סוכרת (Diabetes)
סוכרת מסוג 1
סוכרת מסוג 2
סוכרת אוטואימונית במבוגרים
סוכרת ממצבים מיוחדים
סוכרת הריון
פחמימות שהגוף מקבל באמצעות אכילת לחם, תפוחי-אדמה, אורז, עוגות, פסטה ומזונות רבים אחרים, מתפרקות בהדרגה. ראשיתו של הפירוק כבר בקיבה והוא נמשך בתריסריון ובמעי הדק. תוצרי הפירוק הם סוכרים הנספגים במחזור הדם.
חולי סוכרת צריכים לבצע בדיקות סוכר (גלוקוז) בדם
סוכרת: הורמונים לאיזון רמות הגלוקוז בדם
תאי הפרשה פנימית המצויים בלבלב הקרויים תאי בטא, רגישים לעלייה בסוכר הדם ומפרישים אינסולין. האינסולין מאפשר את כניסת הגלוקוז לתוך תאי השריר כמקור לאנרגיה ולתוך רקמת השומן (שם הוא הופך לשומן) ולכבד שבו הוא נאגר כגליקוגן. הגלוקוז מגיע גם למוח, אך ללא עזרת אינסולין.קראו עוד: בדיקת גלוקוז (סוכר) בדם ופענוח תוצאותיה
סוג אחר של תאים המצויים בלבלב, תאי אלפא, מפרישים הורמון נוסף: גלוקגון. הורמון זה גורם ליציאת סוכר מן הכבד ולהפעלת הורמונים נוספים המשבשים את פעולת האינסולין. האיזון בין שני הורמונים אלה שומר את רמת הגלוקוז בדם מפני תנודות גדולות.
לאנשים שמשקלם תקין המרבים באימון גופני, דרושה כמות קטנה של אינסולין על מנת לאזן את פעולת הגלוקוז המגיעה לדם. ככל שהאדם שמן יותר וכושרו הגופני ירוד, דרושה כמות גדולה יותר של אינסולין כדי לטפל בכמות זהה של גלוקוז. מצב זה נקרא תנגודת לאינסולין.
כאשר תאי בטא בלבלב נפגעים, יורדת הפרשת האינסולין בהדרגה. התהליך נמשך מספר רב של שנים. אם מצטרפת תנגודת לאינסולין אזי הצירוף של כמות קטנה מדי של אינסולין ופעולה ירודה, יגרום לחריגה מן הרמה התקינה של גלוקוז והאדם יוגדר כחולה סוכרת.
סוגי סוכרת עיקריים
רמת הגלוקוז (הסוכר) התקינה לאחר כשמונה שעות צום היא מתחת ל-100 מ"ג/ד"ל, רמה גבולית (טרום סוכרת) היא בין 100 - 125 מ"ג/ד"ל. הסוכרת מוגדרת כרמת גלוקוז הגבוהה מ-126 מ"ג/ד"ל בשתי בדיקות או יותר. ישנם כמה סוגי סוכרת:סוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים)
סוכרת מסוג 1 או סוכרת נעורים נגרמת מהרס תאי בטא בלבלב על ידי תהליך אוטואימוני מסיבה שאינה ברורה. אצל ילדים התהליך מהיר ונמשך מספר שבועות עד מספר שנים. אצל מבוגרים הוא יכול להימשך שנים רבות. רבים מאלה שלקו בסוכרת מסוג 1 בגיל מבוגר, מחלתם מאובחנת בטעות כלוקים בסוכרת מסוג 2. שכיחות המחלה בארץ היא כ-0.7% מכלל האוכלוסייה. מחצית משיעור זה בילדים ונוער, ומחצית במבוגרים.
סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים)
סוכרת מסוג 2 או סוכרת של מבוגרים נגרמת עקב תנגודת (תגובתיות לקויה) לאינסולין או עקב בעיה בייצורו. אם קיים הרס של תאי הלבלב הוא ככל הנראה תורשתי. התהליך איטי מאוד ונפרש על פני מספר שנים. אדם שמשקלו תקין ובעל כושר גופני טוב, סיכוייו קלושים ללקות בסוכרת גם אם מתקיימת ירידה בהפרשת האינסולין. אצל אדם שמן, שממעט בפעילות גופנית, התנגודת לאינסולין והסוכרת מסוג 2 תופענה מוקדם יותר.
