שאלה - פחד מחושך וממקומות סגורים

השאלה:
אני סובל מפחד קל מחושך מגיל צעיר. עד היום לא טיפלתי בבעיה. לאחרונה עברתי מקום עבודה ואני בתפקיד מאוד תובעני (סמנכ"ל בחברה גדולה). בחודשים האחרונים נוכחתי שאותם פחד וחרדה מתחילים להופיע גם במצבים אחרים שקשורים למקומות סגורים. לפני כחודש וחצי נסענו לטיול בספרד ובשלושה הימים האחרונים נכנסתי לחרדה נוראית. כשחזרתי לארץ התחלתי בטיפול פסיכולוגי כאשר המצב אובחן כדיכאון קל וחרדה. רופא המשפחה המליץ על פקסט 20 מ"ג. לקחתי בתחילה שני חצאי כדור בהפרש של 12 שעות ובאותו זמן הייתי בתוך הפניקה ולא ברור לי מה זה עושה לי. אחרי יומיים לקחתי בערב כדור שלם. בבוקר כשקמתי מהמיטה הייתה לי פתאום הרגשה נוראית שאני הולך למות, התמוטתי ונשכבתי על הרצפה. חזרתי מייד לרופא המשפחה והוא אמר להפסיק את התרופה. מאז עבר חודש. אני איכשהו מתפקד אבל מצבי לא טוב - שינה גרועה, חשש מתמיד ומועקה.
שאלות:
1. האם אותה התממוטטות יכולה להיות קשורה לתרופה?
2. האם כדאי לנסות שוב לקחת את התרופה?
3. המלצות נוספות!


תשובה:

הטיפול בהפרעות חרדה מתחלק לשניים: טיפול סימפטומטי (בדרך כלל בתרופות מקבוצת הבנזודיאזפינים) - המביא לרגיעה מיידית, וטיפול שאמור לפתור את הבעיה (מקבוצת ה- SSRI, כמו הפקסט), אך מתחיל לפעול רק מספר שבועות לאחר תחילת נטילת התרופה.

לאור העובדה שתופעות הלוואי של ה- SSRI's בתחילת הטיפול עשויות להיות דומות לאלו של התקף חרדה (אי שקט, יובש בפה, דפיקות לב, בחילה), בהחלט מומלץ לקחת בשלבים הראשונים של הטיפול גם תרופה מרגיעה (LORIVAN, XANAX - Alprazolam, CLONEX, VALIUM), עד שמושג האפקט של התרופה מקבוצת ה- SSRI's.

קשה לי לקבוע אם ההתמוטטות שחווית קשורה לתרופה, וגם לא תיארת במה באה לידי ביטוי התחושה שאתה הולך למות. סיבה אפשרית נוספת להרגשה הזאת היא התקף החרדה עצמו.
ראשית, הייתי מציעה לך לנסות להחליף תרופה ממשפחת ה- SSRI's. קיימות כיום תרופות חדשות יותר, עם תופעות לוואי פחותות, שמתחילות להשפיע מהר יותר (למשל CIPRAMIL או CIPRALEX).

לאור העובדה שייתכן כי סבלת מתופעות לוואי, כדאי להתחיל בטיטרציה איטית מאוד: להתחיל מרבע כדור, ואם אין תופעות לוואי - להעלות בהדרגה את המינון ברבע כדור מדי כמה ימים, עד שתגיע לכדור שלם.
מינון התחלתי של 2 חצאי כדור הוא מינון גבוה, ומעבר לכדור שלם כעבור יומיים - הוא מעבר מהיר.

במקביל לתחילת הטיפול הזה, תוכל לקחת כדורי הרגעה כשאתה נזקק להם - לפי מועד ההתקפים, או באופן קבוע בשלבים הראשונים, אם אתה סובל מהתקפי חרדה תכופים. בהמשך תוכל להפסיק ליטול את כדורי ההרגעה.





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!