אבעבועות רוח היא מחלה מדבקת נפוצה שגורמת לפריחה מגרדת בצורת שלפוחיות קטנות ואדומות (אבעבועות) על כל הגוף. היא שכיחה בעיקר בקרב ילדים, אולם גם מבוגרים עלולים להידבק בה אם לא חלו בעבר. כיום קיים חיסון אבעבועות רוח, שניתן לתינוקות בשנה הראשונה. אדם שחלה באבעבועות רוח בעבר נשאר מחוסן כמגד המחלה למשך כל חייו.
אבעבועות רוח נגרמת על ידי וירוס, שנשאר בגוף בצורה רדומה תקופה ארוכה גם לאחר ההחלמה. אם הווירוס חוזר להיות פעיל, בעיקר כשהמערכת החיסונית נחלשת, הוא עלול לגרום לשלבקת חוגרת (הרפס זוסטר), זיהום מכאיב בעור.
חיסון אבעבועות רוח בגיל הינקות מונע הדבקה באבעבועות רוח.
אבעבועות היא מחלה קלה עבור רוב הילדים הבריאים, אולם היא עלולה להיות מסוכנת אם נדבקים בה תינוקות רכים וילדים, בני נוער או מבוגרים עם בעיות במערכת החיסונית, שמקשות על הגוף להילחם בזיהום. בנוסף, הדבקה באבעבועות רוח בהריון עלולה לגרום למומים אצל העובר.
סימפטומים
בדרך כלל, תקופת הדגירה (הזמן שעובר בין הדבקה לבין התפרצות המחלה) של וירוס אבעבועות הרוח היא 14 עד 16 ימים.
לאחר מכן מופיעים התסימינים הראשונים של אבעבועות רוח: חום, כאב ראש וכאב גרון, חולשה, עייפות וחוסר תיאבון. הפריחה האופיינית מופיעה יום או יומיים לאחר הופעת הסימפטומים הראשונים. עם זאת, אצל חלק מהילדים הפריחה יכולה להתפתח גם בלי חום וללא סימפטומים מוקדמים.
לרוב לאחר שמופיעה נקודה אדומה היא הופכת לאבעבועה (שלפוחית), מתבקעת, מגלידה ומתכסה בקרום. כל התהליך לוקח יום או יומיים. במשך המחלה, שאורכת חמישה עד שבעה ימים, יופיעו מדי יום נקודות אדומות חדשות.
אבעבועות רוח היא אחת ממחלות הילדות המדבקות שנגרמת על ידי וירוס.
סיבות וגורמי סיכון
אבעבועות רוח נגרמת על ידי וירוס וריצלה זוסטר, שמופץ בקלות רבה. ניתן להידבק במחלה כתוצאה מחשיפה לרסיסי רוק של אדם חולה, דרך התעטשות, שיעול, אכילה או שתייה של מזון ומשקאות שאדם חולה צרך. כמו כן, נגיעה בנוזל שנמצא בתוך האבעבועה עצמה יגרום להדבקה במחלה.
אנשים נמצאים בסיכון לחלות באבעבועות רוח הם אלו שלא חוסנו נגדה ולא לקו בה מעולם, במיוחד כשגרים עם מישהו שחולה עקב המגע הקרוב.
בדרך כלל, האבחנה נקבעת על סמך הסימפטומים ובדיקה גופנית. כשמתקשרים למרפאה לקביעת תור, מומלץ להודיע לצוות שמדובר בחשד לאבעבועות רוח ולברר באילו צעדים כדאי לנקוט כדי למנוע את הפצת הווירוס.
יתכן שילדים בריאים, שמפתחים סימפטומים של אבעבועות רוח, לא יזדקקו לביקור אצלרופא הילדים. אפשר לתאר לרופא את הסימפטומים בטלפון ולשלוח לו צילום של הנקודות האדומות והאבעבועות. כך הילד לא יצטרך להגיע למרפאה ולסכן את הסובבים בהידבקות במחלה. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם הרופא, שיחליט אם לראות את הילד או לא.
בני נוער, מבוגרים, נשים בהריון וחולים כרוניים, שלוקים באבעבועות רוח, חייבים להגיע לבדיקה רפואית. הדבר חשוב במיוחד עבור נשים בהריון, בגלל שהדבקה באבעבועות רוח בשלבי הריון מוקדמים עלולה לגרום למומים מולדים.
סיבוכים אפשריים
לרוב, אבעבועות רוח היא מחלה קלה והסיבוכים שלה נדירים אצל ילדים ומבוגרים בריאים.
אף על פי כן, אנשים עם מערכת חיסונית חלשה כמו ילודים, חולי סרטן, אנשים הנוטלים סטרואידים עלולים לפתח סיבוכים קשים כגון: התייבשות, זיהומים נוספים (דלקת ריאות, זיהומי עור, עצמות ומפרקים), תסמונת ריי אצל אנשים שנוטלים אספירין בזמן שהם חולים באבעבועות רוח, בעיות בקרישת הדם, דלקת מוח, אילוח דם, תסמונת הלם רעלי ואפילו מוות.
