- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- הלבנת שיניים
הלבנת שיניים (Tooth whitening)
הלבנת שיניים היא טיפול שמבהיר את גוון השיניים ומסייע בהתמודדות עם כתמים על השיניים ושינויי גוון. זה אחד הטיפולים הקוסמטיים הפופולאריים ביותר בשיניים, משום שהוא יכול לשפר באופן משמעותי את מראה השיניים.
השכבה החיצונית של השן נקראת אמאיל. כל יום נוצרת על האמאיל שכבה דקה שסופגת כתמים. באמאיל של השיניים יש נקבוביות, שיכולות לאצור את הכתמים. הלבנת שיניים אינה פתרון חד פעמי. על מנת שהצבע הבהיר יחזיק מעמד, יש לחזור על הטיפול מידי פעם בפעם.
הכנה טיפול הלבנת שיניים
לפני הטיפול יש לטפל בעששת. זאת משום שהתמיסה המלבינה יכולה לעבור דרך אזורים רקובים ולהגיע אל חלקים פנימיים של השן. במקרים כאלו, השן יכולה להפוך להיות רגישה. הלבנת שיניים אינה יעילה בשיניים עם שורשים חשופים, שאין להם שכבת אמאיל. נסיגת חניכיים גורמת לעתים לחשיפת שורש השן. כמו כן, הטיפול אינו יעילה במקרים של חומרי מילוי ישנים, כתרים, או ציפויי חרסינה.
החומר המלבין אינו חודר דרך אבן השן, לכן על מנת שהוא יצליח להגיע אל פני השטח של השן, חשוב שרופא השיניים או השיננית יבצעו ניקוי אבן, לפני טיפול ההלבנה. לאחר ניקוי האבן ניתן להתחיל בטיפול ההלבנה.
שיטות הלבנת שיניים
קיימות שתי שיטות עיקריות:
1.הלבנה במרפאת שיניים - מבוצעת בדרך כלל במפגש אחד למשך 60-90 דקות על ידי חמר מרוכז ומקור אור/לייזר המחדיר את החומר לזגוגית השן ומבהיר אותה.
2.הלבנה ביתית המבוצעת באמצעות סדים שמוכנים מראש בהם מניח המטופל/ת את חמר ההלבנה ואת אותם סדים חובש המטופל למשך שעה עד שעתיים ביום למשך שבועיים.
במרפאת שיניים משתמשים באחת השיטות המבוקרות ביותר והמשתלמות ביותר מבחינת עלות מול תועלת הקיימות כיום. השינניות יכינו עבור המטופל מגשים ובהם ג'ל מלבין, שמתאים בצורה המושלמת ביותר לשיניו. הלבנה ביתית בדרך כלל אורכת שבועיים עד שלושה שבועות.
הלבנת שיניים ביתית ניתן לבצע גם בעזרת ערכות הלבנה, שנמכרות ללא צורך במרשם רופא ונפוצות במקומות רבים. רמת ההתאמה של המגשים הנמכרים בשיטה זו נמוכה, הם אינם נוחים לשימוש והחומר המלבין עלול להגיע גם לחניכיים. הסיכון לגרימת נזק לשיניים כתוצאה משימוש בערכות הלבנה אלו, הוא גבוה בהרבה ולכן לא מומלץ להשתמש בהן.
קיימים שני סוגים עיקריים של טיפולי הלבנת שיניים.
- הלבנת של שן בודדת, שתעלת השורש שלה טופלה וכבר אין בה עצב חי.
- הלבנה של שיניים ויטאליות שהעצבים שלהן עדיין חיים.
במקרים מסוימים הלבנת שיניים רגילה אינה מצליחה לשפר את המראה של שן, שתעלת השורש שלה טופלה. במקרים כאלו רופא השיניים יבצע טיפול שונה, שמלבין את השן מבפנים. הוא יניח חומר מלבין בתוך השן ויכסה אותו בחומר מילוי זמני. השן תישאר במצב זה למשך מספר ימים. לעתים, על מנת להגיע לגוון הרצוי, יש צורך לחזור על הטיפול מספר פעמים.
הלבנה של שיניים ויטאליות שהעצבים שלהן עדין חיי
במקרה של הלבנת שיניים ביתית, רופא השיניים לוקח דוגמאות של טביעת השיניים של המטופל ומכין עבורו תבנית אחת או שתיים, שמתאימות באופן מדויק למבנה הפה והשיניים שלו. במידה והמטופל מעוניין להלבין רק שורה אחת של שיניים (העליונה בלבד, או התחתונה בלבד) רופא השיניים יכין רק תבנית אחת, כאשר מלבינים את שתי השורות גם יחד, הרופא מכין שתי תבניות.
חשוב מאד שהתבנית תתאים באופן מדויק למבנה הפה של המטופל. התאמה טובה תסייע לחומר המלבין להישאר על השיניים ולא לגרום לגירוי בחניכיים. תבניות שנמכרות ללא צורך במרשם רופא, בדרך כלל אינן מתאימות למבנה הפה בצורה מדויקת. במידה והחומר המלבין מצליח לדלוף, עלול להיגרם גירוי לחניכיים.
בבית ממלאים כל אחת מהתבניות בחומר מלבין, שמקבלים מהרופא. מרכיבים את התבנית בפה למספר שעות כל יום. אנשים רבים מגיעים לרמת ההלבנה הרצויה, תוך שבוע או שבועיים. אולם במקרים מסוימים, יש צורך להרכיב את התבנית במשך תקופה של ארבעה שבועות או יותר.
סיכונים
הלבנת שיניים על פי רוב אינה גורמת תופעות לוואי, יחד עם זאת אצל חלק מהאנשים, השיניים הופכות רגישות יותר לתקופה קצרה. כמו כן יתכן גיורי קל בחניכיים.
אין לבצע טיפולי הלבנת שיניים במהלך היריון. לא ידוע באיזה אופן משפיעים חומרי ההלבנה על התפתחות העובר. מאחר וזהו טיפול קוסמטי בלבד, יש לדחות אותו עד לאחר הלידה.
מעקב
רופא שיניים ירצה לוודא שהתהליך מתקדם באופן תקין, לכן בדרך כלל הוא יבצע בדיקה לאחר כשבוע.
הלבנת שיניים אינה פתרון קבוע. הכתמים חוזרים. אצל אנשים שמעשנים, או צורכים כמויות גדולות של מזונות או משקאות מכתימים, הלובן יתחיל להיעלם לאחר חודש בערך.
כאשר נמנעים מצריכה של גורמים מכתימים, הטיפול יכול להחזיק מעמד זמן ארוך יותר, והטיפול הבא יידרש רק לאחר תקופה של ששה עד שניים עשר חודשים.
מטופלים שיש להם תבנית פה וחומר מלבין בבית, יכולים להלבין את שיניהם ככל שירצו. מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים לגבי לוחות הזמנים של טיפולי ההלבנה. כמו כן, ניתן להתייעץ עם הרופא אילו הם מוצרי ההלבנה, שישיגו את התוצאות הטובות ביותר עבור כל מטופל ומטופל.
הערך אושר על ידי פרופ' זיו מזור, מומחה לפריודונטיה, מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: האם התכשירים החדשים, אותם אנו רואים לאחרונה בפרסומות, שאמורים להלבין את השיניים, באמת עושים את העבודה בצורה בריאה, או שהם מסירים את ציפוי האמייל שעל השן, כמו שעושות משחות שיניים להלבנה ?
שאלה: האם טיפולי שיניים (יישור שיניים - גשר, הלבנת שיניים וכו') גורמים לעששת? ואם כן - מדוע?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
- דלקת חניכיים
- עששת
בדיקות קשורות
- בדיקות דם
- צילום רנטגן
טיפולים וניתוחים קשורים
- עקירת שן בינה
מאמרים בנושא הלבנת שיניים
- חסות
לא סתם אומרים שהחיוך הוא כרטיס הביקור שלנו: מראה שיניים אסתטי מקנה לנו ביטחון ומאשר לנו לחייך בטבעיות. עם זאת, שיני... לכתבה המלאה
על הדרך שתהפוך את השיניים שלכםן ללבנות יותר אצל רופא השיניים לכתבה המלאה