המנגיומה היא גידול שפיר של כלי הדם הבנוי מסבך של כלי דם דקים (ורדידים) מורחבים. זהו הגידול השכיח ביותר בילדות, המופיע בכ-10%-5% מהילדים בגיל שנה. המנגיומה נמצא בשכיחות מוגברת אצל בנות (פי 3 יותר מהבנים), פגים, וילדים שנולדו לאימהות שעברו דגימת סיסי השיליה בזמן ההריון.
ההמנגיומות, מופיעות לרוב כבר בשבוע הראשון לחיים, כ-60% מופיעות באזור הראש והצוואר, 25% באזור הגוף, ו-15% באזור הגפיים.
סימפטומים
ניתן לסווג את ההמנגיומות לפי עומק הופעתן לארבעה סוגים:
המנגיומות עור שטחיות – מופיעות כבליטה אדומה המזכירה בצורתה תות שדה. זו ההמנגיומה הנפוצה ביותר. הנגע האופייני עשוי להופיע כבר בלידה, או תחילה להראות ככלי דם מרובים, התבהרות של העור, או מעין סמני חבלה, שלאחר מכן יתפתחו למיצג של נגע אדום בוהק ובולט על פני העור.
המנגיומות תת-עוריות או המנגיומות עמוקות - מאופיינות כבליטה תת-עורית בצבע כחול בהיר.
המנגיומות עם מרכיב עורי (אדום) ומתחתיו מרכיב תת-עורי.
המנגיומות באיברים פנימיים כגון כבד, מוח, מעי, ריאות ולשון.
בדרך כלל, ההמנגיומה גדלה במהירות במשך שלושה-תשעה חודשים בתקופה שאחרי הלידה. לרוב, אחריה תבוא תקופת של יציבות שמסתיימת בהצטמקות איטית של הגידול (שלב שנמשך 18 חודשים עד 10 שנים). כך ייעלמו לחלוטין 30% מההמנגיומות עד גיל שלוש, 50% עד גיל חמש, ו-90%-70% עד גיל שבע.
לרוב הילדים יש המנגיומה בודדת, ב-20% מהמקרים ייתכנו שתי המנגיומות. הופעת המנגיומות מרובות היא נדירה, ובמקרים כאלה גדל הסיכוי לקיום המנגיומה באיבר פנימי. נדיר שהמנגיומה תופיע באיבר פנימי בגוף ללא הסתמנות גם בעור.
המנגיומות מופיעות גם במבוגרים. בכבד הן נחשבות לגידול השפיר השכיח ביותר, אשר מתגלה לרוב במקרה, בביצוע סקירת בטן.
סיבות וגורמי סיכון
התופעה נפוצה יותר בקרב בנות, פגים, תינוקות עם משקל לידה נמוך, והריון בגיל מתקדם.
הסוגים השונים של המנגיומה נגרמים מסיבות שונות, למרות שהסיבה המדויקת להתפתחותם אינה ברורה. לדוגמא, המנגיומות בילודים נגרמות משגיאות בהתפתחות של מערכת כלי הדם שקוראת בזמן ההתפתחות העוברית, אך במקרים רבים, האירוע שגרם לשגיאה זו אינו מזוהה. חלק מההמנגיומות מתפתחות לאחר פגיעה, אך האם הפגיעה אכן יכולה להיות הגורם להמנגיומה היא דבר לא מוכח. ישנן נשים אצלן מתפתחות המנגיומות בזמן ההיריון, אשר נעלמות לאחריו. וכן ישנן המנגיונות המקושרות בהפרעות גנטיות.
אבחון ובדיקות
את רוב ההמנגיומות ניתן לאבחן על פי ההסתמנות בלבד, ללא צורך בבירורים נוספים. במידת הצורך, ניתן להדגים את ההמנגיומות באמצעות אולטרסאונד, טומוגרפיה מחשבית (CT) ותהודה מגנטית (MRI).
סיבוכים אפשריים
הסיבוכים בעקבות המנגיומה נדירים וכוללים דימום מהנגע, התכייבות המלווה בכאב ומותירה בעקבותיה צלקת או זיהום. דימום עצמוני הוא נדיר. אין צורך להגביל את הילד בפעילות גופנית. המנגיומות במקומות חיוניים, כגון עפעף, דרכי נשימה או אוזן, עלולות להפריע לראייה, לנשימה או לשמיעה, ובאלו חשוב לטפל.
המנגיומות ענק עלולות לגרום לירידה ניכרת במספר טסיות הדם המלווה בתופעות דמם.
טיפולים ותרופות
בדרך כלל, אין צורך בטיפול, שכן המנגיומות יכולות לסגת באופן עצמוני.
הטיפולים המקובלים עד לפני מספר שנים היו מתן קורטיקוסטרואידים, זריקות אינטרפרון, טיפול בלייזר או בקור (Cryosurgery), או כריתה בניתוח. בשנת 2008 התגלה כי תרופה להורדת לחץ דם בשם פרופרנולול, נמצאה כיעילה בטיפול בהמנגיומות, והיא נטולת תופעות הלוואי הקשות שמאפיינות את הטיפולים האחרים. אופן הפעולה של התרופה על הנגע אינו לחלוטין ברור, אך ככל הנראה ישנו קשר לפעולת כיווץ כלי דם, ועיכוב יצירת חלבון המזרז צמיחה של כלי דם. במרבית המקרים, הנגע נעלם בתוך שנה, ובמקרים יותר קשים נדרש טיפול משולב עם מנתח פלסטי, רופא אא"ג ומומחה ברדיולוגיה פולשנית.
לעיתים ייעשה ניתוח לייזר להסרת המנגיומה קטנה ודקה, או לשם טיפול בפצעים על הנגע.
מניעה
אין כל הוכחה לקשר בין התפתחות של המנגיומות לבין גורמי תעסוקה מסוימים או חשיפה לכימיקלים כלשהם, ואף לא לקרינה. בנוסף, לא ידוע על מאכלים מסוימים, תרופות או פעילות כלשהי בזמן הריון שיכולה לגרום להתפתחות של המנגיומה בילודים.
המומחים שלנו ליילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים וילדים
שאלה: בבדיקת CT נתגלו אצלי נגעים בכבד, הקטנים מבניהם בעלי אופי של המנגיומות והגדולים - לא ידוע מה טיבם. לכן ביצעתי מיפוי כבד עם כדוריות אדומות, ובבדיקה לא ראו את ההמנגיומות הקטנות ולא התייחסו לגדולות. מיפוי כבד RBC תקין, המיפוי אינו רגיש לממצאים קטנים מ-1.
תשובה: המנגיומה של הכבד הוא גידול שפיר של כלי הדם. בדרך כלל הוא אינו גורם לתסמינים, ומצריך מעקב בלבד, כדי לראות שאינו גדל. בדיקת הזיהוי היא מיפוי כדוריות אדומות של הכבד, אך כפי שכתבת, בדיקה זו לא יכולה לזהות נגעים קטנים מ-1.5 ס"מ. אם התמונה ב-CT לא מראה באופן חד-משמעי שמדובר בהמנגיומה, יתכן שיש לשקול ביצוע בדיקת US על מנת לאשש את האבחנה. קיים מידע רב בנושא באתר, הנה דוגמה: http://www.infomed.co.il/questions/q_072207_17.asp
שאלה: בבדיקות CT נמצאו ציסטה זעירה של הכבד באונה השמאלית, וציסטה בגודל 33 מ"מ בתחתית הכבד. יותר מאחור "מודגמת הסתיידות אליפטית תוך-כבדית בקוטר 12.8 מ"מ". האם זו סיבה לדאוג?
תשובה: ציסטות הן על פי רוב ממצא שפיר שאינו מהווה סיבה לדאגה. לגבי ההסתיידות - לא ניתן לעמוד על טיבה לפי בדיקת CT בלבד. אינני יודעת מהן המחלות מהן אתה סובל ועל איזה רקע בוצעה הבדיקה. לפיכך מוטב אם תתייעץ עם הרופא המטפל שלך לגבי המשך הבירור והמעקב. בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד
שאלה: לאור תלונה שלי על כאבי בטן מזה שנה ועלייה דרסטית במשקל ללא שינוי בהרגלי האכילה, נשלחתי לאולטרסאונד איברים. ממצאיו היו - תהליכים אקוגניים באונה הימנית של הכבד, ודרישה למעקב כעבור שלושה חודשים. כל שאר האיברים נראו תקינים במרקמם ובגודלם. מה המשמעות ?
תשובה: יתכן שמדובר בהמנגיומות . אנא קראי כאן: http://www.infomed.co.il/questions/q_020503_7.htm
שאלה: אני בן 40. לפני כחצי שנה עברתי ניתוח לתיקון בקע סרעפתי ותיקון ריפלוקס (על שם ניסאן). לפני הניתוח עברתי אולטרסאונד של הבטן והכל היה מושלם. כחצי שנה לאחר הניתוח עברתי בדיקת אולטרסאונד בטן נוספת, אך הפעם נמצאה המנגיומה בכבד בגודל 2 ס"מ. האם המנתח
שלום דר' בתחילת החודש התחלתי וסת. יומיים לאחר סיום הוסת החל גרד נפיחות ואודם באיזור הנרתיק. קניתי טבליות אגיסטן וקרם. לאחר 3 ימים הייתה הקלה על ידי הטבליות אבל ללא סיום של הסימפטומים לחלוטין. בנוסף הרקם שרף לי והגביר את האודם הגרד והנפיחות בחלק החיצוני ולכן השתמשתי בו פעמיים בלבד. אציין שלאורך כל הזמן לא היו לי הפרשות שונות/מסריחות. שבועיים לאחר מכן, עדיין עם אותם הסימפטומים, בעיקר נפיחות וגרד חיצוניים, ניגשתי לרופא נשים, אבחן וגיניטיס, ונתן לי 3 תרופות- פלוקונזול במתן חד פעמי דרך הפה, מטרונידזול בג'ל וגינאלי ל 5 ימים וקרם קומאגיס למריחה חיצונית ל5 ימים. יממה לאחר תחילת הטיפול הרגשתי ממש הקלה בגרד והנפיחות החיצוניים, אבל התחילה לי הפרשה ממש מאסיבית של מה שנקרא "קוטג". אני ביום ה4 לטיפול עם הג'ל הוגינאלי של המטרונידזול ואני מרגישה שההפרשות רק גוברות בכמותן. בנוסף יש לי אי נוחות ולפעמים כאב בבטן התחתונה. האם העניין של ההפרשות תקין? האם הכאב בבטן תחתונה תקין? אודה לעזרתך עד שאגיע לרופא נשים שוב...
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
הבנתי. אז איזה פורום הוא לגניקולוגיה?
הילי26/11/2023 | 14:22
כי אין כזה
הוסף תגובה
פטריה
הילי26/11/2023 | 10:04
אבל אני לא בהריון
הוסף תגובה
פטרייה
פרופ צלאל26/11/2023 | 08:23
לא הפורום הנכון. זה פורום לסקירות מערכות ודיקורי מי שפיר
שלום בת 23 ,התגלתה ציסטה בשחלה הימנית בגודל 4 סמ עם מחיצה אחת ,זרימת דם רק בדפנות המחיצות ומספר זקיקים ,לפני 4 חודשים לא ראו כלום שחלה היתה נקייה ,מה יכול להיות הממצא הזה?אשמח לתשובתך תודה רבה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
ציסטה שחלתית
פרופ צלאל19/11/2023 | 17:51
במרבית המקרים מדובר בציסטה פונקציונלית / על רקע הורמונלי. ההמלצה היא לעבור בדיקה חוזרת לאחר המחזור (רצוי לא לאחר המחזור הראשון אלא זה שלאחריו). לא הייתי מודאג.
שלום, אני נמצאת בשבועות הראשונים להריוני. נסעתי היום מאחורי משאית ועליה מיכלים, שהדיפו ריח חזק ביותר. ניסיתי להתרחק ממנה, ולאחר כמה דקות הצלחתי לעקפה ולרשום לעצמי את האותיות שהיו כתובות על המיכל - לפי בירור קצר באינטרנט, כנראה איזשהו ריסוס חקלאי. האם להרחה של דקות בודדות יכולה להיות השפעה עליי ועל העובר?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
הרחת חומר בהריון
פרופ צלאל07/11/2023 | 17:16
אין שום סכנה להריון הכתובת לבירורים כאלה הוא המרכז לטרטולוגיה בירושלים
שלום פרופ, בת 37 בריאה הריון ivf. בסקירת מערכות שבוע 23 לרופא היה קשה לבצע את הבדיקה בגלל מנח העובר. הבדיקה ערכה 40 דקות שלכל אורך הבדיקה הרופא לחץ על הבטן ממש חזק עד כדי כך שהרגשתי כאב עצום בבטן .... האם לחץ חזק שמופעל על הבטן למשך כל כך הרבה זמן יכול לפגוע בעובר? בנוסף נעשתה בדיקה לשליה עם זרימות שחזר עליה שוב ושוב ושוב ..גם בדיקה זו ערכה מספר דקות ארוכות ....האם דופלר על שליה יכול חס וחלילה לפגוע בתפקוד השליה וכתוצאה מכך לפגוע בעובר? להבנתי דופלר פולט חום וצריך להשתמש בו בזהירות. ההריון הזה יקר לי מאוד . שקיפות עורפית וסקירה מוקדמת תקינים. תודה מראש על תשובתך.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
בדיקה ארוכה ודופלר
פרופ צלאל07/11/2023 | 13:37
לעיתים לא ניתן לראות טוב העובר וצריך לפעמים ללחוץ מעט יותר חזק. לא יודע כמה לחץ הופעל אך לרוב זה לא גורם לבעיות. הדופלר לא פגע בעובר בהצלחה