בעשורים האחרונים,הוכפל שיעור חולי הסוכרת מסוג 2. הגורמים העיקריים לעלייה זו הם השמנה, ירידה בפעילות גופנית ושינוי בסוג האוכל. המזון המקובל כיום כולל מוצרים מעובדים, עתירי שומן וסוכרים, הגורמים לעלייה בתנגודת לאינסולין. אצל רוב חולי הסוכרת חלו עלייה הדרגתית בלחץ הדם והפרעות אופייניות בשומני הדם, במיוחד עלייה בטריגליצרידים וירידה ב-HDL (הכולסטרול הטוב), שהם גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות מחלת עורקים טרשתית.
סיבוכי סוכרת
שיעורי התחלואה והתמותה ממחלות לב ומאירועים מוחיים גבוהים אצל חולי סוכרת באורח ניכר לעומת שאר האוכלוסייה. אצל נשים חולות סוכרת חלה אפילו עלייה בשיעור מחלות לב. בנוסף, לוקים חולי הסוכרת בפגיעות אופיינית ברשתית העין (רטינופתיה סוכרתית) עד כדי עיוורון, במערכת העצבים ובכליות (נפרופתיה סוכרתית). למעלה ממחצית חולי הדיאליזה בישראל הם חולי סוכרת.ניתן למנוע את כל סיבוכי הסוכרת אם מתחילים טיפול יעיל מוקדם. שמירה על לחץ-דם הנמוך מ-130/80 ממ"כ, רמת שומני דם תקינה (בעזרת אימון גופני, דיאטה נכונה ותרופות) ורמת גלוקוז קרובה ככל האפשר לערכים תקינים יכולה להבטיח לחולי סוכרת תוחלת חיים ואיכות חיים הקרובים לאלה של אנשים בריאים.
פרופ' מוטי רביד
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה, הוצאת ידיעות ספרים 2007
ממשיכים לדבר על זה בפורום סוכרת
סימפטומים
תסמיני סוכרת משתנים מעט בהתאם לסוג. אנשים הלוקים בטרום סוכרת או בסכרת הריון, יכולים שלא לחוש בתסמינים כלל, לחוש חלק מהתסמינים של סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2 או בכולם.
התסמינים הנפוצים של סוכרת כוללים:
- צמא.
- מתן שתן באופן תכוף.
- רעב קיצוני.
- ירידה בלתי מוסברת במשקל.
- עייפות.
- ראיה מטושטשת.
- החלמה איטית של פציעות.
- זיהומים תכופים, למשל בחניכיים, בעור, בנרתיק או דלקות בשלפוחית השתן.
סוכרת מסוג 1 מופיעה על פי רוב בתקופת הילדות או הנעורים. סוכרת מסוג 2, שהיא הנפוצה ביותר, מופיעה בדרך כלל בגיל מבוגר יותר (45 ומעלה).
סיבות וגורמי סיכון
סיבות וגורמי סיכון לסוכרת מסוג 1
בסוכרת מסוג 1, המערכת החיסונית – שבמצבים רגילים נלחמת בחיידקים או בנגיפים מזיקים – תוקפת בטעות והורסת תאים שמייצרים אינסולין בלבלב. כתוצאה מכך, הגוף נותר עם מעט אינסולין או ללא אינסולין כלל והגלוקוז מצטבר בזרם הדם.הגורם המדויק לסוכרת מסוג 1 לא ידוע, אולם נראה שהיא מתפתחת על רקע נטייה גנטית בשילוב עם מרכיבים סביבתיים מסוימים.
סיבות וגורמי סיכון לטרום סוכרת וסוכרת מסוג 2
בטרום סוכרת ובסוכרת מסוג 2, יורדת רגישות התאים לאינסולין (תנגודת לאינסולין) והלבלב אינו מצליח לייצר כמות מספקת של אינסולין, כדי להתגבר על ירידת הרגישות בתאים. במצבים כאלו, הסוכר מצטבר בזרם הדם במקום לעבור אל התאים.גורמי הסיכון המרכזיים לסוכרת מסוג 2:
- משקל עודף והשמנה ובמיוחד השמנה בטנית.
- חוסר פעילות גופנית ואורח חיים יושבני.
- היסטוריה משפחתית של סוכרת.
- גיל - הסיכון עולה כשמתבגרים, במיוחד אחרי גיל 45.
- הופעה של סוכרת הריון במהלך החיים גם אם לאחר ההיריון ערכי הסוכר תקינים.
- תסמונת שחלות פוליציסטיות.
מצבים נוספים שמשפיעים על הופעת הסוכרת כוללים:
- לחץ דם גבוה.
- הפרעות באיזון השומנים בדם ובמיוחד רמות גבוהות של LDL ("הכולסטרול הרע"), רמות נמוכות של HDL ("הכולסטרול הטוב") ורמות טריגליצרידים גבוהות.
סיבות וגורמי סיכון לסכרת הריון במהלך ההריון, השליה מייצרת הורמונים התומכים בהריון, אך גורמים לתאים להיות פחות רגישים לאינסולין. בשלישים השני והשלישי של ההריון, השלייה גדלה ומפרישה כמות גדולה יותר של הורמונים אלו , שמקשים על פעולת האינסולין אף יותר. אצל חלק מהנשים בהריון כמות רבה מידי של גלוקוז נשארת בזרם הדם וגורמת לסוכרת הריון, כי הלבלב אינו מסוגל להגביר את ייצור האינסולין כדי לפצות על הירידה ברגישות. כל אישה הרה עלולה לפתח סוכרת הריון, אך קיימים מספר גורמי סיכון:
- גיל - נשים מעל גיל 25 נמצאות בסיכון גבוה יותר.
- היסטוריה משפחתית של סוכרת הריון או סוכרת בכלל או הופעה של סוכרת הריון בהריונות קודמים
- משקל עודף.
קראו עוד: הכל על סכרת הריון ; סוכרת הריון: 4 כללים לתזונה נכונה
אבחון ובדיקות
הבדיקות לאבחון סוכרת כוללות:- בדיקת סוכר בדם בצום.
- בדיקת העמסת סוכר (בעיקר בהריון).
- בדיקת רמת המוגלובין מסוכרר (hemoglobin A1C).
- בדיקת אקראית של סוכר בדם.
בדיקות לסכרת הריון
בדיקות לסכרת הריון הן חלק מהבדיקות השגרתיות בהיריון והיא מתבצעת בין השבוע ה-24 והשבוע ה-28 להריון. הבדיקה שמתבצעת בהריון היא בדיקת העמסת הסוכר ("glucose challenge test"). מומלץ לבצע העמסת סוכר מוקדם יותר אצל נשים עם סיכון גבוה לסכרת הריון. בדרך כלל, רמת גלוקוז בדם מעל 140 mg% מעידה על סכרת הריון או על צורך לבצע בדיקת העמסת סוכר מלאה.
בדיקות לטרום סוכרת
ההמלצה כיום היא לבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סוכרת או טרום סוכרת, לכל אדם מעל גיל 45 בכל שלוש שנים. במידה והאדם סובל מהשמנת יתר (BMI>25) וגורמי סיכון נוספים כגון הפרעת שומנים בדם, היסטוריה משפחתית, חוסר פעילות גופנית או יתר לחץ דם מומלץ לבצע בדיקות סקר בשלב מוקדם יותר.
בדיקות הסקר הנמצאות כיום בשימוש לאבחנה של סוכרת בשלב מוקדם או טרום סוכרת:\
- בדיקת סוכר בדם בצום.
- מבחן העמסת סוכר.
- רמת המוגלובין מסוכרר.
סיבוכים אפשריים
סיבוכי סוכרת
סיבוכים מידיים של סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2 מצריכים טיפול דחוף, אחרת הם עלולים להוביל לפרכוסים ולאבוד ההכרה:
- רמת סוכר גבוהה בדם (היפרגליקמיה).
- רמה גבוהה של קטונים בשתן (קטואצידוסיס סוכרתי).
- רמה נמוכה של סוכר בדם (היפוגליקמיה).
סיבוכים ארוכי טווח של סוכרת מתפתחים בהדרגה. הסיכון לסיבוכים עולה ככל שהסוכרת מופיעה בגיל צעיר יותר וכשאין איזון טוב של רמות הסוכר בדם.
- מחלות לב וכלי הדם.
- פגיעה בעצבים (נוירופתיה).
- פגיעה בכליות (נפרופתיה).
- פגיעה בעיניים.
- פגיעה בכפות הרגליים.
- מחלות בעור ובפה.
- בעיות בעצמות ובמפרקים.
בסופו של דבר סיבוכים של סוכרת עלולים להוביל לנכות, או אפילו למוות:
סיבוכים של סכרת היריון
רב הנשים הלוקות בסכרת הריון יולדות תינוקות בריאים. יחד עם זאת, רמת סוכר בלתי מאוזנת עלולה לגרום בעיות לאם ולתינוק.סיבוכים אצל התינוק שעלולים להופיע עקב סכרת הריון: גדילה מוגזמת, רמה נמוכה של סוכר בדם (היפוגליקמיה), תסמונת מצוקה נשימתית, צהבת, סוכרת מסוג 2 בשלב מאוחר יותר בחיים, מוות.
סיבוכי סוכרת הריון אצל האם: קדם רעלת הריון, סכרת הריון גם בהריון הבא, סיבוכים בלידה עקב גודל העובר.
טיפולים ותרופות
הטיפול תלוי בסוג הסוכרת, הוא כולל מעקב מתמיד אחר רמת הסוכר בדם, תרופות המסייעות להורדת רמת הסוכר בדם או הזרקת אינסולין. לגבי אנשים מסוימים תיתכן אף השתלת לבלב.טיפול בסוכרת מסוג 1
מאחר ובסוכרת מסוג 1 יש פגיעה בתאים המייצרים אינסולין בלבלב, צריך לספק לגוף אינסולין ממקור חיצוני. את האינסולין מקובל לתת במספר זריקות ביום, כאשר מקובל מינון של זריקה אחת של אינסולין ארוך טווח, בשילוב עם 3 הזרקות אינסולין קצר טווח במהלך היום.
את ההזרקות יש להתאים לפי תוצאות של בדיקה עצמית של רמות הגלוקוז, שנמדדות על ידי דקירת קצה האצבע.
כיום ישנם מכשירים הנמצאים באופן קבוע ברקמת התת עור כך שניתן למדוד את רמות הסוכר באופן רציף וכן להזריק אינסולין ללא צורך בדקירות חוזרות. בעתיד הנראה לעין יהיה מכשיר אחד שיאחד את מדידות הסוכר ואת הזרקת האינסולין, מכשיר זה יחליף את תפקוד הלבלב ללא צורך במעורבות של החולה בהזרקת האינסולין.
טיפול בסוכרת מסוג 2
בסוכרת מסוג 2, התרופות פועלות להורדת רמות הסוכר בדם באמצעות מספר מנגנונים:
- מטפורמין - תרופה זו מגבירה את רגישות התאים לאינסולין ומפחיתה את יצור הגלוקוז על ידי הכבד.
- סקרטגוגים - תרופות ממשפחה זו מגבירות את הפרשת האינסולין מתאי הלבלב.
- אינקרטינים – תרופות אלו מחכות פעילות של הורמון טבעי ומגבירות את הפרשת האינסולין בתגובה לסוכר במזון, מורידות רמות הורמון שגורם להעלאת הגלוקוז בדם (glucagon) ומאטות את קצב פינוי המזון מהקיבה.
- מעכבי גלוקוזידאז - תרופות אלו מפחיתות את ספיגת הסוכר מהמזון.
- Thiazolidinedione- מעלה את רגישות רקמת השומן לאינסולין ובכך מגדילה את קליטת הסוכר ברקמת השומן ומאטה את פירוק השומנים.
בכל סוג סוכרת, על מנת להצליח בהתמודדות עם המחלה, צריך להקפיד על תזונה בריאה, להתעמל ולהקפיד על משקל בריא.
במצבים בהם לא ניתן לאזן את ערכי הסוכרת באמצעות טיפול תרופתי ושינוי אורח חיים בלבד יש צורך בהוספה של זריקות אינסולין.
טיפול בסכרת הריון
הטיפול בסוכרת הריון כולל תזונה מאוזנת ובריאה והתעמלות, מעקב אחר רמות הגלוקוז בדם ובמקרים מסוימים שימוש בתרופות מסוג גליבנקלאמיד (גלובן, גליבטיק) או אינסולין.
צריך לעקוב אחר רמת הסוכר בדם, גם בזמן הלידה. אם רמת הסוכר בדם האם גבוהה בזמן הלידה, התינוק עלול להפריש אינסולין ברמות גבוהות – כתוצאה מכך רמת הסוכר בדם התינוק מיד לאחר הלידה עלולה להיות נמוכה.
טיפול בטרום סוכרת -
באמצעות הקפדה על סגנון חיים בריא, אנשים הלוקים בטרום סוכרת יכולים להחזיר את הסוכר בדם לרמה נורמלית, או לכל הפחות, למנוע את עלייתו לרמות שקיימות בקרב חולי סוכרת מטיפוס 2. שמירה על משקל בריא באמצעות התעמלות ותזונה בריאה, עשויה להועיל.
לעתים תרופות הניטלות דרך הפה, דוגמת מטפורמין (גלוקופג') ואקארבוס (פרנדאס) – יכולות להיות אפשרות טיפולית עבור אנשים שנמצאים בסיכון גבוה. מקרים אלו כוללים מצבים בהם מחלת הטרום סוכרת מחמירה, או שהחולה סובל גם ממחלת לב, מכבד שומני או מתסמונת שחלות פוליציסטיות.
