שאלה - היפרדות שליה אצל אישה עם פקטור 5 ליידן

השאלה:
אובחנתי כנשאית של פקטור 5 ליידן, הטרוזיגוטית. לאמי היו אירועים תרומבוטיים אחרי לידות. אני עברתי הריון ראשון, עם נטילת קלקסאן 40 מ"ג במשך כל ההריון החל בשבוע ה-6, ו-6 שבועות אחריו, וילדתי ילד בריא.

בהריון השני נטלתי קלקסאן מהשבוע ה-8 עד השבוע ה-12 שבו התחלתי לדמם. באותו שבוע עדיין היה דופק, אך היתה הינתקות של השליה מדופן הרחם, והשליה כיסתה את פתח צוואר הרחם. היו לי 3 אירועים של דימום שבמהלכם הפסקתי את הזריקות ולבסוף היתה לי הפלה טבעית.

האם נטילת הקלקסאן החמירה את המצב ויכול להיות שבעקבות כך היתה ההפלה? האם אני בכלל צריכה ליטול קלקסאן? אני שוקלת הריון נוסף ואני אובדת עצות. אינני יודעת אם הקלקסאן החמיר את הדימומים. האם יתכן שהקלקסאן גרם להינתקות השילייה מדופן הרחם? איך יכול להיות שעברתי הריון תקין עם הזריקות ועכשיו זה מוגדר כסכנה? האם ידוע מה גורם להינתקות שליה? האם זה שלא עברתי אירועים תרומבוטיים(כמו אמי), והיותי נשאית הטרוזיגוטית, צריכים להשפיע לגבי לקיחת זריקות קלקסאן בהריון?


תשובה:


פקטור 5 ליידן זהו מצב בו פקטור 5 (גורם קרישה) עובר שינוי, ועל ידי כך מונע את קשירת פרוטאין C, שהוא בעצם ה"בלם" של פקטור זה. כתוצאה מכך פרוטאין C אינו יכול לעצור את פעילות פקטור 5, ולכן ישנו מצב של קרישיות יתר - תרומבופיליה. הטרוזיגוטיות לפקטור 5 ליידן אינה נחשבת למחלה אלא לגורם סיכון לקרישיות יתר. יחד עם ההיסטוריה המשפחתית שלך, גם זה מהווה גורם סיכון, ועל רקע זה ניתן לך טיפול נוגד קרישה - קלקסאן.

פקטור 5 ליידן מעלה את הסיכון הן להפלות בטרימסטר הראשון של ההריון והן להיפרדות שליה. קלקסאן (LMWH) ניתן כטיפול מונע, ומחקרים הראו כי הוא מוריד בצורה משמעותית את הסיכוי הן להפלה והן להיפרדות שליה, וכן את הסיכון לפתח DVT (קריש דם).

תופעות הלוואי בנטילת קלקסאן כוללות דימומים, כמו בכל טיפול נוגד קרישה, אך לא ניתן לומר בוודאות כי זהו הגורם לדימומים שהיו לך במהלך ההריון. לא ציינת מהו המעקב שעשית תוך כדי נטילת הקלקסאן, מה היתה רמת ה- INR ופרטים רלוונטיים נוספים.

היפרדות שליה, כמו שציינתי, יכולה להיות תוצאה של קרישיות יתר, אך ישנם גורמים אחרים, כגון יתר לחץ דם, עישון, רעלת הריון, היכולים להיות אחראים להיפרדות שליה.

לסיכום, הטיפול בקלקסאן נראה לי נחוץ כאשר את שוקלת הריון נוסף, מכיוון שישנם אצלך גורמי סיכון. תשובתי אינה מחליפה בדיקה והתייעצות עם רופא מומחה המטולוג, ולכן אמליץ לך לפנות אליו על מנת להתכונן להריון הבא.

בהצלחה,

ד"ר קרן גלרון - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!