דלג לתוכן

מחלת הנשיקה

Mononucleosis
המומחים של Infomed מסבירים:

מחלת הנשיקה, או בשמה המקצועי מונונוקלאוזיס זיהומי, היא מחלה ויראלית הנגרמת ע"י הנגיף אפשטיין בר (Epstein-Barr virus – EBV), ממשפחת נגיפי הרפס, שעלולה לגרום לעייפות  וחולשה לתקופה של שבועות ואף חודשים. מחלת הנשיקה חולפת ללא טיפול, ומנוחה רבה עשויה לסייע בשיפור ההרגשה .


כ-50% מהילדים נדבקים בנגיף לפני גיל חמש, וכ-90% מהאוכלוסייה הבוגרת יקבלו תוצאה חיובית בבדיקת דם למחלת הנשיקה, אשמר מצביעות על נשאות של הווירוס. ברוב המקרים הידבקות EBV היא אסימפטומטית (נטולת תסמינים) .

מדוע מחלת הנשיקה נפוצה דווקא בקרב ילדים ומבוגרים צעירים?

אדם הנדבק בנגיף נחשב כנשאי של וירוס רדום, כלומר בלתי פעיל, ובשל כך הוא אינו יכול להידבק בו פעם נוספת. לעומת זאת, מי שנדבק בנגיף ה- EBV אינו מחוסן כנגד נגיף CMV ולהיפך, ולכן המחלה יכולה לחזור. מאחר ורובנו נושאים את הנגיפים הללו, מחלת הנשיקה נחשבת לנפוצה מאוד בקרב בני האדם, אם כי לא כולנו מפתחים מחלה שניכרת לעין. 

שכיחות נוגדני EBV בילדות נמוכה יותר, ונעה בין 20% ל -80% בהתאם לגיל, למיקום הגיאוגרפי ולמצב הסוציו-אקונומי. מסיבה זו מחלת הנשיקה צפויה להתפתח בעיקר בגילאי הילדות.  זיהום ראשוני בילדות שכיח פחות באזורים בהם חיה אוכלוסייה במצב סוציו-אקונומי גבוה יותר ותנאים סניטריים טובים. כמו כן, הזיהום נדיר במהלך השנה הראשונה של החיים בגלל חסינות פסיבית המתקבלת מנוגדנים אימהיים.

הנגיפים אשר מחוללים את המחלה מתפשטים בדרך כלל דרך נוזלי הגוף. המחלה מועברת בעיקר ברוק או ברסיסיו מאדם לאדם ( על ידי התעטשות, אכילה או שתייה מכלי משותף) וקרבה אינטימית ומכאן שמה, מאחר והיא מועברת במקרים רבים דרך נשיקה. בנוסף המחלה יכולה להתפשט באמצעות דם וזרע במהלך מגע מיני, עירויי דם והשתלות איברים. 

לאחר תהליך ההחלמה, הנגיפים ממשיכים להיות מופרשים תקופה ארוכה בנוזלי הגוף, ותורמים לאחוז ההדבקה הגבוה של המחלה. השכיחות של דלקת סימפטומטית מתחילה לעלות בגיל ההתבגרות ושיאה הוא בגילאי 15-24. פחות מ -10% מהילדים מפתחים זיהום קליני המלווה בתסמינים, זאת למרות שיעורי החשיפה הגבוהים. אצל רוב הילדים מתחת לגיל 5, הסימפטומים שיתפתחו יהיו קלים ולא משמעותיים או שלא יהיו קיימים כלל. 

  • מחלת הנשיקה תסמינים

    מחלת הנשיקה בילדים בוגרים ובמבוגרים לרוב תהיה עם יותר סימפטומים מאשר בילדים צעירים מאוד . 

    תסמיני מחלת הנשיקה השכיחים ביותר הם חום גבוה, כאב עז בגרון, נפיחות בבלוטות ובשקדים, חולשה ועייפות. על פי רוב, התסמינים מתחילים להופיע 4 עד 6 שבועות לאחר החשיפה לווירוס.

    למרות זאת, במצבים מסוימים עלולים להופיע תסמינים חמורים יותר, לרבות הגדלת בלוטות הלימפה המצויות מתחת ללסת התחתונה ולעיתים גם אלו המצויות באזור בית השחי, דלקת גרון, חום גבוה, כאבי ראש ותחושת עייפות קיצונית אשר תהיה משמעותית יותר בשלבי המחלה הראשונים. סימפטומים פחות שכיחים הם טחול וכבד מוגדלים, בחילות, חוסר תיאבון, נקודות אדומות בחך, צהבת קלה עקב מעורבות כבד שחולפת עם ההחלמה ופריחה. התסמינים עשויים להתפתח באיטיות ויתכן שלא יופיעו באותו זמן. 

    ברוב המקרים, לאחר כשבועיים עד לארבעה שבועות תורגש הקלה משמעותית בתסמיני המחלה. עם זאת, חלק מהחולים צפויים לחוש עייפות ותשישות במשך מספר שבועות נוספים. לעיתים רחוקות, הסימפטומים של מחלת הנשיקה יכולים להימשך שישה חודשים או יותר.

המומחים שלנו לפנימית ואף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר

אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
ד"ר יצחק דנו - דנו אסתטיקס
4.9
( 16 חוות דעת )
"הרגשה מצויינת לאחר טיפולי הזרקה התוצאות מדברות בעד עצמן המראה שנוצר טבעי ויפה. ד"ר דנו בעל ידי זהב פשוט אלוף אמין ומקצועי. ממליצה בחום!!!"
קראו עליי עוד
קרדיולוגיה
ד"ר ירון סטנובסקי
5.0
( 6 חוות דעת )
"הייתי טופל ע"י ד"ר ירון בעבר ובחרתי לחזור עליו בהזדמנות הראשונה."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא מחלת הנשיקה

כאב גרון: מה גורם לזה וכמה זמן זה נמשך?
כאב גרון: מה גורם לזה וכמה זמן זה נמשך?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 08/09/2020

דלקת בגרון מעוררת תחושה של יובש וצריבה בגרון, והיא עלולה להוביל לכאבים בזמן בליעה. לרוב, כאב גרון הוא תסמין לזיהום ... לכתבה המלאה

בלוטות לימפה נפוחות – על מה הן מעידות?
בלוטות לימפה נפוחות – על מה הן מעידות?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 06/06/2010
  • כתבת אודיו

בלוטות לימפה מוגדלות במפשעה או בלוטות לימפה נפוחות בצוואר? בכל מקרה כדאי לגשת לרופא, כי ברוב המקרים מדובר כנראה בזי... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום לופוס ומחלות אוטואימוניות

בניהולו של פרופ' ננסי אגמון-לוין
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו