שאלה - סיבות אפשריות ללשון מחופה מלווה בטעם וריח לא נעימים

השאלה:
אני בת 26. לפני כמה שנים נטלתי למשך שנה מינוציקצין עקב אקנה. מאז ועד היום אני סובלת מתופעות שונות, כמו ריר סמיך ולשון צהובה ללא פטרת. החיפוי גורם לתחושת טעם לא טוב, ריח לא נעים, ואין אף ממצא פתולוגי. מה זה יכול להיות? אני מבקשת הסבר לתו


תשובה:


Minocycline מינוציקלין היא אנטיביוטיקה המשמשת כיום כטיפול בעיקר בפצעי בגרות (אקנה). אנטיביוטיקה מטרתה לפגוע בחיידקים הגורמים לזיהום, אולם אחת מתופעות הלוואי היא פגיעה גם בחיידקים "טובים", שהם חלק מהפלורה הטבעית שלנו, לדוגמה בחלל הפה, בנרתיק ובמעיים, והפגיעה הזאת היא הסיבה לחלק מתופעות הלוואי האפשריות. כאשר יש פגיעה בפלורה הטבעית, את מקומם של "החיידקים הטובים" תופסים חיידקים ופטריות אחרים שמתרבים, ומופר האיזון. תופעה זו נקראת זיהום על, והוא קורה בייחוד עם פטריות, כמו קנדידה בנרתיק.

תופעות אלו מופיעות לרוב בזמן נטילת האנטיביוטיקה ובסמיכות אליה. אבל את אומרת שנטלת אנטיביוטיקה לזמן ממושך לפני כמה שנים, ומאז ועד עכשיו את סובלת מתופעות של ריר סמיך, חיפוי על הלשון טעם וריח לא נעימים. סימפטומים אלו יכולים לנבוע ממצבים שונים. ייתכן שאכן מדובר בזיהום פטרייתי ממושך ולא מטופל בחלל הפה, שהתחיל בעקבות הטיפול האנטיביוטי ונמשך עד עכשיו. אבל ייתכן שהסיבה אינה זיהום פטרייתי, ושהיא לא קשורה לטיפול האנטיביוטי שנטלת. אלה כמה מן האפשריות:

זיהום בחלל הפה (לרוב חיידקי), דלקת חניכיים, עששת, דלקות בשקדים

במצב של שקדים גדולים חתיכות מזון לפעמים נתקעות ונרקבות וגורמות לריח לא טוב

הפרעות בבלוטות הרוק עם הפרשה לא תקינה של רוק

מחלת Sjogren - הפרעה בהפרשת רוק ודמעות

תופעת לוואי של תרופות שונות (לא ציינת אם את נוטלת תרופות כלשהן)

צרבות, עליית חומצה ומזון מהקיבה חזרה לוושט ולחלל הפה (ריפלוקס)

נשימה בפה פתוח - לדוגמה עקב גודש אפי משני לאלרגיות

מחלות כליה וכבד

אני ממליצה להמשיך את הבירור אצל רופא שיניים ואצל רופא אף-אוזן-גרון.

בהצלחה

ד"ר שרון בר-שי - אינפומד




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!