הגורמים המשפיעים על הגובה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/04/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

הבת שלי בת 14.5 ולדעתי היא נמוכה - גובהה 1.43 מטר. שמעתי על זריקת הורמון גדילה. מאיזה גובה צריך לקבל את הזריקה ולאן לפנות? היתי אצל אנדוקרינולוגית והיא לא המליצה על כך. לטענתה, הגובה נורמלי. האם זה נכון?

תשובה:
הגובה התקין לבנות 14 נע בין 146 ל-172 ס"מ, כלומר בתך מעט מתחת לממוצע. לפני שמפנים לזריקת הורמון גדילה, חשוב לבצע בדיקות דם ולראות מה הסיבה לעיכוב הגדילה ואם בכלל יש חסר בהורמון זה הנקרא GH. הגובה הסופי תלוי בגורמים רבים, ביניהם איזון הורמונלי, גובה ההורים, תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית. לא ציינת מהו גובה ההורים, אם בתך קיבלה וסת ואם עברה בדיקות דם. נכון שרוב הצמיחה מתרחשת בשנה שלפני המחזור, אבל יש עדיין צמיחה עד שנתיים לאחר גיל תחילת הווסת. ככלל, תוספת הגובה הממוצעת לאחר תחילת המחזור היא 7 ס"מ. לרוב, קומה נמוכה אינה נגרמת בשל חוסר בהורמון הגדילה אלא בשל גורמים תורשתיים שונים. בנוסף, האצת הגדילה הולכת יד ביד עם שלבי ההתפתחות המינית. בנושא הגדילה וההתפתחות, רצוי תמיד לראות היכן נמצא הילד בטבלאות הגדילה, כך אפשר להתרשם מקצב הגדילה לאורך השנים, ולראות טוב יותר את שלבי ההתפתחות לאורך השנים. לצערי, אינני יכולה להמליץ לך אם כדאי והאם יש מקום לטיפול בהורמוני גדילה ללא פרטים נוספים ובדיקה גופנית. אני ממליצה להמשיך את המעקב אצל הרופא האנדוקרינולוג. תוכלי תמיד לקבל חוות דעת נוספת. בהצלחה ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד