היפרדות רשתית או התנתקות זגוגית (PVD)
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/03/2009
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 65. לפני שבוע הופיעה אצלי בעין ימין מעין טבעת קטנה ובמיון אובחנה אצלי היפרדות רשתית. בכל מה שקראתי על כך לא מצאתי דרכים למניעת הבעיה בכלל, או למניעת החרפת הבעיה. מה מותר או אסור במצב כזה? מה רצוי או לא רצוי לעשות? האם יש להימנע מפעילות גופנית כגון עבודת גינה, משאות, יוגה, פילטיס, אירובי, שחייה, הליכה, שיטת פאולה? האם קריאה, ישיבה מול המחשב וצפייה בטלוויזיה משפיעים על הבעיה?

תשובה:
מהאנמנזה הקצרה שאת מציינת בדבר טבעת קטנה ומרצדת, סביר כי מדובר ב-Posterior Vitreal Detachment או PVD, ובעברית - היפרדות זגוגית. הטבעת קרויה Weiss ring. היפרדות זגוגית אמנם יכולה להוביל, על ידי גרימת קרע ברשתית, להיפרדות רשתית, אך לא מדובר באותה תופעה, וההשלכות של אחת מן הבעיות האלה שונה. אם אובחנה אצלך היפרדות רשתית, הפתרון (כמעט) היחיד הוא ניתוח להחזרת הרשתית למקומה. ל- PVD אין פתרון, זוהי תופעה שמתרחשת כשמתקיימים גורמי סיכון מסוימים, כגון טראומה וגיל מתקדם, ועיניים מיופיות (קצרות ראיה, ארוכות יותר). אם אכן מדובר ב- PVD, יש להיבדק על ידי רופא עיניים בהקדם לשלילת קרע ברשתית והיפרדות רשתית. חשוב לבדוק גם את העין השנייה באותה הזדמנות. אם בעיות אלה נשללות, אין מניעה לבצע כל פעילות מן הפעילויות שעליהן שאלת. אין דרך למנוע היווצרות PVD. בברכה, ד"ר עידו דידי פביאן - אינפומד