טיפולים ותרופות
אין טיפול מיוחד לאבעבועות רוח וברוב המקרים ילדים ומבוגרים יוכלו להסתפק בהקלה על הסימפטומים בבית. טיפול תומך כולל מנוחה, נטילת תרופות להורדת חום והקלה על הגירוד על ידי מריחת תרחיץ קלמין או טבילה במי אמבט שהוסיפו להם קמח שיבולת שועל. במקרים של גרד קשה הרופא עשוי להמליץ על תרופה אנטי-אלרגית שתרגיע אותו. אצל רוב הילדים האבעבועות יגלידו באופן טבעי בתוך שבוע-שבועיים.
לעומת זאת, חולים כרוניים או אנשים שסובלים מבעיות בריאותיות נוספות עלולים להזדקק לטיפולים נוספים. הרופא יכול לרשום תרופה אנטי-ויראלית אם המחלה רק התחילה, כדי לקצר את זמן ההחלמה, או זריקות של נוגדנים במקרים של סיכון גבוה מהמחלה.
בעבר רק מי שחלה באבעבועות רוח היה מחוסן באופן טבעי מהדבקה נוספת במחלה. כיום ניתן למנוע אותה באמצעות חיסון נגד אבעבועות רוח, שהוכנס לשגרת החיסונים בישראל בשנת 2007.
החיסון נגד אבעבועות רוח ניתן בשתי מנות, בגיל שנה ובכיתה א'. מומלץ שמבוגרים וילדים גדולים יותר שלא חלו באבעבועות יקבלו שתי מנות של חיסון. בדרך כלל, החיסון אינו גורם לתופעות לוואי אצל מתחסנים בריאים. עם זאת, מומלץ להיוועץ ברופא לפני שמחסנים ילד או מבוגר שלוקים במחלה קשה או כרונית עקב חשש לתופעות לוואי קשות של החיסון.
גם אם לא חוסנתם ולא חליתם בעבר, עדיין אפשר למנוע הדבקה באבעבועות רוח לאחר חשיפה לנגיף על ידי הזרקה מיידית של נוגדני אבעבועות רוח או של החיסון.
רק במקרים נדירים אנשים שקיבלו את החיסון או חלו בעבר יחלו באבעבועות רוח שוב. אך מחלה חוזרת תהיה קלה יותר, עם פחות סיבוכים. מצב כזה מכונה בשם זיהום מתפרץ.
יש הורים שחושפים את ילדיהם לאבעבועות רוח בכוונה, משום שהם סבורים שבטוח יותר לחלות במחלה בגיל צעיר. אולם זהו רעיון לא טוב, משום שגם אצל ילדים צעירים יתכנו סיבוכים או בעיות חמורות כתוצאה מהמחלה.
שאלה: האם יש סכנה כלשהי לעובר כאשר אמו ההרה באה במגע עם ילד החולה באבעבועות רוח ? (כמו למשל הסיכון בחיפה לאדמת)
תשובה: אם היה לאם אבעבועות בעבר- אין כל חשש. גם אם האם לא חלתה בעבר ולא חוסנה, ונעשית חולה במהלך ההריון, יש סכנה נמוכה לפגיעה בעובר - סיכוי של 0.4% בתחילת ההריון, וסיכוי של 2% בטרימסטר השני בשבועות 13-20. יש צורך להתייעץ עם רופא נשים לגבי טיפול בזמן ההריון ומעקב אחר מומים אפשריים באולטרסאונד. אם האם נדבקת בחמישה ימים שלפני הלידה, או עד יומיים לאחריה, הסיכוי שהיילוד יידבק במחלה הוא עד 25%, ויש לטפל טיפול דחוף בנוגדנים תוך- ורידיים. לפרטים נוספים- http://www.otispregnancy.org/pdf/chickenpox.pdf
שאלה: בננו, בן שלוש וחצי, חוסן נגד אבעבועות רוח לפני כשנתיים. לפני יומיים גילינו כמה פצעים על גופו שנראים כאבעבועות רוח, ומאז הם מתרבים. קראתי באתרכם את תשובתו של ד"ר איציק לוי שנשאל אם ילדה שחוסנה נגד אבעבועות רוח וחלתה יכולה להדביק. היות שבננו חלה ש
תשובה: החיסון נגד אבעבועות רוח יעיל ב-80% עד 90% מהילדים. 10%-20% מהילדים שחוסנו עלולים להידבק בהמשך במחלה, אך בדרך כלל היא באה אצלם לידי ביטוי בצורה קלה ביותר. במקרה של מחלה מייד לאחר חיסון, הגורם למחלה הוא הנגיף המוחלש של החיסון, והוא גם יכול לעבור לאנשים אחרים, ועלול לגרום להם מחלה קלה, כאילו קיבלו הם חיסון. הדבקה שנתיים לאחר החיסון היא הדבקה חיצונית מנגיף האבעבועות הרגיל, ולכן הילד יכול להעביר את הנגיף הרגיל שנמצא בגופו כעת. אדם שלא חוסן עלול להידבק ולחלות במחלה במלוא חומרתה, לכן רצוי לפנות לרופא ולאשר את האבחנה. אם אלה אכן אבעבועות רוח, רצוי לא לשלוח את הילד לגן. איחולי בריאות ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד
שאלה: אני בת 27 ומתכננת להיכנס להריון. לא חליתי מעולם באבעבועות רוח ואני מעוניינת לקבל חיסון. קראתי באתר שצריך להמתין 3 חודשים לאחר קבלת החיסון. מה הסיבה לכך? האם 3 חודשים זה די והותר, או שכדאי לתת עוד זמן ליתר ביטחון?
תשובה: הסיבה להמלצות אלו היא בעיקר בגלל שלא יודעים מספיק על ההשפעות השונות שיש לחיסון על התפתחות העובר. אין צורך לחכות יותר זמן לפני הכניסה להריון. שלושת החודשים כוללים בתוכם את מרווח הביטחון. בהצלחה ד"ר אורלי שניידר - אינפומד
שאלה: בתי בת ה-3 חלתה באבעבועות רוח. אחותה בת חודשיים בלבד. האם יש צורך בטיפול מונע? רופא ילדים המליץ לקחת סירופ על בסיס Acyclovir כמניעה למשך 7 ימים. היא יונקת ולי היה אבעבועות רוח. מיום שהיה לבת ה-3 חום השתדלתי עד כמה שאפשר להפריד ביניהן. לא היה מגע פ
תשובה: התשובה הכנה והמדויקת ביותר היא "לא יודע". אבעבועות רוח יכולה להיות מחלה חמורה ביילודים, ואולם העובדה שהילדה יונקת ואת חלית כנראה מגינה עליה, כיוון שעדיין יש לה נוגדנים ממך שעברו דרך השליה. השימוש באציקלוביר למניעה נבדק, ונמצא שהתרופה אכן מפחיתה את הסיכון בהדבקה במידה ניכרת, ואולם לא ברורה ההשלכה של ממצאים אלה בילדה בת חודשיים שיונקת. מצד שני, התרופה היא כמעט נטולת תופעות לוואי, כך שהיא לא ממש מסכנת את היילוד גם אם אינה ממש עוזרת. נגיף האבעבועות מדבק מאוד, כך שהפרדה לא ממש עוזרת, אבל בכל מקרה רוב הסיכויים שגם אם ילדתך הקטנה תידבק היא תפתח מחלה קלה בגלל הנוגדנים. לסיכום, לתת אציקלוביר לא תהיה טעות, אם כי לא ברורה ההשפעה של מתן זה. רוב הסיכויים שילדתך החדשה לא תידבק, ואם תידבק תלקה במחלה קלה. בברכת בריאות שלמה דר' איציק לוי מומחה בפנימית ובמחלות זיהומיות
שלום רב, הנני בשבוע 17 להיריון, מאז תחילת ההיריון נוצרה אצלי פריחה בכל איזור המצח. רופא עור איבחן זאת כדמודקס (חשוב לציין כי זה היה רופא אונליין שראה תמונה בלבד). שאלתי היא האם ישנה דרך לטיפול בבעיה בזמן היריון? דבר זה מציק לי מאוד, הן אסתטית והן רגשית.. לתשובתכם אודה,
שלום רב, הינני נמצא באפריקה, ולפני 4 ימים הופיע אצלי כתם כהה על גב כף היד. לא קיבלתי מכה, לא הרגשתי עקיצה. הכתם לא מגרד ולא כואב. מתנפח ומתכהה מעט כאשר אני נוגע בו או מוריד את היד. אני בן 30, ללא מחלות רקע.
שלום ד"ר בחודש דצמבר היו לי כאבים בבוהן ברגל ובעקבות חשד לציפורן חודרנית עברתי אצל כירורג ניתוח להוצאת חלק מהציפורן. מאז האצבע שלי אדומה ומתחממת בצד שבו עברתי את הניתוח (בעור בצד) אני מרגישה כמו חום שיוצא ממנה כל יום זה מפריע לי מאוד בתפקוד היומיומי המקום גם קצת נפוח. מאז היתי אצל רופאת עור כמה פעמים שכל פעם הביאה לי משחה אחרת ושום דבר לא עוזר. ניסיתי טרידרם, מופירוסין, טבעקוטן וגם פוסידין והציפורן גם נהייתה צהובה כבר (אמרו לי שזה לא פטרייה ושזה כנראה מכל המשחות שהשתמשתי) היתי אצל פודיאטור גם כשהתחילה לצאת לי חלק מהציפורן חשבו שזה אולי קשור ועברתי ניתוח חוזר עוד הפעם עם צריבה. אבל שום דבר לא השתנה, אני מיואשת ולא יודעת כבר מה לעשות ולמי לפנות... אשמח לעזרתך