שאלה - בלבול כתוצאה משימוש במשתנים לסובל מאי ספיקת לב

השאלה:
ב-26.4.06 - אשפוז ראשון בו היה אירוע של ניתוק מהסביבה שנגרם כנראה מהיפונתרמיה או מספסיס שטופל במשך שבועיים באנטיביוטיקות רבות. אשפוז שני כ-3 שבועות לאחר מכן על רקע גודש ריאתי שטופל בפוסיד וחלף, אך משום מה הומשך טיפול בפוסיד 80 מ"ג ליום עד שהופסק שוב לאחר אשפוז חוזר בו נצפתה היפונתרמיה משנית לטיפול בפוסיד.
המדובר באדם אינטליגנטי וצלול ביותר שפתאום! החל לשכוח מילים במהלך דיבור, מה שגורם לו ללחץ (הוא מודע לכך שהוא שוכח מילים). לציין כי CT בזמן פנייתו הראשונה למיון פורש כתקין.
האם מדובר בטראומה גופנית ונפשית שסיכויי החזרה לדיבור שוטף הם טובים?
האם יש סיכוי שעם הזמן הבעיה תחלוף?.


תשובה:

אכן בעיה שכיחה וכואבת, והיא המאבק לשפר את תפקוד הלב בכל מחיר ועל חשבון מערכות אחרות. על פי הבנתי, בגלל אי- ספיקת לב הנ"ל מקבל הרבה פוסיד, שהרי יש היפונתרמיה חוזרת.

הפוסיד גורם להתייבשות ועליה ב- urea שהנורמה שלה בסביבות ה- 50 (אורמיה) תסתכל בבדיקות ותראה שהיא גבוהה מאד. לכן נוצר מצב שהאוראה, שהיא חומר רעיל למוח בכמויות גדולות, גורמת לאפתיה ובלבול - תופעה שנקראת uremic encephalopathy.

מה שניתן לעשות הוא לשלב משתנים מסוגים שונים ולא רק פוסיד, רצוי משתנים מתונים יותר. יש לתת לחולה יותר שתייה עד כמה שהמצב הלבבי מאפשר, ולנסות לשלב תרופות כמו קארבדילול שתחזקנה את שריר הלב. יותר מאוחר יהיה ניתן להוריד במשתנים ולשפר את התפקוד. כל זאת בתנאי כמובן שאין נזק מוחי אורגני, כפי שאמרת - CT מוח תקין.

יש לפנות כמובן לקרדיולוג שיאזן תרופתית וישים לב גם לתפקוד הכלייתי, ואז עם הורדת האוראה החולה יחזור אלינו!

בברכה
ד"ר משה ארוך - רופא משפחה





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!