שאלה - ההשפעה של אלכוהול על אדם שסובל מחרדה

השאלה:
אני מטופל עוד מתקופת הצבא בפקסט 40 מ"ג. כיום בן 24. בשנה האחרונה מצבי היה טוב עד כדי כך שהתייעצתי עם הרופא המטפל לגבי הורדה של המינון. לפני כחודשיים שתיתי אלכוהול בכמות גדולה עד מצב של שכרות, וכך גם שבוע לאחר מכן. לאחר שבוע חלה ירידה גדולה מאוד




תשובה:


לאנשים בעלי נטייה ביולוגית או מולדת לפתח מצבי חרדה, יש הרבה פעמים רגישות מוגברת לחומרים שאנחנו מכנים "פסיכו-אקטיבים". חומרים אלה כוללים אלכוהול, סמים שונים, תרופות הרגעה. יש אנשים שרגישים באופן דומה גם לחומרים יותר "קלים", כגון סיגריות וקפאין.

שימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים גורם אצל כל אדם של שינוי בפעולת מערכת העצבים. כך, אלכוהול, למשל, גורם לאנשים לדבר שטויות, או להשתכר, או להתעלף, וקפה גורם עירנות מוגברת.

בתור אחד שנאלץ ליטול פקסט מספר שנים, אני מניחה שהיתה לך הפרעת חרדה שהפריעה לך באופן משמעותי. אם כך, אתה שייך לקבוצת האנשים עם הנטייה לפתח חרדה בתגובה לכל מיני דברים (חשיפה לחומרים כמו אלכוהול, ואולי חשיפה למצבי חיים מלחיצים כגון, למשל, שירות צבאי, ואולי מצבים נוספים שתיתקל בהם בעתיד, כמו חתונה, הולדת ילד, וכדומה).

בעצם, עשית בעצמך ניסיון, והוכחת לעצמך, שעבורך באופן ספציפי, שימוש באלכוהול, ברמה שגורמת לך להשתכר, גורם להחמרת החרדה. לכן, אני ממליצה לך שכדי לשמור על עצמך ועל בריאותך, תימנע משימוש באלכוהול, או לפחות תגביל את צריכתו לכמויות קטנות, לא עד כדי שכרות, ושתמנע משימוש בו לעתים קרובות.

דע לך שחומרים דומים לאלכוהול מבחינת פעולתם על המוח מסוכנים עבורך באותה מידה. אני ממליצה לך במיוחד להתרחק מגראס, ובוודאי שמסמים אחרים.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
ד"ר ניר נתנזון ד"ר ניר נתנזון
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