שלום דוקטור נכבד ,
אני במעקב במרפאת כבד אך אשמח מאוד לקבל את חוות דעתך בהתייחס לדברים הרשומים מטה.הפרעות כבד משנת 2007 עד 250+ALT. בביופסיית כבד ב2012 התגלה שזיכסטומה קיבלתי טיפול שחיסל את הטפיל. ב 2014 בבדיקת U.S בטן התגלה כבד שומני . במעבדה מלפני כחצי שנה אנזמי כבד תקינים לציין ירידה במשקל כ 5 קילו( למרות שאינני שמן ורוב חיי עוסק בספורט BMI 23.5 ללא אלכוהול ועישון ). מעבדה אחרונה : ALKP-80 .GGT-61.ALT-67.AST-37. טסיות 103בילורבין תקין צירופלזמין תקין,פירטין 367. סרולוגיה אימונית שלילית כולל ANA.ASMA.AMA אימונולוגים תקינים. HBSAGשלילי HBCAB חיובי HBEAB חיובי - HBV DNA NOTDETECTED .HCV HIV שלילי.בבדיקת U.S בטן 9/20 כבד שומני ונגעים היפוקאים עד 1.8 ס'מ. פHברוסקן :כבד אינו מוגדל ,שומני במידה קלה ללא ממצא מוקדי. טחול דרכי מרה ורידי הכבד ופורטה תקינים. התוצאה יכולה להתאים לדרגת פיברוזיס F4 סיטי טרפיזי עם חומר ניגודי:ההדגמה תקינה של הכבד ללא ממצא ביטני חריג. בחודש הקרוב נקבע לי תור לגסטרוסקופיה. שאלות: האם ניתן להסביר את ההבדלים של ההדמיות השונות? האם אני בסכנה לשחמת ? שוב מציין כי אוכל בריא מרגיש מצוין ועוסק באתלתיקה ולא משתמש בתרופות . לתשובתך אודה
אדי
שלום דוקטור.
ראשית תודה על תשובתך המהירה ,זה בהחלט עוזר. בהמשך לתשובתך אציין כי עברתי בדיקת גסטרוסקופיה ויצא תקין לחלוטין. כפי שציינתי גם בדיקת סיטי עם חומר ניגודי יצאה תקינה. בדיקות מעבדה אנזמי כבד מתנרמלים מעת לעת אך הטסיות נשארו 110. ללא גורמי סיכון ומחלות רקע.האם פיברוסקאן והטסיות מגדירות שחמת ? אם זה שאריות זיהום שזיכסטומה האם יש עוד דרך לטפל בזה ? מה המלצתך לגבי בדיקות נוספות או חוזרות כדי להבין את מקור הבעיה ? u.s ,פיברוסקאן..
הייתכן שמדובר במקרה שהסיבה לא ברורה (אדיופטי) למצב הכבד שלי ?
בברכה
אדי
שלום אדי,
לפי בדיקת הפיברוסקאן ובהתאם לרמת הטסיות שלך (110), יש בכבד דרגת הצטלקות המוגדרת כשחמת כבד.
יתכן והשחמת משנית לזיהום בסכיסטוזומה, יתכן מסיבה אחרת.
CT וUS יכולים לכוון לשחמת אולם אינן בדיקות אבחנתיות כמו פיברוסקאן.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
כאב בפרק ירך זמן ממושך לחולת קרוהן
מיקי17/04/2021 | 00:07
שלום רב בת 63.סובלת מכאב בפרק ירך.כבר 3 שנים. אורטופד אומר שאין שחיקה הכל בסדר.ראומטולוג טוען שזה קשור למחלת קרוהן.ורופא גסטרו לא חושב שיש קשר למחלה.ואני מבולבלת.יש לציין שהתחלתי "סטרלה "לפני 3 חודשים.אין שיפור משמעותי בכאבי פרק ירך.במעי יש שיפור רב.
מה לעשות ???תודה
שלום מיקי,
כאבים ודלקות מפרקים קיימים בכ40% מחולי הקרוהן והם הביטוי הכי שכיח לקרוהן מחוץ למעי (אחר כך אפטות בפה, דלקות בעור ובעיניים).
כאבים במפרק הירך יכולים להיות עקב דלקת במפרק, דלקת בגידים סביב המפרק, דלקת במבנים אחרים (בורסיטיס) וכדומה. כתלות במיקום הדלקת אפשר לעיתים לתת טיפול מקומי (זריקות), או לשנות את הטיפול התרופתי בהתאם.
סטלרה (יוסטקינומאב) עוזר לעיתים עם כאבי מפרקים קטנים, דלקות גידים, פחות עם דלקות במפרק הירך והאגן.
כל מנת להבין לגמרי את מצבך רצוי לפנות למרפאה משולבת בה יושב גם גסטרואנטרולוג\ית וגם ראומטולוג\ית ביחד. יש מרפאות כאלה בבלינסון, איכילוב, תל השומר, רמב"ם ועוד בתי חולים.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
סרטן קיבה ותורשה
יעקב 17/04/2021 | 11:56
דר שלום רב
אבי עליו השלום נפטר בגיל 69 לאחר שהתגלה סרטן קיבה בגיל 67
אנחנו ארבעה אחים בגילאי 54/50
מה ההמלצות ובאיזה תדירות? עלינו לבצע בדיקות ואיזה? אם בכלל
אודה לך על תשובתך ותודה על פועלך
חשובה לי התשובה של תדירות ברשותך
שלום יעקב,
צר לי לשמוע על אביך. רוב מכריע של ממאירויות הקיבה הן ספורדיות (אקראיות) וקורות ללא רקע גנטי או משפחתי.
בכל זאת עד 10% ממאירויות הקיבה כן קשורות להורשה ומופיעות במשפחות (למרות שלרוב הגנטיקה לא ידועה לרפואה).
ההמלצה היא לבצע גסטרוסקופיה פעם אחת ולבדוק אם יש גורמי סיכון בבדיקה: הליקובקטר פילורי (חיידק שניתן לטפל בו), דלקת אטרופית, מטפלסיה (שינויים ברירית הקיבה).
אם ישנם שינויים או גורמי סיכון מומלץ להמשיך לעקוב בין פעם בשנה לפעם ב3 שנים לפי הממצאים. במידה ואין שינויים, אין צורך במעקב.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
ציסטה בלבלב
ליאת16/04/2021 | 17:54
שלום רב
במסגרת mri שבוצע לבת 76 במצב טוב עקב ציסטה לא פשוטה בכליה (שהתבררה כתקינה- בוסניאק2) נכתב:
לבלב תקין במרקמו ובמבנהו. לא הודגמה הרחבת צינור הלבלב. ציסטה זעירה בגוף הלבלב בקוטר כ 2 מילימטר (סדרה 801 חתך 1) יכול להתאים לipmn צידי
מה המשמעות?
האם מסוכן? מצריך טיפול?
תודה רבה.
שלום ליאת,
ציסטות לבלביות עולות בשכיחותן עקב העליה בביצוע הדמיות. רובן המכריע מתגלות במקרה. למעשה ניתן לראות ציסטות לבלביות ב40-50% מהMRI שמבוצעים למטרה אחרת.
ישנן ציסטות דלקתיות, ציסטות ללא פוטנציאל ממאירות וכאלה עם פוטנציאל ממאירות.
הסיבה שבכל זאת מייחסים חשיבות לציסטות לבלביות היא שלחלקן יש פוטנציאל ממאירות, למשל IPMN, MCN. הסיכון לא ברור וככל הנראה קטן.
