שאלה - טיפולים הורמונאליים אחרי כריתת רחם

השאלה:
אני בת 55, ולפני שנתיים עברתי כריתת רחם. בבדיקת צפיפות עצם גילו אצלי אוסטאופניה. לאמי יש אוסטאופרוזיס. טופלתי בפוסלן ובכדורי קלציום פלוס D. האנדוקרינולוגית החליפה לי את הפוסלן באוויסטה.

האם אין בעיה לכרותת רחם ושחלות לקחת אוויסטה? עד לפני חודש טופלתי באסטרופם, אך בגלל שגילו אצלי גוש בשד, שהיה שפיר, החלטתי להפסיק עם האסטרופם. האם זו החלטה נכונה?


תשובה:


אסטרדיול (אסטרופם) הוא אסטרוגן ממקור סינתטי או טבעי בעל פעילות חזקה, המקביל להורמון המין הנשי האנדוגני. שימושו הנפוץ ביותר הוא כטיפול הורמונלי חלופי (HRT) בתסמיני גיל המעבר הכוללים גלי חום, הזעות לילה ושינויים וגינליים כגון גירוד, צריבה ויובש. בשימוש ממושך עולה הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, לבעיות בכלי דם בריאות או ברגליים, ליתר לחץ דם, לסרטן השד, לסרטן בשחלות, לסרטן הרחם, ולדמנציה.

ראלוקסיפן, או אוויסטה, היא תרופה חדשה לטיפול ולמניעת דלדול עצמות (אוסטאופורוזיס) בנשים לאחר גיל המעבר. לראלוקסיפן יש השפעה דמויית אסטרוגן על העצם, והיא מפחיתה את דלדול העצם ומגבירה את צפיפותה. בנוסף לכך, לראלוקסיפן יש פעילות מנוגדת לאסטרוגן ברירית הרחם וברקמת השד, והשפעתה להקטנת הסיכון לחלות בסרטן השד נחקרת. אין מניעה להשתמש בתרופה זו לאחר כריתת רחם ושחלות.

עוד מידע על אוויסטה ועל אסטרופם תוכלי לקרוא באינדקס התרופות של אינפומד:

http://www.infomed.co.il/drug1.asp?dID=347




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!