שעורה בעין (Stye) היא גוש נפוח, אדום וכואב הממוקם על קצה העפעף או בתוכו, ומראהו כשל פצעון או גבשושית. בדרך כלל, הנפיחות בעין מלאה במוגלה וככל שהשעורה גדלה, כך היא תקשה על מיקוד הראיה, מכיוון שהיא מפריעה לפתוח את העין במלואה.
תיתכן הופעה של יותר משעורה אחת בו זמנית, אשר תוביל בסופו של דבר לדלקת כללית של העפעף - מצב רפואי המכונה דלקת עפעפיים (blepharitis). למרבה המזל, מרבית מקרי השעורה עוברים מעצמם תוך מספר ימים. ניתן להקל על הכאבים והתסמינים שמלווים שעורה בעין על ידי טיפול עצמי וביתי פשוט.
שעורה נגרמת כתוצאה מתהליך זיהום בעין (דלקת) הנגרם מחיידק המופיע על העפעף.
סימפטומים
התסמינים המלווים שעורה בעין כוללים בין השאר כאב, בליטה בעפעף הדומה לפצעון אדום, הופעת נפיחות בעפעף, רגישות יתר לאור, תחושת גרד בתוך העין והזלת דמעות.
לרוב, הפצעון יתמלא במולגה עד אשר יתפקע. שחרור המוגלה יקל מיד על אחד התסמינים המרכזיים של השעורה – הכאב. בדרך כלל לאחר מכן השעורה תיעלם מעצמה.
סיבות וגורמי סיכון
שעורה בעין מתפתחת עקב זיהום חיידקי, בדרך כלל של חיידק סטרפטוקוקוס, שלרוב מתפתח בסמיכות לשורש (זקיק) של אחד הריסים. ייתכן מצב שבו יש יותר משעורה אחת בו זמנית או בסמיכות רבה זו לזו מבחינת מיקום או זמן.
בניגוד לדעה הרווחת, שעורה בעין אינה מדבקת, אך היא יכולה לנבוע מהרגלי היגיינה אישית לקויים, כמו שימוש בתכשירי קוסמטיקה שפג תוקפם, אי הסרת איפור בלילה ועוד. באופן דומה, אנשים המרכיבים עדשות מגע עלולים לפתח שעורה במידה ואינם נוטלים ידיים טרם הכנסת העדשות לעין.
אבחון ובדיקות
לרוב, רופא יאבחן שעורה בעין על ידי בחינת העפעפיים ובירור התסמינים.
במידה והתסמינים המלווים את הופעת שעורה בעין ממשיכים או חוזרים לעיתים תכופות, יש לפנות לרופא עיניים על מנת לשלול סיבות וגורמים אחרים למצב, כגון דלקת בשפת העפעף או שעורה כלואה.
סיבוכים אפשריים
במצבים נדירים, שעורה עלולה לגרום לסיבוכים שאינם חמורים. הסיבוכים הנפוצים ביותר הם שעורה כלואה (כלזיון) או לזיהום בארובת העין (Preorbital Cellulitis).
מסיבה זו, בכל מצב שבו השעורה נשארת קבועה או לחילופין מתחילה להתפשט לרקמות הסמוכות, יש לפנות לרופא עיניים.
טיפולים ותרופות
במרבית המקרים הטיפול בשעורה בעין הוא ממוקד וקצר.
הטיפול המקובל בשעורה בעין הוא טיפול באמצעות משחה אנטיביוטית למריחה על גבי העפעף. בנוסף, מומלץ להניח קומפרסים חמים על האזור, המסייעים בשחרור המוגלה.
על מנת להקל על הכאב ולשחרר את הלחץ, הרופא המטפל יכול לנקז את המוגלה.
קיימות סברות כי טיפולים אלטרנטיביים, כמו טיפול בשעורה בעזרת רפואה סינית, יכולים לסייע. מחקרים מצאו כי הטיפולים האלטרנטיביים מועילים פחות מהטיפול האנטיביוטי המקובל.
מה לא עושים במידה ויש שעורה?
אסור לנסות לפוצץ את השעורה לבד.
יש לרחוץ את הידיים לפני ואחרי כל מגע עם העפעף המודלק.
מותר להרכיב עדשות כשיש שעורה.
יש להימנע מאיפור.
מניעה
על מנת להימנע משעורה, מומלץ לשמור על ניקיון העפעפיים באמצעות מטליות לחות לעיניים או באמצעות סבון פנים (בפרט נשים המשתמשות באיפור). קומפרסים חמים יכולים למנוע שעורה.
שאלה: היום התחילה לי שעורה בעין ימין. האם עליי לשלוח את העדשות לחיטוי כמו שאני עושה כאשר יש לי דלקת בעיניים?
תשובה: כל עוד את סובלת מן השעורה - עלייך להימנע משימוש בעדשות המגע. תוכלי לחזור ולהשתמש בהן רק כאשר העין תחלים לחלוטין. מומלץ לשלוח את העדשות לחיטוי. תוכלי לקרוא עוד על שעורה כאן:
שלום. הייתי רוצה לקבל המלצות על ויטמינים לעיניים. השאלה היא בעצם מה נחשב כמימון יומי של לוטאין וזאקסנטין? יש לדוגמה ויטמינים עם 5 מ״ג של לוטאין ויש עם 25 מ״ג. אז מה כדאי לקחת? ממה זה תלוי? תודה מראש על התשובה.
סובל מספר חודשים מסינוור קשה בעין ימין ( עין שמאל עצלה ) נבדקתי ע'י מספר רופאי גלאוקומה ורישתית , אינם מאתרים את הסיבה, צילומי רישתית, עצב ראיה ושדה ראיה אינם מצביעים על סיבה אפשרית. הראיה בעין זו 6/7.5 האם קיימת אפשרות נוספת שכדאי לבדוק ?
שלום, השבוע עברתי ניתוח קטרקט בלייזר והושתלה לי בעין עדשה לראייה למרחק ולאחר הניתוח אין לי בעין זו חדות תמונה לרחוק ומקרוב הראיה לא ברורה. לגבי העין השניה הציע לי הרופא לשים לי עדשה למרחק מחשב, האם זה מומלץ ? והאם עדשה כזאת תפטור אותי מהצורך למשקפי קריאה ? תודה.
בבדיקת ct נרשם לי "הודגם ממצא אינטרה קונלי בארובת עין שמאל בקוטר של 6 מ"מ - המנגיומה? ברצוני לדעת מה זה "ממצא אינטרה קונלי"? ולמה הכוונה "המנגיומה? האם הנ"ל מדאיג? מחכה לתור אצל רופא עיניים אך בינתיים בלחץ ולכן שואלת.