דלג לתוכן
המומחים של Infomed מסבירים:

גשר בשניים הוא טיפול הכולל שימוש בפלטה ליישור שיניים עקומות, צפופות או בולטות, סגירת מרווחים בין השיניים ותיקון הנשיכה, כך שהשיניים העליונות והתחתונות ייפגשו בעת סגירת הפה. לאחר יישור באמצעות גשר, ניתן לטפל בשיניים ובחניכיים בקלות רבה יותר, כמו גם לשפר את הנשיכה כדי שניתן יהיה לאכול בצורה נוחה יותר. יישור שיניים גם תורם לאסתטיקה של הפה[1].

באופן אידיאלי, שיניים אנושיות יסתדרו בצורה ישרה בפה. אלא שאנשים רבים נאלצים להתמודד עם יישור שיניים לקוי שעלולות לייצר בעיות כגון קושי בניקוי, מה שמעלה את הסיכון לעששת ולמחלות חניכיים; בעיות לעיסה ובליעה; קושי בהגיית צלילים מסוימים שעלול להפעיל לחץ מוגזם על שרירי הלעיסה, ואף לגרום לכאבי פנים[2].

אישה מחייכת כשעל חלק  מפיה יש גשר בשיניים

 

מתי מתבצע יישור שיניים

במהלך הילדות, לאחר שהשיניים הנשירות (שיני החלב) מתחלפות בשיניים קבועות, מתגלים לעתים ליקויים בסגר השיניים או יחסים לא תקינים בין הלסתות. מצב זה עלול להוביל למספר מצבים ובהם שיניים בולטות, שיניים מסובבות ושיניים בהטיה או מחוץ לקשת. כאשר הדבר גורם לצפיפות או למרווחים בין השיניים, וליחס לא תקין בין הלסתות, לרוב יהיה צורך בגשר בשיניים. בעיה זו בדרך כלל מתגלה בעת טיפול אצל רופא השיניים, אך הטיפול עצמו נעשה על-ידי אורתודנט מומחה.

למרות שהילדות היא הזמן האידיאלי לבצע שינויים במיקום השיניים, יותר אנשים בוחרים בטיפול יישור שיניים בגיל מבוגר יותר. האגודה האמריקאית לאורתודנטים מציינת שאחד מכל חמישה מטופלים אורתודונטים הוא מעל גיל 18. עם זאת, מאחר שהעצמות בגיל זה מפסיקות לגדול, במקרים מסוימים ייתכן שלא ניתן יהיה לבצע שינויים מבניים משמעותיים ללא ניתוח. התהליך כולו יכול להימשך זמן רב יותר בהשוואה לילד או למתבגר, וייתכן שיהיה צורך לראות גם רופא/ה חניכיים ורופא/ה שיניים כללי, כדי לוודא שהטיפול אינו כרוך בנזקים אחרים כגון אובדן עצם בגלל בעיית חניכיים[2].

הסיבות המובילות לצורך בגשר בשיניים הן תורשה - כאשר להורים או למישהו מבני המשפחה יש יחסים לא תקינים בין הלסתות, וכן הרגלים שגרמו לצמיחת השיניים בצורה זו, כגון מציצת מוצץ או אצבע. סיבה נוספת שיכולה לגרום למצב זה היא מחסור של שן. המחסור יכול להיגרם בשל עקירה מוקדמת של שן חלבית בעקבות עששת או חבלה, אך עקב מצב מולד או גנטי. במקרה שלא הונח במקום השן החסרה שומר מקום, תיתכן צמיחה לא נכונה של השיניים הנותרות.

הכנות לטיפול גשר בשיניים

טיפול אורתודנטי של גשר בשיניים מתבצע במרפאת השיניים על-ידי אורתודנט/ית, המומחה בהתאמת מכשירים המיועדים ליישור שיניים. משך הטיפול והדרך הנכונה לביצועו נקבעים לאחר שאלות לגבי בריאות המטופל/ת, בדיקה קלינית, איסוף רשמים מהשיניים וצילומי רנטגן של הפה והראש. לאחר מכן נבנית תוכנית טיפול[3].

