שאלה - בעלי עבר ניתוח להחלפת מסתם בעורק האאורטלי בשנת 1983 והוא נוטל קומדין באופן קבוע. לאחרונה הוא עבר אירוע מוחי קל, וקרדיולוג בבית החולים הוסיף למינון התרופה אספירין וכדור נגד כולסטרול. ידוע לי שיש סיכון

השאלה:
בעלי עבר ניתוח להחלפת מסתם בעורק האאורטלי בשנת 1983 והוא נוטל קומדין באופן קבוע. לאחרונה הוא עבר אירוע מוחי קל, וקרדיולוג בבית החולים הוסיף למינון התרופה אספירין וכדור נגד כולסטרול. ידוע לי שיש סיכון בלקיחת התרופות ביחד כי עלול להיווצר שטף דם מוחי. ב


תשובה:

ישנם מקרים מסוימים בהם יש צורך בטיפול באספירין בנוסף לטיפול בקומדין.
במחקר שנעשה על מנת לבדוק את היעילות והבטיחות שבשילוב תרופות אלה (אספירין במינון של 100 מ"ג ליום וקומדין עם ערכי INR של 3-4.5), בחולים שעברו החלפת מסתם ובנוסף לכך סבלו מאירוע תסחיף פקיקי (ראי ערך זה במילון המונחים של אינפומד)
נמצאו הממצאים הבאים:
ירידה משמעותית בסיכון לאירוע תסחיף פקיקי (כגון אירוע מוחי) או מוות מסיבה וסקולרית (1.9% לשנה לעומת 8.5% לשנה)
עליה בסיכון לדימום (35% לעומת 22%) אך לא דימום מסכן חיים (12.9% לעומת 10.3%)
ממצאים דומים אושרו במחקר גדול נוסף.

ההמלצות:
בשל הסיכון המוגבר לדימום, ההמלצה ליטול אספירין בנוסף לקומדין היא רק בחולים בסיכון גבוה שסבלו מאירוע תסחיף פקיקי למרות טיפול בנוגדי קרישה.
לפיכך מומלץ למי שעבר החלפת מסתם למסתם מכאני ולמרות טיפול בנוגדי קרישה עבר אירוע של תסחיף פקיקי, ליטול גם אספירין בנוסף לקומדין.

סיבות נוספות לנטילת אספירין בנוסף לקומדין הן:
מסתמים מלאכותיים מסוג ישן אשר כרוכים בסיכון מוגבר לתסחיפים של קרישי דם.
החלפת המסתם המיטראלי למסתם מלאכותי.
מחלה טרשתית בעורקים הכליליים של הלב (מחלת לב איסכמית).
פרפור פרוזדורים.

על מנת להקטין את הסיכון לדימום מומלץ ליטול מינון נמוך של אספירין (100 מ"ג ליום).

לסיכום,
הטיפול שבעלך מקבל הוא הטיפול המומלץ כיום לאור המחקרים.
בשל העובדה כי הוא עבר החלפת מסתם, ולמרות שקיבל טיפול בנוגדי קרישה הוא עבר אירוע מוחי, ישנה המלצה לקחת גם אספירין במינון נמוך (100 מ"ג ליום) בנוסף לקומדין.
המלצה זו היא בגלל שתוספת האספירין מורידה את הסיכון לאירוע תסחיפי נוסף בצורה משמעותית ולעומת זאת אינה מעלה בהרבה את הסיכון לדימום מסכן חיים.





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!