שאלה - הריון ללא דופק עוברי והמטומה תוך רחמית

השאלה:
בביצוע בדיקה ביתית להריון התקבלה תוצאה חיובית.
לפני כשבוע פניתי לרופא ולא התגלה כל סימן להריון. היום לאחר שבוע הייתי אצל הגינקולוג והתגלה שק הריוני ללא דופק עדיין אך לדעתו ההריון נראה מוזר - מתחת לשק ההריון יש שק מלא בדם גדול פי 3 ביחס לגודל העובר.
הרופא טוען שיש סיכוי להפלה מפני שבמידה והדם לא ייספג זה עלול לגרום לאי אספקת דם לעובר.
רציתי לקבל יותר מידע ואתר שבו ניתן לקרוא חומר נוסף בנושא.


תשובה:

חסרים לי אמנם מס' פרטים בשאלה אך אנסה לענות עליה בכל זאת.
באיזה שבוע של ההריון את נמצאת ? האם זכור לך במדויק היום הראשון של הווסת האחרונה ? האם יש לך דימום ?

בד"כ בהריון תקין נצפה למצוא בבדיקת אולטרסאונד קוטב עוברי ועדות לדופק עוברי כבר מהשבוע השישי להריון, כאשר החישוב נעשה מהיום הראשון של הווסת האחרונה. יש חשיבות רבה בדיוק לגבי התאריך הנ"ל. מאחר ולא אמרת לי באיזה שבוע את קשה לי להתייחס לממצא של היעדר דופק בעובר.

אם את בשבוע שישי ואילך (והחישוב שלך אכן מדויק), היעדר דופק בעובר עלול להיות סימן מדאיג ולהעיד על כך שההריון אינו בר חיים ועלול להסתיים בהפלה.

באשר לממצא הנוסף באולטרסאונד - הממצא נקרא המטומה סובכוריונית. ממצא זה בד"כ מלווה גם בתלונה של דימום וגינלי אצל האישה. לפני עידן האולטרסאונד, מקרה כזה היה מוגדר כ"הפלה מאיימת" והסיכוי להפלה אצלך היה שווה לסיכוי להפלה אצל כל אישה אחרת, שיש לה דימום בשליש הראשון של ההריון.

מחקרים שבוצעו הראו שיש עליה בסיכון בהריונות עם המטומה תוך רחמית ללידה מוקדמת, להיפרדות שליה בשליש השני או השלישי להריון, להפרעה בגדילת עובר או למצוקת עובר ועוד. עדיין נדרש מחקר בתחום כדי לקבוע האם יש דרך להפחית את הסיכונים ע"י מנוחה במיטה וכו'.

חיפשתי מקורות באינטרנט ויש אתר שהוקם ע"י אישה שאובחנה עם המטומה סובכוריונית בהריונה הראשון. האתר הוא באנגלית, מספק מידע לגבי המטומה סובכוריונית וגם מתעד הרבה סיפורי הצלחה של נשים, שאובחנו עם המטומה ב - US וילדו תינוקות בריאים.
שם האתר:
www.angelfire.com/home/joeynrobin/subchorionic.hematoma.html

לצערי, לא מצאתי אתר אינפורמטיבי בעברית. אם את מעוניינת בכל זאת בנתונים מדעיים יותר, אתר אחר המליץ על המאמר הבא:
Ball, Robert H., M.D., et al. ; The clinical significance of ultrasonographically detected subchorionic hemorrhages. American Journal of Obstetrics and Gynecology 174, no. 3 (1996); 996-1002

כמובן שגורל ההריון לא נקבע על סמך בדיקת אולטרסאונד אחת ומן הסתם תצטרכי לחזור לבדיקה נוספת למעקב אחר הדופק העוברי וגודל ההמטומה ואז לראות מה האפשרויות.
אני מאחלת שגם לך יהיה סוף טוב,





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!