שאלות על אפילפסיה - גנטיקה, סוגי המחלה, ויעילות הטיפול התרופתי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/03/2005
1 דקות קריאה
שאלה:

ברצוני לדעת אם מחלת האפילפסיה היא גנטית, האם יש כמה סוגי אפילפסיה והאם כאשר חולה אפילפסיה מטופל ע"י תרופה יכול להיות שלא יקבל התקפים לעולם.

תשובה:
אפילפסיה היא הפרעה חשמלית בקורטקס המוחי. תאי העצב (נוירונים) גורמים במקביל להיווצרות פעילות חשמלית מוגברת ובלתי תקינה. התקפי האפילפסיה מופיעים לסירוגין, נמשכים בדרך כלל זמן קצר - שניות עד דקות, ואז חולפים. את התקפי האפילפסיה נהוג לחלק להתקפים חלקיים (Partial seizures) ולהתקפים כלליים (Generalized seizures). Partial seizures (פרכוס חלקי) - פעילות של נוירונים המוגבלת לאחד החצאים (ההמיספרות) של המוח, ולכן גם הביטוי הגופני יהיה בדרך כלל בצד אחד. simple partial - ללא הפרעה במצב ההכרה. היכולת להגיב לגירוי חיצוני - תקינה. complex partial - התקף פרכוסי עם הפרעה במצב ההכרה. פרכוסים חלקיים יכולים להיות מוטוריים (באים לידי ביטוי בתנועה או קול), סנסוריים (תחושתיים - תחושות בגוף, סחרחורת, הרגשת טעם או ריח) או אוטונומיים (תחושות במערכת העיכול, הזעה ושינויים באישונים). Generalized seizures (התקף גדול) - הם התקפים המערבים את שתי ההמיספרות המוחיות. עשויה להיות פגיעה במצב ההכרה, ופגיעה זו היא לעיתים הביטוי הראשון של הפרכוס. אם הפרכוס הוא מוטורי - להבדיל מן הפרכוס המוטורי החלקי, הוא יערב את שני צידי הגוף. הפרכוס הכללי נחלק לעוויתי (convulsive) - אם הוא מערב חלקים מוטוריים במוח, ולכן בא לידי ביטוי בתנועות, או ללא עווית, הנקרא גם absence - אירוע של התנתקות. בחלק מסוגי האפילפסיה קיים מרכיב גנטי. כאשר חולה אפילפסיה מקבל טיפול תרופתי, יכול בהחלט להיווצר מצב ובו לא יקבל יותר התקפים לעולם.