לפני שמתחיל הטיפול האורתודנטי, מומלץ לקבוע תור לרופא השיניים ולעבור בדיקה שגרתית וניקיון. הסיבה לכך היא שהאורתודנט צריך שיניים וחניכיים בריאות לפני התקנת הגשר בשיניים. כמו כן, הקפידו לצחצח היטב את השיניים ולהשתמש בחוט דנטלי לקראת ההתקנה, כך שהשיניים והחניכיים יהיו במצב הטוב ביותר האפשרי ביום התקנת הגשר בשיניים[4].

כיצד מתבצע טיפול יישור שיניים

ישנם סוגים שונים של טיפולים ליישור שיניים, כאשר גשר בשיניים הוא אחד הנפוצים שבהם. קיבוע הגשר לשיניים נמשך בדרך כלל 45-60 דקות, בחלק מהמקרים הטיפול נמשך רק 30 דקות. זמן טיפול משתנה בהתאם לבעיית המטופל/ת ולאופי הטיפול[4].

המטרה של גשר בשיניים היא להפעיל לחץ קבוע על השיניים לאורך תקופה, שכן לחץ זה מזיז לאט את השיניים. כאשר מופעל לחץ והשיניים זזות, האזור הגרמי (חיבור השן לעצם הלסת) של כל שן מסתגל למיקום החדש[3].

ישנם כמה סוגים נפוצים של גשרים:

  • גשר סמכים (ברקטים) – נחשב לפלטה קבועה ומסורתית, שבה יש סוגרים קטנים בצורת ריבועים קטנים (סמכים) עשויים מפלדת אל חלד או מקרמיקה או מפלסטיק, המודבקים לחזית כל שן. הריבועים יכולים להיות גם בצבעים שקופים או בהתאמה לצבע השן לצורך מראה אסתטי יותר. בשיטה זו יש בכל קובייה שמונחת על השן מערכת שתופסת אותה באמצעות חוט מתכת. את החוט מותחים כדי שיפעיל לחץ על השיניים, שעם הזמן יחזרו למקומן הנכון ויתיישרו[3].
  • סמכים פנימיים (פלטה לשונית) – בדומה לגשר סמכים, בפלטה לשונית הסוגרים מתחברים לחלק הפנימי של השן, כך שלמעשה הריבועים הקטנים והחוטים נסתרים מן העין. החיסרון של הפלטות הללו הוא שהן עלולות לגרות את הלשון ולגרום לבעיות דיקציה. הן גם נוטות להיות יקרות יותר ודורשות טיפול רב יותר מאשר פלטה מסורתית2.
  • קשתית שקופה – בשנים האחרונות התפתחו שיטות חדשניות המאפשרות יישור שיניים שקוף וקיצור זמן הטיפול. קשתית שקופה היא פלטה שקופה הניתנת להסרה. לרוב, היא מיועדת לצורך התאמות יישור קלות ונעשה בה שימוש לצרכים קוסמטיים בלבד. פלטה שקופה נפוצה בעיקר בקרב נוער ומבוגרים[3].

בדרך כלל יהיה צורך להגיע כל חודש לצורך מעקב. בפגישות עם הרופא/ה ייבדקו את מידת הלחץ שהגשר  מפעיל על השיניים, ובהתאם לכך יתבצעו התאמות בפלטה. במקרים מסוימים, גשר בשיניים לבדו אינו מצליח ליישר את השיניים או להזיז את הלסת. במצבים אלו, ייתכן שיומלץ על שימוש במכשיר חיצוני בבית במהלך הלילה. במקרים אחרים, ייתכן שיומלץ על ניתוח[3].

אחרי טיפול גשר בשיניים

די שכיח שמטופלים שנמצאים בעיצומו של טיפול רוצים לסיים אותו. השינוי הגדול במראה גורם למטופלים/ות לחשוב שמטרות הטיפול הושגו. עם זאת, מטופלים אינם יכולים לראות את מה שרואה האורתודנט/ית. מטרת הטיפול היא שהשיניים העליונות והשיניים התחתונות ייפגשו ויוכלו לעבוד יחד בצורה מיטבית[5].

חשוב להתאזר בסבלנות עד ההתאמות המדויקות ביותר לשיניים ועד להתקשות העצם סביב השיניים. תוצאה זו תוביל לבריאות הפה בטווח הארוך וליציבות בתוצאות הטיפול. כשמגיע הזמן להסרת הגשר בשיניים, יש לעקוב אחר הוראות האורתודנט/ים לגבי ביקורות והאם יש צורך בהמשך טיפול ריטיינר (שימוש בפלטה נשלפת בתדירות קבועה ולזמן מוגבל או קבוע)[5].

משך הטיפול יהיה תלוי בסוג הבעיה של כל למטופל/ת. מקרים פשוטים עשויים להימשך מספר חודשים בלבד, בעוד שתיקון נשיכה מלא יכול להימשך מספר שנים. בנוסף, גשר בשיניים למבוגרים יכול להימשך מעט יותר זמן מאשר טיפול בילדים עקב רקמת עצם צפופה יותר. עם זאת, כיום הזמן הנדרש לטיפול יישור שיניים קצר יותר ממה שהיה נהוג בעבר. חברי האיגוד האמריקאי לאורתודנטים מדווחים כי משך הטיפול האורתודנטי הממוצע הוא 22 חודשים, שבתומם יוסר הגשר בשיניים[5].

סיכונים בגשר בשיניים

בחלק ממקרים, התאמה של גשר בשיניים עלולה לגרום לכאב או לאי נוחות. במידת הצורך, משככי כאבים ללא מרשם כמו איבופרופן, יכולים להקל על הכאב. אם הכאב נמשך זמן רב לאחר התאמת הגשר, יש לפנות לאורתודנט/ית[3].

גשר בשיניים בדרך מוביל לתוצאות טובות, אך יש להתמיד בו כדי שהוא יצליח. תקופת הזמן שיש להשתמש בגשר תלויה במקרה של כל אחד ואחת. גם ישנם סוגים רבים ושונים של גשר בשיניים, חלקם נשלפים, חלקם קבועים, חלקם עשויים ממתכת, חלקם האחר מחומרים שקופים. בכל מקרה, אי התמדה בטיפול או הפסקת הטיפול לפני הזמן, עלולים להוביל לאי הצלחה של הטיפול[1].

גשר בשיניים עלול לגרום למזון להילכד בגשר ולהוביל להצטברות רבה יותר של מזון מהרגיל, ולכן חשוב לנקוט במשנה זהירות בעת ניקוי השיניים. כמו כן, יש להקפיד על סוגי המזון ולהימנע ככל הניתן ממזונות ומשקאות מתוקים. במקביל לביקורת אצל האורתודנט/ית בזמן שיש גשר בשיניים, חשוב להמשיך לראות את רופא/ת השיניים הקבוע/ה[1].

תוצאות הטיפול

מטרת הטיפול היא לספק למטופל/ת חיוך יפה ובריא כאחד. חיוך חדש יכול להיות משמעותי במיוחד עבור מבוגרים שבילו שנים בהסתרת שיניים[5].

 

    רופאים בתחום

    יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
    ד"ר אריאל דינבר מומחה ליישור שיניים
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
    4.9
    ( 31 חוות דעת )
    "רופא אדיב ומקצועי"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא גשר בשיניים

    לא רק למתבגרים: מדוע יותר ויותר מבוגרים בוחרים לעשות גשר בשיניים?
    לא רק למתבגרים: מדוע יותר ויותר מבוגרים בוחרים לעשות גשר בשיניים?
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 06/02/2022

    בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בוחרים ליישר שיניים גם בשלב מאוחר יותר בחיים. גשר בשיניים לא רק עוזר לשפר את המראה,... לכתבה המלאה

    תמיד חלמתם להשתלב בעולם הרפואה? זאת ההזדמנות שלכם!
    תמיד חלמתם להשתלב בעולם הרפואה? זאת ההזדמנות שלכם!
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 29/10/2017

    רוצים להשתלב בעולם הרפואה, אבל לא כרופאים? אולי תשקלו לימודי סיעוד. למתעניינים בלימודי סיעוד – הכתבה הזאת תפרט על ה... לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום אורטודנטיה שיניים כלואות

    בניהולו של פרופ' אדריאן בקר
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו