שאלה - כיצד ניתן לאבחן דלקת ריאות בוודאות?

השאלה:
אני בת 30. זה 5 ימים אני סובלת מחום, כאבים בגרון וגודש קל באף. בהתחלה החום שלי היה 38 מעלות ולא ירד. בימים האחרונים יש עליות של החום עד לגובה של 39 מעלות בצהריים ובערב, ואז החום יורד לחום נורמלי אחרי נטילת אקמול ונורופן. עשיתי משטח גרון והתוצאה היתה שלילית. הרופא אמר שזה דומה לווירוס, שהחום יכול להימשך עד שבועיים, ושלא צריך לעשות דבר.

אתמול נבדקתי על ידי רופא אחר, שאמר שהוא שומע בריאות משהו "לא לגמרי נקי" בצד שמאל, הוא חשד שיש לי דלקת ריאות, ואמר שעלי לקחת שתי אנטיביוטיקות במקביל, זינט ורוליד, למשך 10 ימים.

האם ייתכן שזה התחיל כווירוס והתפתח לדלקת ריאות? אני בכלל לא משתעלת, וגם לא מרגישה שום כאבים חוץ מכאב גרון. האם לא צריך לעשות צילום ריאות כדי לוודא שאכן מדובר בדלקת ריאות? הרופא אמר שבצילום לא תמיד רואים, ולכן שלא כדאי. האם במצב כזה צריך להתחיל לקחת אנטיביוטיקה בכל מקרה? אני מאוד חוששת מתופעות הלוואי של אנטיביוטיקה, בין היתר כי אני סובלת ממחלת קרוהן.

בבית המרקחת נתנו לי את התרופה Ceruxim במקום זינט. הבנתי שזו אותה תרופה, רק של חברה אחרת. האם היא באמת זהה לזינט מבחינת ההשפעה, היעילות ותופעות הלוואי? אם זינט יותר טובה, האם מותר להתחיל בסרוקסים ואחר כך לעבור לזינט, או שאסור לערבב? האם כדאי לקחת יחד עם האנטיביוטיקות כדור כמו גסטרו כדי לצמצם את השפעות הלוואי על מערכת העיכול?


תשובה:


לא ניתן לדעת אם מדובר בחיידק או בווירוס עד שמבודדים אותם בתרבית. וירוסים לא ממש גדלים בתרבית. ניסו לבודד מגרונך חיידק ללא הצלחה. ישנם רמזים לכאן ולכאן. הגודש באף (צינון, נזלת) תומך בכיוון של מחלה הנגרמת על ידי ווירוס.

אפשר להידבק בחיידק בעקבות הידבקות בווירוס. וירוס מחליש את המערכת, ואז חיידק יכול לנצל את המצב הזה כדי לחדור לגוף. אני לא יכולה להתווכח עם מה שהרופא שמע בריאות, אבל אין זו הוכחה חד-משמעית לדלקת ריאות. בצילום לא רואים דלקת אם היא בתחילתה, אבל ניתן לראותה כעבור כמה ימים. במקרה שלך, כל רופא חושב אחרת, ואת מבינה שאף אחד משניהם לא יודע בוודאות. כל אחד חושב לכיוון אחר.

אם אינך רוצה לקחת אנטיביוטיקה, את יכולה לחכות כמה ימים, לעבור צילום, ואם תימצא בו דלקת (מה שעדיין לא יקבע אם המקור לה הוא חיידקי), להתחיל לקחת אנטיביוטיקה. מצד שני, אם התחלת לקחת אנטיביוטיקה, והטיפול האנטיביוטי עזר יחסית מהר, זה אומר שהסיבה למחלה היתה באמת חיידק. אם אין תגובה לאנטיביוטיקה, הגורם הוא כנראה ווירוס.

לגבי האנטיביוטיקה - יצרן תרופה אינו חשוב, העיקר שהחומר הפעיל זהה. התרופה שניתנה לך היא אותה התרופה, את יכולה להמשיך לקחת אותה.

נטילת לוסק לא אמורה לעזור, שכן לא מדובר בתופעות של עודף חומצה. תופעות הלוואי של זינט או תרופות דומות אחרות (בשם מסחרי אחר) במערכת העיכול הן בעיקר שלשולים, בחילות והקאות. אין קשר בין תופעות אלה לבין הפרשת החומצה, לכן אין צורך בתרופות נוגדות חומצה.

ד"ר שירי אורי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!