שאלה - האם תיתכן החלמה ממיאלומה נפוצה ?

השאלה:
האם ידועים מקרים של החלמה מלאה וסופית ממיאלומה נפוצה?
אני מכירה רק מקרים של דחיית המחלה.


תשובה:

קיימים תיאורי מקרה של החלמה ממיאלומה נפוצה (כאשר אין הישנות של המחלה לאחר מספר שנות מעקב) - אך בהחלט מדובר במקרים נדירים.
בחולים המטופלים בכמותרפיה בלבד - משך ההישרדות הממוצע הוא 3 שנים. ב-1990 החלו לטפל במיאלומה בהשתלה עצמית של מוח עצם (השתלה אוטולוגית), ומשך ההישרדות הממוצע עלה ל-5 שנים.
בשנים האחרונות נכנסו לשימוש תרופות (כמו תלידומיד, לנלידומיד ו-Velcade ) - שהעלו את אחוזי התגובה לטיפול.

הטיפול היחיד הקיים כיום ועשוי להביא להחלמה הוא השתלת מוח עצם אלוגנאית, כלומר, השתלה מתורם - אך מדובר בטיפול שהסיכון בו גבוה מאוד.
ההשתלה מתורם מתבצעת לאחר שחולה המיאלומה קיבל כמותרפיה במינונים גבוהים וטיפולי קרינה כל גופית - שמטרתם להרוס את מוח העצם הנגוע שלו.
לטיפול הזה יש שני יתרונות: השתל אינו מכיל תאי גידול (כפי שקורה בהשתלה עצמית) והשתל עשוי לגרום לתגובה חיסונית נגד תאי המיאלומה הקיימים בגוף.

מחקר שבדק 266 חולים שעברו השתלה כזאת הדגים תגובה לטיפול ב-52%, אך אחוז התמותה היה גבוה מאוד, ועמד על 40%.
לאחר 4 שנים היו 30% מן החולים בחיים ולאחר 10 שנים - 20%.
במחקר אחר, שבוצע בסיאטל ובדק 80 חולים שעברו השתלה - רק 5 היו בחיים, ללא עדות למחלה 4-7 שנים לאחר ההשתלה. צריך לציין שנראה כי התוצאות היו גרועות במיוחד לאור העובדה כי במרבית החולים היתה מחלה עמידה לכמותרפיה.

כיום מתבצעים מחקרים עם תרופות פחות רעילות - במטרה להקטין את אחוזי התמותה.
טיפול אחר שנבחן הוא השתלה עצמית בשיטת הטאנדם - במקום השתלה עצמית אחת מתבצעות שתי השתלות. הראשונה - מטרתה להרוס את רוב תאי הגידול, והשניה, שמתבצעת 3-6 חודשים אחריה - אמורה להרוס את התאים הנותרים.

עם ההבנה ההולכת וגוברת של הבסיס הגנטי והמולקולרי של המחלה, ניתן לצפות לשיפור באיכות הטיפולים, צמצום הסיבוכים ותופעות הלוואי ולקוות כי יימצא טיפול שיוכל להביא להחלמה.

לקריאה נוספת על מיאלומה נפוצה ועל מחקרים בשיטות טיפול חדשניות:
http://healthlink.mcw.edu/article/1031002328.html




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!