מניעה
לא ניתן למנוע סוכרת מסוג 1 . אולם סגנון החיים הבריא שמסייע בטיפול בטרום סוכרת, בסוכרת מטיפוס 2 ובסכרת הריון עשוי לסייע גם במניעתן.לעתים ניתן גם להשתמש בתרופות. תרופות לטיפול בסוכרת, הניטלות דרך הפה, כמו מטופרומין (גלוקופג') עשויות להקטין את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2 . אולם עדיין חשוב מאד להקפיד על סגנון חיים בריא.
שאלות ותשובות
- אני בת 28. לפני 5 חודשים ביצעתי הפלה בשבוע ה-13 מפני שהתגלה מום בעובר שנקרא תסמונת בת הים. אני מעוניינת לדעת מהי הסיבה למום זה, אם יש לו קשר לכך שסיימתי ליטול שנה ומשהו קודם לכן רואקוטן.
- אמי בת 69 ולוקחת באופן קבוע את התרופות הבאות: סימבאסטאטין (20 מ"ג), אלטרוקסין (50 מ"ג), ותוספי אומגה 3 ואבץ (50 מ"ג). לאחרונה היא סובלת מכאבים בבטן העליונה בקיבה, ולכן נשלחה לעשות צילום ובדיקה למציאת הליקובקטר פילורי. תוצאות הבדיקה י
- ברצוני להבין אם הכולסטרול תקין או לא. לדעת רופאת המשפחה מצבו לא מצריך טיפול. כולסטרול - 177 כולסטרול. HDL 36 כולסטרול LDL CAIC 119.3
- כשכתוב על תופעות לוואי של סטרואידים העלולות להופיע כאשר נוטלים אותם "לזמן קצר", באיזו תקופה מדובר? מה זה זמן קצר ומה זה זמן ארוך? התינוקת שלי מקבלת דנלון כבר שבוע וחצי ותצטרך לקבל אותו במשך כחודש, עד שנוגדני SSA ו SSB שלי יעלמו אצלה. מה תו
- אני בת 23, סוכרתית זה 12 שנה, ערכי ה- A1C שלי בין 8.1 ל-9.5. כמו כן, בגיל 18 וחצי אובחנו אצלי בעיות קשב וריכוז, המטופלות בקונצרטה. יש לי גם דלקת חניכיים. בחודשים האחרונים חלה אצלי עליה בלחץ הדם, הן הסיסטולי והן הדיאסטולי, ועליה בדופק במנוחה. לפני כ
- בעלי, בן 68, טופל במשך תקופה בפרדניזון וחלה בסוכרת מטיפוס 2. זה היה לפני שנה. האם יש אפשרות שהסוכרת תעבור?
- אני בן 69. מהן סיבות אפשריות לשטף דם בזגוגית בעין ומה הטיפול?
- אני בת 60, חולת סוכרת. עברתי לפני 5 ימים ניתוח קטרקט. ביום הוצאת התחבושת הופיעה בעין המנותחת דלקת קשה. קיבלתי טיפות דתאמיצין 4 פעמים ביום, למרות שכתוב שאסור לחולה סוכרת להשתמש בהן. הדלקת עברה לעין השניה ואני סובלת מכאבים חזקים וממוגלה בעיניים. הרופא
- אבי, בן 84, עבר אירוע מוחי שאירע לפני 8 חודשים, עם פגיעה בצד ימין (יד ורגל) ומיתר קול בצד ימין. בימים האחרונים הוא פיתח מצב של כאבי בטן, עוויתות, יציאה קשה מאד, ולאחר מספר נסיונות היציאה אומנם קשה אך משחררת אותו מכאב הבטן. אציין גם שלאבי יש בעיית סוכ
- אני בת 75. בבדיקה האחרונה החודש נמצאו אצלי הערכים הבאים: protein urine 24H 243 micro albumin 24H 25.8 micro albumin U sample 12.9 protein Usample 121.5 האם התוצאות מחייבות פנייה לרופא לצורך בדיקה מעמיקה?
מאמרים בנושא סוכרת


מהרגע שהנגיף החדש נכנס לחיינו, חולי הסוכרת הוגדרו כאוכלוסייה הנמצאת בסיכון לסיבוכים בשל מחלת הקוביד 19. מחקר חדש חו... לכתבה המלאה


שמן זרעי צ'יה משמש בתעשיית טיפוח העור כמרכיב נגד הזדקנות, וכן מהווה אלטרנטיבה טעימה לשמן זית במטבחים ברחבי העולם. א... לכתבה המלאה