שאלה - אי ספיקת כליות חדה אחרי צנתור

השאלה:
בעלי סובל מסוכרת ומקבל אינסולין. רמת הקראטינין בדרך כלל 2.5. השבוע עשו לו צנתור והקראטינין עלה ל-5, כנראה מהיוד בצנתור. הוא מקבל שטיפות של מים דרך הווריד כבר 4 ימים. מה הסיכויים שהכליה תתאושש?

בעלך נמצא בקבוצת סיכון גבוהה לפיתוח אי ספיקת כליות חדה בשל מחלות הרקע – סוכרת ואי ספיקת כליות כרונית. אם הוא סובל גם מלחץ דם גבוה, זה גורם סיכון נוסף.

במצבים אלה, כאשר בדיקת ההדמיה עם חומר ניגוד על בסיס יוד נחוצה, יש צורך בהכנה טרם הבדיקה. בראש ובראשונה יש להשתמש, עד כמה שניתן, בחומרי ניגוד עם אוסמולריות נמוכה. יש צורך בהפסקת תרופות העלולות לגרום לנזק כלייתי, ויש צורך במתן נוזלים טרם הבדיקה. מכיוון שאירועים כאלה, של אי ספיקת כליות חדה עקב בדיקת הדמיה עם חומרי ניגוד, מוכרים וידועים, ניסו במשך השנים למזער את הנזקים על ידי שימוש בחומרים ותרופות שונות לפני הבדיקה. עד כה לא נמצאה שיטה טיפולית יעילה להפחתת הנזק.

מכיוון שלבעלך כבר אירע נזק כלייתי בנוסף לפגיעה הבסיסית הקיימת אצלו, יש לטפל בו על ידי מתן נוזלים (הידרציה) ואולי מתן תרופות מסוג סודיום ביקרבונאט (sodium bicarbonate) או פנולדופאם (fenoldopam). אמנם יעילותם לא הוכחה, אך אולי הם יעזרו. קשה לענות כמה זמן תיקח החזרה של הכליה לתפקוד הרגיל שלה, הפגום מלכתחילה, ורצוי לעקוב אחר בדיקות המעבדה מדי יום.

בברכה

ד"ר נחום ורבין


תשובה:
מומחה לכירורגיה כללית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!