיהום בעין (דלקת) הנגרם מחיידק המופיע על העפעף.
סימפטומים
התסמינים המלווים שעורה בעין כוללים בין השאר כאב, בליטה בעפעף הדומה לפצעון אדום, הופעת נפיחות בעפעף, רגישות יתר לאור, תחושת גרד בתוך העין והזלת דמעות.
לרוב, הפצעון יתמלא במולגה עד אשר יתפקע. שחרור המוגלה יקל מיד על אחד התסמינים המרכזיים של השעורה – הכאב. בדרך כלל לאחר מכן השעורה תיעלם מעצמה.
סיבות וגורמי סיכון
שעורה בעין מתפתחת עקב זיהום חיידקי, בדרך כלל של חיידק סטרפטוקוקוס, שלרוב מתפתח בסמיכות לשורש (זקיק) של אחד הריסים. ייתכן מצב שבו יש יותר משעורה אחת בו זמנית או בסמיכות רבה זו לזו מבחינת מיקום או זמן.
בניגוד לדעה הרווחת, שעורה בעין אינה מדבקת, אך היא יכולה לנבוע מהרגלי היגיינה אישית לקויים, כמו שימוש בתכשירי קוסמטיקה שפג תוקפם, אי הסרת איפור בלילה ועוד. באופן דומה, אנשים המרכיבים עדשות מגע עלולים לפתח שעורה במידה ואינם נוטלים ידיים טרם הכנסת העדשות לעין.
אבחון ובדיקות
לרוב, רופא יאבחן שעורה בעין על ידי בחינת העפעפיים ובירור התסמינים.
במידה והתסמינים המלווים את הופעת שעורה בעין ממשיכים או חוזרים לעיתים תכופות, יש לפנות לרופא עיניים על מנת לשלול סיבות וגורמים אחרים למצב, כגון דלקת בשפת העפעף או שעורה כלואה.
סיבוכים אפשריים
במצבים נדירים, שעורה עלולה לגרום לסיבוכים שאינם חמורים. הסיבוכים הנפוצים ביותר הם שעורה כלואה (כלזיון) או לזיהום בארובת העין (Preorbital Cellulitis).
מסיבה זו, בכל מצב שבו השעורה נשארת קבועה או לחילופין מתחילה להתפשט לרקמות הסמוכות, יש לפנות לרופא עיניים.
טיפולים ותרופות
במרבית המקרים הטיפול בשעורה בעין הוא ממוקד וקצר.
הטיפול המקובל בשעורה בעין הוא טיפול באמצעות משחה אנטיביוטית למריחה על גבי העפעף. בנוסף, מומלץ להניח קומפרסים חמים על האזור, המסייעים בשחרור המוגלה.
על מנת להקל על הכאב ולשחרר את הלחץ, הרופא המטפל יכול לנקז את המוגלה.
קיימות סברות כי טיפולים אלטרנטיביים, כמו טיפול בשעורה בעזרת רפואה סינית, יכולים לסייע. מחקרים מצאו כי הטיפולים האלטרנטיביים מועילים פחות מהטיפול האנטיביוטי המקובל.
מה לא עושים במידה ויש שעורה?
אסור לנסות לפוצץ את השעורה לבד.
יש לרחוץ את הידיים לפני ואחרי כל מגע עם העפעף המודלק.
על מנת להימנע משעורה, מומלץ לשמור על ניקיון העפעפיים באמצעות מטליות לחות לעיניים או באמצעות סבון פנים (בפרט נשים המשתמשות באיפור). קומפרסים חמים יכולים למנוע שעורה.
שאלה: היום התחילה לי שעורה בעין ימין. האם עליי לשלוח את העדשות לחיטוי כמו שאני עושה כאשר יש לי דלקת בעיניים?
