הטיפולים הקיימים להזעת יתר
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/08/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

אני סובל כבר שנתיים מהזעת יתר בכל חלקי גופי. רציתי לדעת אם בגילי (תלמיד תיכון) אפשר להשתמש במשחות ותרופות למנוע את ההזעה הזאת? כמובן שניתוח זה לא אופציה בגלל שאני עדיין תלמיד. זה פוגע בי קשות, אני לא יכול ללכת לבית ספר בלי שאני מתחיל מייד להזיע וכתמים של זיעה נראים דרך החולצה שלי. אני לא עוסק בספורט, לא לוקח שום תרופות ואין לי עודף משקל. מקווה שתעזרו לי !

תשובה:
הזעה היא המנגנון העיקרי המאפשר לגוף להתקרר, כך שכל אדם מזיע בתנאי חום או פעילות גופנית, אולם האנשים הסובלים מהזעת היתר מזיעים גם בתנאים שאחרים לא מזיעים בהם. הזעת יתר מוגדרת כמצב שבו נפגע היחס שבין הפעילות הגופנית או טמפרטורת הסביבה למידת ההזעה. הזעת יתר היא תופעה תורשתית הנחלקת לשני סוגים: ממוקדת או כללית. הסוג הראשון, שנקרא גם הזעת יתר ראשונית, קשור לעיתים קרובות לאו דווקא לחום, אלא למצבי התרגשות או לחץ. הזעה מסוג זה מופיעה בדרך כלל באיבר מסוים או במספר איברים כמו בתי שחי, פנים, וכפות ידיים ורגליים. גם ניתוח שבמהלכו נחסם עצב מסוים עלול לגרום להזעת יתר מפצה, בעיקר מתחת לחזה, בבטן ובגב, ולעיתים בישבן וברגליים. כיום ידוע שהזעת היתר הממוקדת היא גנטית - לאנשים בהם התופעה קיימת יש התכונה הגורמת להפעלה מוגברת של בלוטות הזיעה באיבר הספציפי על ידי מערכת העצבים. גיל הופעת הזעת היתר משתנה בהתאם לאברים השונים. בבתי השחי לרוב היא מופיעה סביב גיל ההתבגרות או הצבא, ובכפות הידיים או הרגליים היא מתחילה בילדות המוקדמת ואף בגיל הינקות. הזעה מן הסוג השני, ההזעה הכללית, עלולה לעומת זאת להיות תסמין של פעילות יתר של בלוטת התריס, גידולים סרטניים, השמנת יתר ושינויים הורמונליים של גיל המעבר. הטיפולים בהזעת היתר הממוקדת משתנים בהתאם לאברים המעורבים. כיום הטיפול העיקרי הוא הזרקה מקומית של בוטולניום, דבר שגורם לכך שבלוטות הזיעה יפסיקו להזיע. לטיפול זה שני חסרונות עיקריים. האחד הוא שהטיפול זמני: הוא תקף בממוצע לעשרה חודשים בלבד; החסרון השני הוא שטיפול זה אינו זול. מצד שני, זה טיפול קל מאוד, יעיל ובטוח לחלוטין, וניתן להתחיל אותו גבר בגיל 13 או 14. כאשר ההזרקה נעשית בכפות הידיים עלולה להופיע תופעת לוואי של חולשה זמנית וחולפת בכוח הגס של כפות הידיים. טיפול זה קיים כשש שנים. טיפול אחר הוא ניתוח לשאיבת בלוטות הזיעה מבתי השחי. זהו ניתוח ספציפי להזעה בבתי השחי. בניתוח זה, הנעשה לרוב בהרדמה מלאה, מבוצעים שאיבה או גירוד של בלוטות הזיעה בעור. הניתוח אמור לפתור את הבעיה לצמיתות. למרות שאחוזי ההצלחה שלו גבוהים ונזקי הלוואי פחותים (הצטלקויות קטנות של העור), עדיין אין מספיק מידע לגבי יעילותו לטווח הארוך מאחר שהוא חדש מאד: הוא קיים פחות משנתיים. ד"ר גיל טאובר - אינפומד