הסיכון לחלות בשחפת או בהפטיטיס
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/05/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

אני עובדת כשנתיים עם בני נוער מהאוכלוסיה האתיופית, ולפני כן עבדתי עם אוכלוסיה רוסית. לפני תחילת עבודתי לא הנחו אותי אם עלי להתחסן או לערוך בדיקות כלשהן, וידוע לי כי בגיל שנה התחסנתי בפני שחפת. לאחרונה שמעתי על הסיכון במחלת השחפת והפטטיס מסוגים A, B, C. האם יש סיכון כי אדבק באחת ממחלות אלו, ואם כן - כיצד אוכל למנוע זאת? האם ישנה דרך לברר אם נדבקתי עד כה? מה לגבי הנקה? שאלות אלו דחופות לי בעיקר בגלל ההנקה.

תשובה:
שחפת היא מחלה מדבקת, המועברת על ידי חלקיקי אוויר ונשימה, ועל כן, אם את נמצאת בקרבת אנשים חולים (שאצלם השחפת פעילה), יש סכנת הדבקה. אמנם באוכלוסיה עמה את עובדת בהחלט ידוע על שיעור גבוה יחסית של מחלת השחפת, אך לרוב הדור הצעיר כבר גדל בארץ, ועל כן שיעורי המחלה אצלו נמוכים יותר. בדיקת הסקר לגילוי שחפת היא בדיקה עורית, בה מוחדרים החלבונים של הנגיף אל העור, ולאחר 48 שעות נמדדת התגובה העורית. אם חוסנת בעבר, יתכן בהחלט שהתשובה שתתקבל אינה אמינה. באם את חוששת מהדבקה, ואת יודעת שמישהו מבני הנוער חולה, תוכלי לבצע צילום חזה. לגבי ההפטיטיס, צהבת נגיפית - הווירוס מסוג B ו-C מועבר על ידי מגע ישיר עם נוזלי הגוף (דם, מגע מיני וכו')- כך שהסיכון להידבק בעבודה הוא קלוש ביותר ולא נראה שיש סיבה לדאגה, מה גם שההערה לגבי השחפת וגיל האוכלוסיה עימה את עובדת מתאימה גם לכאן, ועל כן נראה שאת יכולה להיות רגועה. תוכלי לבדוק את רמת הנוגדנים בגופך כנגד הפטיטיס B, C, ואם צריך - להתחסן. הפטיטיס מסוג A ו-E עוברים דרך הדבקה פקו-אוראלית, כלומר במגע צואה בפה (מובן שלא באופן ישיר, אלא באופן עקיף, עקב אי-שטיפת ידיים לאחר השימוש בשירותים). לגבי הנקה, מחקרים מראים שהווירוס מסוג B אכן יכול לעבור דרך חלב האם, אך יש לבדוק קודם כל את הנשאות. אם האם אכן נשאית, הוולד יכול לקבל טיפול מתאים, ולעיתים ניתן להמשיך להיניק. למרות כל זאת, נראה לי שאת חרדה מדי, שכן בשמירה על היגיינה בסיסית אין כל סיבה שתידבקי, מה גם שאם את בהריון, או אם ילדת לא מכבר, סביר להניח שעברת את כל הבדיקות הרלוונטיות, כך שאין סיבה לדאגה. ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד