דלג לתוכן

האם סוכרת עלולה לפגוע בתפקוד המיני?

מעבר להשלכות המוכרות של מחלת הסוכרת, היא עלולה גם לגרום לפגיעה בזקפה ואף לאין אונות מלאה: מדוע רמות סוכר גבוהות בדם עלולות להוביל לפגיעה בזקפה ואיך ניתן לטפל? התשובות בפנים

מאת: ד"ר נחום זילבר
תאריך פרסום: 01/09/2019 תאריך עדכון: 11/03/2020
2 דקות קריאה
כתבת וידאו
ד"ר נחום זילבר בשיתוף עם ד"ר נחום זילבר i אורולוג מנתח. מומחה לטיפול בבעיות בתפקוד מיני


סוכרת היא קבוצה של מחלות מטבוליות המתאפיינות ברמות גבוהות מן התקין של סוכר בדם. המחלה מתפתחת בשל הפרעות בפעילות האינסולין, בהפרשתו או שילוב בין השתיים. לאורך זמן, רמות סוכר גבוהות בדם עלולות לגרום לפגיעה במערכות הגוף השונות, בהן מערכת העצבים, מערכת הלב וכלי הדם ומערכת השתן. אחת ההשלכות של סוכרת לא מאוזנת בגברים היא פגיעה במערכת המין. הסוכרת עלולה לגרום לבעיות זקפה ולפגיעה ניכרת בתפקוד המיני. מה הקשר שבין מחלת הסוכרת להפרעות זקפה ואילו טיפולים שעשויים לעזור? צפו בד"ר נחום זילבר מסביר.

 

מדוע סוכרת שאינה מאוזנת עלולה לגרום להפרעות בזקפה?

לאורך זמן, רמות גבוהות של סוכר בדם עלולות לגרום לפגיעה בעצבוב המערכת האוטונומית באזור הסקרום (עצם המצויה בחלק התחתון של עמוד השדרה ומהווה את נקודת החיבור בין עמוד השדרה לאגן), אשר אמונים על מנגנון הזקפה והתרוקנות כיס השתן. בנוסף, מחלת הסוכרת גורמת לפגיעה  בכלי הדם הקטנים אשר מספקים דם וחמצן לעצבים האמונים על מנגנון הזקפה.

הסבר נוסף לפגיעה בתפקוד המיני אצל החולה הסוכרתי, הוא כי הנזק העצבי ו/או הנזק לכלי הדם, מובילים לירידה בתפקודו של האנזים הנחוץ ליצור של NO (חמצן חנקני). ירידה בכמות ה- NO , מובילה לירידה בכמות ה- GMP, מרכיב חיוני להרפיית השריר החלק באיבר המין הנדרשת לשם הופעת הזקפה. פירוק GMP, שממילא רמתו נמוכה, על-ידי אנזים PDE5 מוביל לבסוף לירידת זקפה מהירה. מעבר לכך, בחולי סוכרת הנזק שנגרם לעורקים באזור איבר המין מוביל להחלשת עוצמת הזקפה. בפגיעה בוורידים , מתרחשת דליפת דם מהגופים המחילתיים באיבר המין המובילה לירידה בזקפה


קראו עוד: הסוף לבעיה? טיפול בבעיות זקפה בעזרת גלי רעד קולי

איך ניתן לטפל בבעיות זקפה בחולי סוכרת?

טיפול תרופתי בכדורים
הטיפול הפומי בבעיות זקפה מתבצע באמצעות מתן תרופות מקבוצת מעכבי אנזים PDE5. כאמור, תפקידו הראשוני של האנזים הוא לפרק GMP ולהביא לסיום הזקפה. אולם,  הטיפול התרופתי ,שנועד לעיכוב פעילות האנזים, מוביל גם לפירוק איטי יותר של GMP ולזקפה מתמשכת.  קיימים מחקרים רבים על הטיפול הפומי בבעיות זקפה, והפרסומים הרפואיים השונים הראו כי רמות התגובה משתנות בהתאם לסוג התרופה הניטלת. כלומר, עצם הופעת זקפה, עוצמתה ומשכה אינם אחידים בין חולי סוכרת המקבלים תרופות אלה ואחוזי התגובה משתנים בהתאם לסוג התרופה. 



גבר סוכרתי בפגישה אצל רופא אורולוג לגבי טיפול באין אונות עקב המחלה




טיפול הזרקתי לאיבר המין
הזרקות לטיפול באין אונות פירושן מתן תרופות  לתוך הגופים המחילתיים באיבר המין טרם למגע המיני.הטיפול יכול לכלול הזרקה של תרופה אחת או של מספר תרופות. הטיפול בהזרקות הוא טיפול ארוך טווח והוא יבחר במצבים הבאים:

1. אם חולה הסוכרת אינו יכול ליטול תרופות מקבוצת מעכבי PDE5 מסיבות שונות

2. אם הטיפול הפומי לא הועיל בשיפור הזקפה

3.  אם הטיפול הפומי הוביל להתפתחות של תופעות הלוואי (תופעות שמופיעות אצל כ- 40%- 50% מכלל החולים).

יש לציין כי סוג התרופה והמינון מותאמים אישית לכל מטופל על ידי אורולוג מומחה. בנוסף, הרופא המומחה ידריך את המטופל בנוגע לטכניקת ההזרקה. 

הצלחת הטיפול בזריקות גבוהה מאוד וברוב המקרים, אם הטיפול מתבצע תוך עמידה בהנחיות, לא צפויות להתפתח תופעות לוואי משמעותיות. האורולוג המומחה יעקוב אחר תוצאות הטיפול ויבצע שינויי מינון במידת הצורך. 

לסיכום, לרמות שהפרעות זקפה מהוות בעיה נפוצה באוכלוסייה ככלל ובקרב חולי סוכרת בפרט, הטיפולים הקיימים כיום עשויים לתת מזור לחולים הסוכרתיים ואף להשיבם לחיי מין מלאים ומספקים. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
פרופ' יעקב בן חיים
פרופ' יעקב בן חיים אורולוגיה
מנהל המחלקה לאורולוגית ילדים, ביה"ח דנה לילדים, איכילוב.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר נחום זילבר

שאלות מתוך פורום אורולוגיה

בניהולו של ד"ר שמואל רויזמן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו