שאלה - הטיפול בדיכאון חוזר

השאלה:
לפני כארבע שנים הרגשתי מצבי רוח לא נעימים, המתנתי כשלושה חודשים, קיוויתי שזה יעבור מעצמו, אך לא עבר. פניתי לרופא המשפחה שהפנה אותי לבדיקות דם והכל יצא תקין. לאחר מכן הפנה אותי לפסיכיאטרית, אשר איבחנה דיכאון קל עד בינוני. קיבלתי ממנה את התרופה פלוטין למשך כחצי שנה. התרופה עזרה לי מאוד ושיפרה את מצב רוחי.

כיום אני שוב חשה את אותה ההרגשה, אולי קצת פחות, אבל עדיין זה נורא מציק לי. רציתי לדעת אם יש אלטרנטיבה לטיפול התרופתי בבעיה זו.




תשובה:


במקרים של דיכאון שאינו קשה ניתן לטפל באמצעות פסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי) בלבד, או באמצעות פסיכותרפיה בשילוב עם טיפול תרופתי. יתרונות הפסיכותרפיה הם שהטיפול יוצר שינוי לטווח ארוך ופועל בדומה לחיסון: הוא מסייע בהתמודדות עם משברים בעתיד, ומפחית את הסיכון ללקות שוב בדיכאון. החסרונות של פסיכותרפיה הם שזהו טיפול הדורש התמדה והשקעה מצד המטופל, יותר מאשר נטילת כדור; שבדרך כלל הטיפול עולה יותר מאשר טיפול בכדורים; ושלהשגת תוצאות משמעותיות לעיתים נדרש משך טיפול של חודשים ואף שנים.

ישנם סוגים שונים של פסיכותרפיה, והם נבדלים ביניהם במשך הטיפול ובשיטת הטיפול. השיטות העיקריות הן טיפול קוגניטיבי התנהגותי, וטיפול דינאמי (גם בתוך שיטה זו יש אסכולות שונות), שיכול להיות מוגדר ומוגבל בזמן, או ללא הגבלת זמן.

בבחירת מטפל לטיפול נפשי כדאי להיעזר בהמלצות, או בהפניות דרך גופים כגון קופת חולים או חברת ביטוח.

בכל מקרה, מכיוון שחלפו 4 שנים מאז הדיכאון הקודם שעברת, אני ממליצה גם לחזור על בירור גופני כללי של גורמים שיכולים להיות קשורים למצב (בדיקות דם כלליות ובדיקות של תפקוד בלוטת התריס) במקביל לפניה לטיפול נפשי.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד
פרופ' אייל גור פרופ' אייל גור
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