במקרים של חשד מאוד גבוה או עם גורמים מחשידים אחרים אפשר לבצע ניקור של הציסטה עם בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי (EUS) ושאיבת הנוזל שלה על מנת להשיג נוזל ותאים לאבחנה:
- גודל ציסטה מעל 1.5 ס"מ
- ממצא מוצק בתוך הציסטה
- הרחבה של צינור הלבלב
- סיפור משפחתי של ממאירות לבלב
- תסמינים משוייכים לציסטה (כאבי בטן עליונה חדשים)
אם הציסטה לא מקיימת את התנאים הנ"ל אפשר לעקוב אחריה לאחר שנה עם MRI ובהמשך כל תקופה של מספר שנים. לא ברור לגמרי כמה המעקב הזה נחוץ בציסטות כל כך זעירות.
בכל מקרה, פה מדובר בציסטה בקוטר של 2 מ"מ שלא אפשרי לנקר, לכן אפשר לשקול מעקב בהמשך עם MRI בעוד שנה לבדוק אם גדלה משמעותית, או להתעלם.
בריאות שלמה, אייל הירש
הוסף תגובה
כאבים אפיגסטריים
יוסי17/04/2021 | 22:47
שלום דוקטור,
אני סובל כבר 6 חודשים, לאחר אכילה, מכבדות בקיבה והאוכל לא מיתעכל, התרוקנות איטית של הקיבה, וגירוי לחץ וכאב בוושט ובחזה. כל דבר שיש בו חומצה מחמיר את המצב. כשאני לא אוכל דברים שיש בהם חומצה ושומן יש הקלה אבל עדיין התסמינים נמשכים. לאחר אכילה של מוצרים שיש בהם חומצה וקפאין כמו קולה, קפה, תה, שוקולד, גלידה, נקניק, רסק עגבניות, שום, בצל, ועוד דברים גורמים לי לגירוי ולחץ, וכאב בחזה ושיעול. מה זה יכול להיות - ריפלוקס או רגישות? מה עלי לעשות?
שלום יוסי,
כאבים בחזה, כאבים אפיגסטרים, מלאות בקיבה והתרוקנות איטית יכולים להגרם ממספר רב של סיבות ויש צורך בבירור מקיף:
1. החזר קיבתי ושטי (ריפלוקס) - מצב שבו יש חזרה של תוכן חומצי או חומצי חלש מהקיבה לושט עקב בעיות תנועתיות של הושט, חולשה של הסוגר בין הקיבה לושט, בקע סרעפתי או בעיות אחרות.
2. בעיות מבניות בושט או בקיבה כמו היצרות או חסימה חלקית של מוצא הקיבה או הושט.
3.דיספפסיה שיכולה להתבטא במספר אופנים כמו שובע מוקדם, כאבים או אי נוחות בבטן עליונה, תחושות שריפה, גיהוקים, תפיחות ולעיתים בחילות ואף הקאות. התסמינים יכולים להופיע ביחד או לסירוגין. הגורמים מרובים ויש לבדוק אותם ביעוץ הרופא המטפל וכוללים בין השאר זיהום בהליקובקטר פילורי, רגישות למרכיבים במזון והפרעות בתנועתיות הקיבה. כמו בהרבה מצבים, גם בדיספפסיה יש מקום למצב הנפשי.
4. ממצאים מורכבים יותר בושט\קיבה או אפילו בבית החזה שם הם עוברים.
5. במידה ויש כאבים בחזה לאחר האוכל, צריך לעתים לשלול בעיות לבביות.
לשם בירור תצטרך לעבור בירור מקיף כולל לקיחת הסטוריה (האם איבדת משקל? שינוי ביציאות? סיפור משפחתי וכדומה), בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה כלליות ויותר ספציפיות (לשלול צליאק למשל), גסטרוסקופיה.
בהמשך תזדקק אולי לבדיקת חומציות בושט (PH METRY), מדידת לחצים בושט או הדמיית חזה.
כל זה צריך להעשות בבירור גסטרו.
בריאות שלמה, אייל הירש