דלג לתוכן

תרופות וסיכונים

תרופות וסיכונים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/05/2009
2 דקות קריאה

כל אישה עם כניסתה לתהליך ההיריון מתחילה לחשוש ולשים לב ביתר שאת לתרופות שהיא נוטלת או אמורה ליטול בעת תקופת ההיריון. בתקופה זו, כידוע, לא רק שהגוף של האישה עובר שינויים מרחיקי לכת, אלא שישנה גם תשומת לב לעובר הנמצא בבטן האישה. העובר יכול להיות מושפע מכל תרופה שהאישה נוטלת.

החשש ותשומת הלב של האישה לתרופות שהיא נוטלת בזמן ההיריון נובעים לא פעם מחוסר המידע בתחום, וחוסר הידיעה האם תרופות אלו מסכנות את העובר או לא. כל תרופה משפיעה בצורה כזו או אחרת על העובר (התרופות מגיעות לעובר דרך מרקם השלייה, או שהן מגיעות לחלב האם אותו הוא יינק כאשר יצא לאוויר העולם). כאשר האישה איננה יודעת מה רמת הסיכון, אם היא קיימת בכלל, אזי שהחשש שלה מנטילת תרופה כזו עולה. לכן יש להכיר את המדד שיצרה רשות המזון והתרופות האמריקאית, FDA, אשר מראה את רמת הסיכונים של התרופות לעובר ולאם.

תרופות שנמצאות בקטגוריות A ו-B, לפי רשות המזון והתרופות האמריקאית, הן תרופות בעלות רמת סיכון נמוכה מאוד לעובר. מחקרים שבוצעו על חיות ונשים הרות לא הראו שום גרימת נזק. תרופות בקטגוריה C אינן שוללות גרימת נזק לעובר. מחקרים שנעשו לא הראו תוצאות חד-משמעיות ומכאן שניתן להעריך שקיימת רמת סיכון מסוימת. תרופות בקטגוריה D הן תרופות בעלות רמת סיכון גבוה הן לעובר והן לאם ואינן נחשבות בטוחות. עם זאת, לעיתים רופאים נותנים תרופות אלו לשם הצלת חיים בעת ההיריון מחוסר ברירה. תרופות בקטגוריה X הן תרופות מסוכנות ואסור ליטול אותן בשום מקרה.

כל תרופה שהאישה נוטלת חייבת לעבור תחת ידיו ועינייו של הרופא. על הרופא לאשר נטילת תרופות אלו, לא לפני שהוא בודק האם היא צריכה ליטול אותן או מברר מדוע היא נוטלת אותן. חשוב מאוד שעם כניסתה של האישה אל חדר לידה יהיה בידיי הרופאים בחדר את כל המידע על התרופות שנוטלת האישה. מידע זה יהיה מצוין גם בכרטיס המעקב של ההיריון, בו יהיה רשום כל מה שהרופאים צריכים לדעת על האישה ועל עברה הרפואי.

תקופת ההיריון מחולקת לשלושה שלישים. השליש הראשון נחשב לחשוב ביותר, מאחר ובשליש זה מתפתח העובר. לכן יש לשים תשומת לב יתרה לתרופות שנוטלים בתקופה זו ולהשפעתן על האם ועל העובר. כמובן שתשומת הלב תהיה לא רק לסוג התרופות אלא גם למינונים שלהם. במקרה שמתגלות תופעות לוואי יש ליידע בכך את הרופא באופן מיידי.

על האישה לזכור אחרי הלידה כי הגוף עדיין לא חוזר לתפקוד רגיל (מה עוד שבתקופה זו התינוק צורך את מזונו מהאם), ומכאן שהוא צריך לעבור תהליך הדרגתי של חזרה לעצמו. לכן גם נטילת התרופות צריכה להיעשות באופן מדוד, על פי צרכיו ועל פי חוות דעת של הרופא. רק אחרי שהגוף יחזור לתפקוד רגיל יהיה ניתן להמשיך ליטול את התרופות אשר נטלה האישה לפני ההיריון בצורה רגילה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אלברט סמנדרוב
ד"ר אלברט סמנדרוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים, מיילדות , מומחה במחלות צוואר הרחם
פרופ' דב פלדברג
פרופ' דב פלדברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל ביה"ח לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו