שאלה - מה יכולות להיות ההשלכות של רמה גבוהה של פרולקטין?

השאלה:
אני סובלת מסכיזופרניה זה 10 שנים ומטופלת בזריקות ריספרדל קונסטה 25 מ"ג פעם בשבועיים. נמצאה אצלי רמת פרולקטין גבוהה: mul 2236.19.

השאלה, האם רמת פרולקטין גבוהה כזאת פוגעת בחלקים הפנימיים של הגוף? מה ניתן לעשות על מנת להוריד את הרמה הגבוהה בלי להחריף את המחלה?




תשובה:


ריספרדל ותרופות נוגדות פסיכוזה נוספות גורמות, כתופעת לוואי, לעלייה ברמות הפרולקטין. כאשר מדובר בעלייה מעבדתית בלבד, שנמצאת בבדיקת דם בלא שיש שינויים גופניים כלשהם (שאותם מייד אפרט), זהו ממצא חסר משמעות, הדורש אמנם מעקב, אך אינו מצריך טיפול.

הפרולקטין הוא הורמון המופרש בגוף באופן טבעי ברמה מסוימת, ויש לו השפעה בעיקר על תפקוד מערכת הרבייה, אצל נשים וגם אצל גברים. אצל נשים, עלייה ברמת הפרולקטין עלולה לגרום לשינויים במחזור החודשי, כולל דימום וסתי מוגבר או מופחת, מחזור לא סדיר, ולעיתים אף הפסקה של המחזור לתקופות ממושכות (אמנוראה). כמו כן, רמות פרולקטין מוגברות יכולות לגרום להגדלה של השדיים ואף להפרשת חלב מהשדיים אצל נשים ואצל גברים.

אצל גברים רמת פרולקטין מוגברת עלולה לפגוע בתפקוד המיני על ידי השפעה על הזקפה.

השפעת הפרולקטין בפני עצמה איננה פוגעת בחלקים הפנימיים של הגוף. עם זאת, לנשים שהווסת מפסיק אצלן מומלץ להתייעץ עם רופא/ת נשים כיצד לנהוג, ולטפל בכך במידת הצורך. הטיפול להסדרת המחזור בדרך כלל כולל שימוש בגלולות מהסוג של גלולות למניעת הריון או בגלולות דומות להן.

בנוסף, מבין התכשירים נוגדי הפסיכוזה, יש מספר תכשירים אשר פחות גורמים לעלייה ברמת פרולקטין מאחרים, למשל התרופה סרוקוול, וגם חלק מנוגדי הפסיכוזה "מהדור הישן". כדאי להתייעץ עם הפסיכיאטר/ית המטפל על מנת לברר אם חוץ מהממצא המעבדתי של רמת פרולקטין גבוהה, יש גם שינויים גופניים שדורשים התייחסות; ואם יש אופציה לשינוי של הטיפול הפסיכיאטרי הנוכחי. במקרה כזה חשוב לדעת מה היו הסיבות והשיקולים שבעטיים ניתן לך הטיפול הנוכחי.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' אייל גור פרופ' אייל גור
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