תשובה: כל עוד את סובלת מן השעורה - עלייך להימנע משימוש בעדשות המגע. תוכלי לחזור ולהשתמש בהן רק כאשר העין תחלים לחלוטין. מומלץ לשלוח את העדשות לחיטוי. תוכלי לקרוא עוד על שעורה כאן:
שלום, יש לי בעייה בראייה- צפיתי בטלוויזיה,וראיתי משהו מבהיל, הופיע שם אדם, וראיתי את הפנים שלוק ראיתי כפול את העיניים שלו, כלומר מתחת לעיניים שלו הופיע זוג עיניים נוסף, וגם הפה שלו הופיע פעמיים. היה ברור לי, שמדובר הבעייה רצינית, רציתי לללכת לחדר מיון, אך פתאום הראייה שלי חזרה לעצמה. ביומיים הבאים , שוב חזר אותו סיפור - הבעייה חוזרת, ופתאום הכל בסדר. אני מבין שיש פה בעייה. אשמח לקבל את תשובתך.תודה מראש
בוקר טוב, נאמר לי בטיפת חלב שמאחר ויש לי קורטקונוס עליי לקחח את התינוקת (בת חודש וחצי) לבדיקה. כמו כן סבתא שלי סובלת ממחלת נמג. האם כל רופא עיניים לילדים, מתאים לתינוקת בגיל כזה והאם באמת עלינו לגשת לבדיקה בשלב כה מוקדם? תודה
בדיקה שגרתית לתינוק היא בגיל שנה אלא אם יש בעיה מיוחדת. קרטוקונוס לאם לא מצריך ביקורת קודם לכך
הוסף תגובה
דיסקה בעין ימין
מיכל09/05/2022 | 07:10
שלום וברכה ,בני בן 25 בריא אובחן עם דיסקה בצקתית,הופננו למיון ,סיטי ראש תקין,רופא העיניים כתב :דיסקה תקינה מעט הרמה גבול עליון נראה כדזורן,מקולה שמורה רשתית צמודה.us תקין.מה עוד יש לעשות? מה זה הזדורן הזה? תודה מראש
הדרוזן נובע משקיעה של חומרים באזור עצב הראיה. במידה והמצב אובחן כדרוזן אין שום צורך בטיפול, מומלץ מעקב רופא עיניים וכמו כן לידע רופא עיניים בעתיד שידוע שיש דרוזן בכדי למנוע צורך בבירור חוזר לשינוי בעצב הראיה.
הוסף תגובה
"חוטים" בעין
ענת21/04/2020 | 13:30
שלום רב, לבת שלי בת 27 יש באופן יומי "חוטים" על הקרנית (הלבן של העין). כשהיא מכניסה אצבע לעין, היא יכולה לתפוס "חוט" שכזה שמגיע לאורך של כ- 2-3 ס"מ. זה כל הזמן בעיניים שלה. כמה שהיא מוציאה, יש כל הזמן חדשים. כמו רירית מוארכת. ככה כבר למעלה מ-10 שנים. זה מפריע לה באופן תמידי. מה זה ומה אפשר לעשות על מנת לסיים את התופעה המוזרה הזו? תודה, ענת
מדובר בהפרשה של גירוי אשר מחמירה עקב שיפשוף העיניים עם האצבעותונסיונות להוציאה.
הוסף תגובה
הבן שלי סובל מאותה בעיה
אבא מודאג06/05/2022 | 18:15
אשמח לשמוע באם מצאתם פתרון. ביקרנו אצל שלל מומחים והבעיה רק מחמירה
הוסף תגובה
חוטים - הפרשה
ענת22/04/2020 | 10:55
שלום רב, לא מדובר בהפרשת בוקר, שנמצאת בקצה העין בבקרים למשל. מדובר ב"חוטים" שנמצאים בכל המרחב הלבן של העין. ומדובר בשנים רבות, מצב יומיומי. כל הזמן החוטים שם. נתתי דוגמה שכשמכניסים קצה אצבע ונוגעים בחוט, הוא נמתח לאורך של כ-2-3 ס"מ (כמו מסטיק). מרגישים אותם בעין בכל עפעוף. כל הזמן. זה הפרעה מתמשכת (ומטרידה מאד)..... זו אינה דלקת. השאלה מה עושים עם זה ? תודה
ההפרשה היא ככל הנראה עקב גירוי. אין להכניס אצבעות לתוךהעין. וכל עוד ממשיכים עם זה הדלקת לא תחלוף.
הוסף תגובה
קריעת שריר בעין (לת)
מיכל05/05/2022 | 16:58
שלום רב. אשמח לדעת האם שריר בעין יכול להיקרע מעומס יתר? האם הפעלת שריר בעין ביתר( כמו נניח התמקדות בדבר מסוים לאורך שעות) עלול לגרום לא רק להיתפסות שרירי העין אלא גם ממש לנזק לשריר?