שאלה - הסכנות בביצוע פרוצדורה ניתוחית בעת קבלת טיפול נוגד קרישה

השאלה:
אמי בת 65, ללא מחזור סדיר למעלה מעשור. לפני כארבעה חודשים החל אצלה דימום וגינלי כבד בליווי התכווצויות קשות. היא פנתה לרופאת נשים שביצעה בדיקת PAP, ואלה תוצאותיה: Epithelial cell abnormality. High grade squamous intraepithelial lesion (HSIL)


תשובה:
אמי בת 65, ללא מחזור סדיר למעלה מעשור. לפני כארבעה חודשים החל אצלה דימום וגינלי כבד בליווי התכווצויות קשות. היא פנתה לרופאת נשים שביצעה בדיקת PAP, ואלה תוצאותיה: Epithelial cell abnormality. High grade squamous intraepithelial lesion (HSIL).

הרופאה גם שלחה אותה לבדיקות דם ואלה התוצאות:

CA-125 64.3
CA-19.9 9.8
CEA 64.3 (בוצע פעמיים)

בעקבות הבדיקה היא הופנתה לבצע colposcopy בהקדם האפשרי. בעת שהמתינה לתור שנקבע לה, עברה אמי לפני כחודשיים אירוע של אוטם שריר הלב, ובעקבותיו נעשה לה צנתור והותקן סטנט. היא צריכה להיות מטופלת בתרופות פלאויקס ואספירין במשך תקופה של לפחות חצי שנה (כלומר, עוד כארבעה חודשים).

את התור לקולפוסקופיה ביטלנו, בשל סכנת הדימום הכרוכה בו. בינתיים, במחזוריות של כשלושה שבועות-חודש, ממשיכה אמי לסבול מדימום כבד, כאבים והתכווצויות קשות.

בהתייעצות עם הקרדיולוג, מחלקת השיקום והגינקולוגית, נאמר לה שאין מה לעשות כל עוד היא מקבלת את התרופות, וכי כרגע לא ניתן להפסיקן ולו רק לכמה ימים. האם יש משהו שניתן לעשות על מנת להקל על מצבה? האם יש טיפול פחות פולשני או שלא כרוך בדימום?

לפי מה שקראתי, במצבה יש חשד סביר להתפתחות תאים סרטניים, סרטן צוואר הרחם. האם דחיית הטיפול לא חושפת אותה לסכנה גדולה יותר ואף לסכנת חיים?

מצב אמך אינו פשוט. יש סיכון בביצוע פרוצדורה ניתוחית בעת טיפול בנוגדי הקרישה שאותם היא נוטלת, ולכן טוב שדחיתם את התור לקולפוסקופיה. מצד שני, יתכן כי בזמן זה יחמיר מצב הממצאים בצוואר הרחם, אך לא ניתן לדעת כבר כמה זמן היא סובלת מהשינויים האפיתליאלים שנראו בבדיקת ה- PAP ולכן איני יכולה להעריך עד כמה אגרסיבי הממצא. הממצא הנראה בבדיקת הPAP משמעותו כי ישנם תאים בצוואר הרחם שאינם תקינים, שיש להם "סיכוי גבוה" להפוך לסרטן צוואר הרחם, אך דרושה בדיקת הקולפוסקופיה על מנת להעריך את משמעות הממצא.

בעית הלב של אמך, לפי הנתונים שסיפקת, כרגע מסכנת את חייה יותר, אך שוב, אין לי מספיק פרטים על מנת לקבוע זאת בוודאות.

על מנת להקל על הדימום הכבד, ההתכווצויות והכאבים, ניתן ליטול טיפול תרופתי נוגד כאבים, וכדאי להתייעץ עם גינקולוג לגבי טיפול הורמונלי להקלת הדימום וההתכווצויות.

רפואה שלמה,

ד"ר קרן גלרון - אינפומד

[10/09/2009]




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!