//

שאלה - כריתת כיס מרה בגלל אבן

השאלה:
לפני כ-10 ימים נתקפתי כאבים בלתי נסבלים בבטן העליונה עם הקרנה לגב ולחזה. במיון עברתי בדיקת אולטרסאונד והתגלו בה אבנים בכיס המרה וכבד במרקם רגיל, ולא הודגמה הרחבה של דרכי מרה-לבלב. מאז היתה לי התקפה נוספת כזו.

במקביל ביקרתי אצל כירורג, אשר המליץ על הסרת כיס המרה, ולפני כן לערוך בדיקה אנדוסקופית של דרכי המרה. הבדיקה נקבעה לעוד שבועיים. ערכי תפקודי הכבד לא טובים:

ALK 178
ALT 198
AST 66
GGT 558

מה משמעות הערכים הגבוהים? האם זה בהכרח בשל חסימה של אבן? האם יש משמעות לזמן הרב שיש לי עד הבדיקה?

סביר להניח שאבן של כיס המרה נפלטה מהכיס ועברה דרך צנרת המרה עד ליציאתה מצינור המרה אל המעי, ומשם בדרך הטבע החוצה. לעיתים, אבן זו רק יוצאת מכיס המרה ונשארת בצנרת וממשיכה לגרום להפרעות. בעיות אלו מוכרות היטב ודורשות טיפול.

ניתן להעריך אם האבן עדיין בצינור המרה לפי בדיקות דם של תפקודי כבד, כמו אלה שבוצעו אצלך. בשלב החריף, מייד לאחר התקף הכאבים המסמן את מעבר האבן, הערכים גבוהים. אם האבן יצאה למעי, הבדיקות חוזרות לנורמה לאחר מספר ימים. אם האבן נותרת בצינור המרה, הבדיקות ממשיכות להיות גבוהות לתקופה ממושכת יותר.

הטיפול המתוכנן הוא ניתוח של כיס המרה, אולם לפני כן יש לבדוק אם נותרה אבן בצינור המרה, וזאת עושים באמצעות בדיקת אנדוסקופיה (ERCP), הכנסת צינור גמיש דרך הפה אל צינור המרה. בקצה הצינור יש מצלמה ואפשרות להכנסת מכשור מסוגים שונים. בעזרת האנדוסקופ ניתן לצלם רנטגנית את דרכי המרה ולקבל מידע על צורתם, על רוחבם ועל השינויים שיש בהם, מידע שעוזר גם לביצוע הניתוח המתוכנן.

אם יש נמצאות אבנים, אפשר להוציאן באמצעים שונים, ועל כך אפשר למצוא הסברים בתשובות קודמות באינפומד. המועד שנקבע לך לבדיקה סביר, ולאחריו יתוכנן לך ניתוח מוקדם לכריתת כיס המרה.

בברכה

ד"ר נחום ורבין


תשובה:
מומחה לכירורגיה כללית





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!