
סוכרת מסוג 1
סוכרת מסוג 2
סוכרת אוטואימונית במבוגרים
סוכרת ממצבים מיוחדים
סוכרת הריון
פחמימות שהגוף מקבל באמצעות אכילת לחם, תפוחי-אדמה, אורז, עוגות, פסטה ומזונות רבים אחרים, מתפרקות בהדרגה. ראשיתו של הפירוק כבר בקיבה והוא נמשך בתריסריון ובמעי הדק. תוצרי הפירוק הם סוכרים הנספגים במחזור הדם.
חולי סוכרת צריכים לבצע בדיקות סוכר (גלוקוז) בדם
סוכרת: הורמונים לאיזון רמות הגלוקוז בדם
תאי הפרשה פנימית המצויים בלבלב הקרויים תאי בטא, רגישים לעלייה בסוכר הדם ומפרישים אינסולין. האינסולין מאפשר את כניסת הגלוקוז לתוך תאי השריר כמקור לאנרגיה ולתוך רקמת השומן (שם הוא הופך לשומן) ולכבד שבו הוא נאגר כגליקוגן. הגלוקוז מגיע גם למוח, אך ללא עזרת אינסולין.קראו עוד: בדיקת גלוקוז (סוכר) בדם ופענוח תוצאותיה
סוג אחר של תאים המצויים בלבלב, תאי אלפא, מפרישים הורמון נוסף: גלוקגון. הורמון זה גורם ליציאת סוכר מן הכבד ולהפעלת הורמונים נוספים המשבשים את פעולת האינסולין. האיזון בין שני הורמונים אלה שומר את רמת הגלוקוז בדם מפני תנודות גדולות.
לאנשים שמשקלם תקין המרבים באימון גופני, דרושה כמות קטנה של אינסולין על מנת לאזן את פעולת הגלוקוז המגיעה לדם. ככל שהאדם שמן יותר וכושרו הגופני ירוד, דרושה כמות גדולה יותר של אינסולין כדי לטפל בכמות זהה של גלוקוז. מצב זה נקרא תנגודת לאינסולין.
כאשר תאי בטא בלבלב נפגעים, יורדת הפרשת האינסולין בהדרגה. התהליך נמשך מספר רב של שנים. אם מצטרפת תנגודת לאינסולין אזי הצירוף של כמות קטנה מדי של אינסולין ופעולה ירודה, יגרום לחריגה מן הרמה התקינה של גלוקוז והאדם יוגדר כחולה סוכרת.
סוגי סוכרת עיקריים
רמת הגלוקוז (הסוכר) התקינה לאחר כשמונה שעות צום היא מתחת ל-100 מ"ג/ד"ל, רמה גבולית (טרום סוכרת) היא בין 100 - 125 מ"ג/ד"ל. הסוכרת מוגדרת כרמת גלוקוז הגבוהה מ-126 מ"ג/ד"ל בשתי בדיקות או יותר. ישנם כמה סוגי סוכרת:סוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים)
סוכרת מסוג 1 או סוכרת נעורים נגרמת מהרס תאי בטא בלבלב על ידי תהליך אוטואימוני מסיבה שאינה ברורה. אצל ילדים התהליך מהיר ונמשך מספר שבועות עד מספר שנים. אצל מבוגרים הוא יכול להימשך שנים רבות. רבים מאלה שלקו בסוכרת מסוג 1 בגיל מבוגר, מחלתם מאובחנת בטעות כלוקים בסוכרת מסוג 2. שכיחות המחלה בארץ היא כ-0.7% מכלל האוכלוסייה. מחצית משיעור זה בילדים ונוער, ומחצית במבוגרים.
סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים)
סוכרת מסוג 2 או סוכרת של מבוגרים נגרמת עקב תנגודת (תגובתיות לקויה) לאינסולין או עקב בעיה בייצורו. אם קיים הרס של תאי הלבלב הוא ככל הנראה תורשתי. התהליך איטי מאוד ונפרש על פני מספר שנים. אדם שמשקלו תקין ובעל כושר גופני טוב, סיכוייו קלושים ללקות בסוכרת גם אם מתקיימת ירידה בהפרשת האינסולין. אצל אדם שמן, שממעט בפעילות גופנית, התנגודת לאינסולין והסוכרת מסוג 2 תופענה מוקדם יותר.
בעשורים האחרונים,הוכפל שיעור חולי הסוכרת מסוג 2. הגורמים העיקריים לעלייה זו הם השמנה, ירידה בפעילות גופנית ושינוי בסוג האוכל. המזון המקובל כיום כולל מוצרים מעובדים, עתירי שומן וסוכרים, הגורמים לעלייה בתנגודת לאינסולין. אצל רוב חולי הסוכרת חלו עלייה הדרגתית בלחץ הדם והפרעות אופייניות בשומני הדם, במיוחד עלייה בטריגליצרידים וירידה ב-HDL (הכולסטרול הטוב), שהם גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות מחלת עורקים טרשתית.
סיבוכי סוכרת
שיעורי התחלואה והתמותה ממחלות לב ומאירועים מוחיים גבוהים אצל חולי סוכרת באורח ניכר לעומת שאר האוכלוסייה. אצל נשים חולות סוכרת חלה אפילו עלייה בשיעור מחלות לב. בנוסף, לוקים חולי הסוכרת בפגיעות אופיינית ברשתית העין (רטינופתיה סוכרתית) עד כדי עיוורון, במערכת העצבים ובכליות (נפרופתיה סוכרתית). למעלה ממחצית חולי הדיאליזה בישראל הם חולי סוכרת.ניתן למנוע את כל סיבוכי הסוכרת אם מתחילים טיפול יעיל מוקדם. שמירה על לחץ-דם הנמוך מ-130/80 ממ"כ, רמת שומני דם תקינה (בעזרת אימון גופני, דיאטה נכונה ותרופות) ורמת גלוקוז קרובה ככל האפשר לערכים תקינים יכולה להבטיח לחולי סוכרת תוחלת חיים ואיכות חיים הקרובים לאלה של אנשים בריאים.
פרופ' מוטי רביד
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה, הוצאת ידיעות ספרים 2007
ממשיכים לדבר על זה בפורום סוכרת
סימפטומים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
מניעה
המומחים שלנו לפנימית וילדים
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 65. ברצוני לדעת מהם הערכים הנורמליים של סוכר בדם לאחר צום של 12-10 שעות, ומהם הערכים של סוכר בדם 2 שעות לאחר האוכל.
שאלה: אני במעקב סוכרת, גלוקוז - 110 ולחץ דם 140/90 . מטופל באספירין וקונקור. לאחרונה אני מרגיש התכווצויות בצד שמאל של החזה, פעם בכמה שעות לשבריר שניה ממה זה נובע? מאוד מלחיץ אותי.
שאלה: מהן רמות סוכר גבוהות ונמוכות בדם?
שאלה: אבי, בן 84, עבר אירוע מוחי שאירע לפני 8 חודשים, עם פגיעה בצד ימין (יד ורגל) ומיתר קול בצד ימין. בימים האחרונים הוא פיתח מצב של כאבי בטן, עוויתות, יציאה קשה מאד, ולאחר מספר נסיונות היציאה אומנם קשה אך משחררת אותו מכאב הבטן. אציין גם שלאבי יש בעיית סוכ
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
אינסולין
-
גלימפיריד (אמריל)
-
דסמופרסין
-
מטפורמין (גלוקומין)
-
טולבוטאמיד
-
לירגלוטייד (ויקטוזה)
-
גליפיזיד
-
רפאגליניד
-
ג'נוביה (סיטגליפטין)
-
בסגלר
-
אקסנטיד
-
אקארבוס
-
כלורפרופאמיד
-
רוסיגליתאזון
-
גליבנקלאמיד (גליבוריד)
בדיקות קשורות
-
המוגלובין A1C
-
בדיקות דם
-
סוכר (גלוקוז) בדם
טיפולים וניתוחים קשורים
-
השתלת לבלב
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
סטרפטוקוקוס
-
רעילות סוכרים
-
שלשול
-
תסמונת המוליטית-אורמית
-
הפרעה התפתחותית במיפרק הירך
מאמרים בנושא סוכרת


מלחמה משפיעה לרעה על בריאותם הגופנית והנפשית של המעורבים בה באופן ישיר, אך לא רק - גם האזרחים שנמצאים בעורף עלולים ... לכתבה המלאה


תמיד האשמתם את הגיל בקושי שלכם לרדת במשקל? למרות מה שהורגלנו לחשוב שנים רבות, מחקר חדש טוען שהפחתת המשקל אינה קשה י... לכתבה המלאה