השתלת שיניים (Dental Implants)

השתלת שיניים היא חלק מתהליך שיקום הפה, שאפשר לבצע בשלבים או ביום אחד. במסגרת השתלת השיניים הרופא מכניס שתלים דנטליים חדשים שעשויים ממתכת, במקומן של השיניים החסרות, הרקובות או הפגומות. הרס וריקבון השיניים יכולים להיגרם מזיהום חיידקי מתמשך בשן עצמה או ברקמות שסובבות אותה ונותנות לה תמיכה. בסופו של דבר, החיידקים גורמים לדלקת ברקמות סביב השן ופוגעים בה בצורה בלתי הפיכה.
קראו עוד: השתלת שיניים לשחזור ושיקום הפה
בהשתלת שיניים מקבעים את השתלים בלסת. השתלים הדנטליים משמשים בסיס חזק ליצירת מבנה השן על ידי הלבשת כתר או יצירת מבנה חלופי אחר של השן לצורך שיקום חלל הפה או כחלק מטיפול אסתטי.
לעיתים, עדיף לבצע השתלות שיניים קבועות על פני טיפולים אחרים לשיקום הפה, כגון גשר או טיפול שורש. בצורה כזו אפשר לצמצם את אי הנוחות למטופל, כי לא תמיד טיפולים אלו מצליחים. מאידך, השתלת שיניים היא טיפול מורכב שכרוך בכאבים ואי נוחות. אך היתרון הגדול של השתלת השיניים הוא שהוא מהווה תחליף קבוע וטוב לשיניים למשך שנים ארוכות.
הכנה לניתוח השתלת שיניים
מרבית ניתוחי השתלת שיניים (שיקום הפה) נעשים תחת הרדמה מקומית, למרות שכיום ניתן לבצעם אף בהרדמה כללית. על מנת להגיע לתוצאות מיטביות מבחינה אסתטית, לרוב, נדרשות סדרה של בדיקות מקדימות על מנת ליצור מבנה שן בצבע ובמרקם הדומים ככל האפשר לשיניים המקוריות.
לפני השתלת שיניים נדרש לבצע צילום שיניים רגיל, צילום פנורמי או אפילו בדיקת CT, על מנת לזהות ולאבחן מצבים בשן אשר לא ניתן לראות בבדיקה רגילה.
הכנות מיוחדות לקראת השתלת שיניים
בדרך כלל, אצל אנשים בריאים אין צורך בהכנות מיוחדות לקראת השתלת שיניים. לעומת זאת, אנשים עם סיכון מוגבר לדלקת מסתמי הלב (אנדוקרדיטיס), כגון בעלי מסתמים מלאכותיים, מדוכאי חיסון וכו', צריכים ליידע על כך את הרופא המנתח על מנת לקבל מנת אנטיביוטיקה לפני ביצוע הפעולה.
אנשים בעלי היסטוריה רפואית של בעיות קרישת דם יתבקשו לבצע בדיקות דם לתפקודי קרישה לפני הניתוח, שכן נמצאים בסיכון יתר לפתח דימומים.
במקרים בהם רקמת עצם הלסת של המטופל אינה מתאימה לקליטת שתלים הדנטליים, יש צורך בטיפולים מקדימים של מספר חודשים לפני השתלות שיניים על מנת ליצור אזור מתאים ברקמה לקליטת השתל ("הרכבת עצמות").
תהליך הניתוח של השתלת שיניים
ניתוח השתלת שיניים נעשה במרפאת השיניים בתנאים סטריליים, על ידי רופא שיניים שהתמחה בטיפולי השתלות שיניים או כירורגיה של פה ולסת. לפני תחילת ההשתלה, יקבל המטופל זריקת הרדמה מקומית לחניכיים, בדומה לטיפול שיניים רגיל. לעיתים יש צורך בהרחבה של טווח ההרדמה, בהתאם למיקום שתלים דנטליים.
במידה והעצם מוכנה לקליטת השתל (לעיתים לאחר סדרת טיפולים מקדימה), ניתן להתחיל בפעולת ההשתלה. את יתדות המתכת, הנראים כמו ברגים, מקבעים אל עצם הלסת בתנועת הברגה.
בסדרת טיפולים נוספת, כעבור זמן מה לאחר החדרת ה"ברגים", מתחילים בפעולות השחזור ע"י לקיחת מידות וביצוע הכתר/הגשר. ישנן מספר גישות למשך הזמן שיש לחכות בין הרכבת שתלים דנטליים לבין ביצוע השחזור הסופי. לרוב מקובל להמתין לפחות כ-6 שבועות עד להחלמת הרקמה ולעיתים מספר חודשים.
הסיכונים הכרוכים בהשתלות שיניים
זיהום בפצע הניתוח - לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר שעלול לחדור לזרם הדם (ספסיס), למסתמי הלב (אנדוקרדיטיס) וכו', ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החניכיים לסילוק הפסולת החיידקית.
דימום - בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, עד 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם קטן בחניכיים נפתח ומדמם. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז אולם זהו מצב נדיר.
סיכוני ההרדמה - לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנפילקטי).
סיכונים ספציפיים לניתוח השתלות שיניים
פגיעה עצבית - שיכולה לגרום לאובדן תחושה/נמלול בחלל הפה או פגיעה בחוש הטעם. נדיר וחולף במרבית המקרים.
רגישות לחום/קור בחלל הפה - לרוב חולפת עם השלמת המבנה.
הטיפול אחרי הניתוח
המטופל אינו צריך להישאר בהשגחה לאחר ניתוח השתלות שיניים. יש להימנע מאכילה או שתייה במשך של כשעתיים לאחר הניתוח, עד לחלוף השפעת ההרדמה. עשויים להיות כאבים באזור, בייחוד ביממה הראשונה לאחר החדרת השתלים המתכתיים, וניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. אזור החניכיים עשוי להיות נפוח למשך מספר ימים.
על מנת להשיג תוצאות מיטביות לאחר ביצוע השתלים יש לשמור על היגיינת פה קפדנית, הכוללת צחצוח שיניים ע"י מברשת עדינה (למניעת פגיעה בחניכיים) וניקוי ע"י מכשירים המיועדים לכך. במידה וישנה עליית חום, כאבים חזקים, דימום או הפרשה מקומית מהפה יש לפנות מידית לרופא.

שאלות ותשובות
- מדוע טיפולי שיניים וניתוח לשתלים דנטלים יכולים לגרום לזיהום בחללי הלב או המסתמים הלבביים?
- האם יש מיגבלות לפגועי ראש בנושא השתלות שיניים? הייתי רוצה לדעת את מירב החומר בנושא השתלות שיניים, כולל רשימת מומחים.
- האם לאחר ניתוח שתלים דנטלים יכולה להיווצר מחלת שן חוזרת/ פגיעה בחניכיים?
- האם יש השפעה של נטילת פוסלן על עקירת שן או השתלת שן?
- לפני טיפול בשתלים עברתי צילום פנורמי. על פי הצילום הוחלט על עקירת 4 שיניים והשתלת 6 שתלים. עם עקירת 2 שיניים ראשונות מייד הכניס הרופא ללא כל צילום נוסף 2 שתלים. כעבור שבוע ניתח את הלסת בחלק שבין 2 השתלים ממנו נעקרה שן לפני שנים והכניס עוד שתל מבלי
- האם שתלים דנטלים מחזיקים מעמד לטווח ארוך או שיש צורך בהחלפתם לאחר מספר שנים?
- אני אמורה לחתוך את הפרנקטומי כדי ליצור ואקום בשיניים התותבות, ואני לא יודעת האם יש לכך השלכות, כלומר נסיגה של הפה או נפילה של השפתיים?
- האם השתלת שיניים לפני 9 שנים יכולה לגרום במשך הזמן להופעת קנדידה? לא ידוע על כך. קנדידה אמיתית בלשון ובחך יכולה להיגרם בשל כשל חיסוני, שימוש בתרופות המדכאות את מערכת החיסון כמו סטרואידים, יובש בפה, סוכרת ומחלות כרוניות אחרות, וכן בשל שימוש באנטיבי
- לאחר נטילת אוגמנטין עקב טיפול שיניים (השתלה) פיתחתי צהבת חסימתית. כמה זמן צפויה לקחת ההחלמה? האם יש להימנע מפעילות גופנית כמו התעמלות, יוגה, וריקודים? אילו תרופות מומלצות?
- לאחרונה אובחנה אצלי נסיגת חניכיים ב-3 שיניים (שני הניבים העליונים והניב התחתון). הרופא המליץ לי לבצע השתלת חניכיים בהקדם על מנת לנסות לעצור את הנסיגה מכיוון שהיא בהתחלתה. שאלתי היא, האם ישנה אפשרות נוספת לטיפול בנסיגה? בן זוגי שמע על דרך חדשה עם ליי
מאמרים בנושא השתלת שיניים


טיפולים רפואיים בהתאמה אישית הם מבין החידושים המשמעותיים ביותר שפותחו בשנים האחרונות. טיפולים אלה, נכנסו בסערה גם ל... לכתבה המלאה


-
-
חסות
בעיות אסתטיות ותפקודיות בחלל הפה עלולות לפגום משמעותית בתחושת הביטחון ולגרום לבושה רבה. טיפול שיניים מקיף הכלל מגוו... לכתבה המלאה