קנדידה (Candida)
קנדידה היא פטריה הנגרמת ע"י פטריית השמר קנדידה אלביקנס ((Candida Albicans, המתקיימת כיצור חד-תאי בגודל 4 עד 6 מיקרון, ואשר מתרבה ויוצרת מושבות לחות וריריות. קיימים כ-150 זני פטריות קנדידה שונים, אולם רק כתשעה מהם מוכרים כמחוללים העיקריים של מחלות בבני אדם ומכונים בשם הכולל קנדידיאזיס (Candidiasis).
קנדידה היא חלק מהצמיחה (פלורה) הטבעית של המעי, העור והנרתיק. היא הגורם השכיח ביותר לזיהומים מפטריות בבני אדם, ורוב בני האדם ילקו לפחות באירוע אחד במשך תקופת החיים. רוב הזיהומים אינם מסכני חיים ומעורבים בהם הריריות (חלל הפה, הנרתיק), אפיתל (ציפוי) מערכת העיכול, העור, הציפורניים ותת-העור.
קנדידה יכולה לגרום לזיהומים עמוקים ומפושטים בעיקר בחולים מאושפזים או בחולים עם מערכת חיסון פגועה. ההסתמנויות הקליניות השכיחות הן אלח דם (קנדידמיה), זיהום בדרכי השתן וזיהום עיני. כמו כן תיתכן מעורבות של כל איבר פנימי (אחד או יותר) לרבות לב, מוח, ריאות, כבד, טחול, או מעי. ביטויים אלה כרוכים בתמותה גבוהה (כשליש עד מחצית מהחולים).
סימפטומים
כאמור, פטריות קנדידה יכולות להופיע באזורים רבים בגוף, וכל אזור מתאפיין בתסמינים שונים.
קנדידה בנרתיק, למשל, תתבטא בגרד בנרתיק, בריבוי הפרשות לבנות-צמיגיות אופייניות ובמקרים חמורים יותר בדחיפות, תכיפות וצריבה במתן שתן, דם בשתן, ואף שינויים במחזור החודשי.
לעומתה, קנדידה במעיים מאופיינת בתחושת נפיחות וגזים, כאבי בטן, שיהוקים וגיהוקים, ובצואה רירית.
קנדידה בלשון היא מצב הנפוץ בעיקר בתינוקות, במעשנים ובבעלי מערכת חיסונית חלשה, ומאופיינת בנגעים לבנים אופייניים בחלל הפה, תחושת צמר בפה, אבדן תחושת הטעם ופצעים בזוויות הפה.
התסמינים האופייניים לקנדידה באזורי הגוף השונים יופיעו לרוב אחרי שגשוג משמעותי וממושך של הפטרייה במערכת העיכול.
סיבות וגורמי סיכון
באופן תקין, מערכת החיסון וחיידקי מערכת העיכול מבקרים את רמת השגשוג של פטריית הקנדידה ומונעים את התפשטותה. כך, מרבית האוכלוסייה נושאים את פטריית הקנדידה באופן טבעי ללא כל תסמינים.
נטילה ממושכת של אנטיביוטיקה או סטרואידים גורמת להרס של חיידקי מערכת העיכול, ובכך מפרה את האיזון ועלולה לגרום לשגשוג של הפטרייה.
באופן דומה, גם מערכת חיסון מוחלשת, כמו בחולי סרטן, איידס וסוכרת, עלולה לגרום להופעת תסמיני הפטרייה האופייניים. זאת ועוד, הקשר ההדוק בין מתח להחלשת מערכת החיסון גורם לכך שאצל אנשים הסובלים מתקופות ממושכות של מתח וחרדה קיים סיכון גבוה יותר להיחלשותה של המערכת החיסונית ולהתפתחות קנדידה.
פרט לכך, נמצא כי פטריית הקנדידה נפוצה יותר בנשים שמשתמשות בגלויות למניעת הריון ובאזורי גוף לחים וחמימים, דבר המדגיש את החשיבות בייבוש אברי המין לאחר הרחצה.
לבסוף, נמצא קשר בין התפרצות של קנדידה לתזונה העשירה בסוכרים, בפחמימות ובשמרים.
אבחון ובדיקות
אבחון קנדידה נקבע על ידי המראה הקליני (בקנדידת העור והריריות), בעזרת הסתכלות מיקרוסקופית בדגימות מהאיבר הפגוע ועל סמך ממצאי תרביות מהדם או מהאיבר הפגוע. בדיקות סרולוגיות לאבחון זיהום ובדיקות מולקולריות קיימות בשלבי פיתוח שונים, אך עדיין אינן מנוצלות באורח שגרתי.
סיבוכים אפשריים
לרוב קנדידה אינה גורמת נזק של ממש, אך בחולים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת, כגון חולי סרטן, חולי סוכרת ואנשים המטופלים באנטיביוטיקה לאורך זמן ממושך, עלולה הפטרייה להתפשט למערכת הדם.
חדירת הקנדידה למערכת הדם מאופיינת בחום, צמרמורות, כאבי ראש ובחילות. בכל חשש לזיהום במערכת הדם יש לפנות לטיפול רפואי דחוף, שכן ללא טיפול מהיר ומותאם יש סכנה בקריסת מערכות הגוף.
טיפולים ותרופות
קיימות תרופות יעילות הניתנות לטיפול בקנדידה, לטיפול מקומי או לטיפול מערכתי, והן כוללות בעיקר תרופות מקבוצת האזולים (Azoles), הפוליאנים (Polyenes) והאכינוקנדינים (Echinocandins). התרופה המערכתית הנמצאת בטיפול הנרחב ביותר נגד קנדידה היא פלוקונאזול (Fluconazole) המצטיינת ביעילותה ובבטיחותה.
מניעה
ישנם מספר דברים שניתם לעשות על מנת להקטין את הסיכון להתפתחות קנדידה:
• לייבש את אזור אברי המין לאחר הרחצה
• להימנע משימוש בתמרוקים הגורמים לגירוי העור באזור אברי המין.
• להעדיף לבוש העשוי מבדים 'נושמים' שמונעים הצטברות של לחות והזעה על גבי העור.
• להפחית את רמת הלחץ.
• להקפיד על 'תזונת קנדידה', שהיא תזונה הדלה בסוכרים ובשומנים.
• לצרוך תוספי פרוביוטיקה מסוג אצידופולוס וביפידוס.
שאלות ותשובות
- אני בת 26. לפני כמה שנים נטלתי למשך שנה מינוציקצין עקב אקנה. מאז ועד היום אני סובלת מתופעות שונות, כמו ריר סמיך ולשון צהובה ללא פטרת. החיפוי גורם לתחושת טעם לא טוב, ריח לא נעים, ואין אף ממצא פתולוגי. מה זה יכול להיות? אני מבקשת הסבר לתו
- אני בת 27 וסובלת מגיל קטן מתולעים בפי הטבעת. אני מטופלת בוורמוקס, אבל זה חוזר לי שוב ושוב. לצערי, בזמן האחרון צצו לי גם תולעים בפות. מה ניתן לעשות חוץ מלקחת כדורי וורמוקס?
- לאחרונה סבלה חברתי מפטריה בנרתיק, קנדידה. לפני שגילתה זאת הופרש נוזל לבן דמוי קרם על איבר מיני בעת קיום יחסי מין ללא קונדום, והרגשתי שזה שורף, ושיש לשטוף את המקום. לאחר שבועיים לערך החל המקום מתחת לכיפה להתנפח מעט, להפוך לאדום, והופיעו מעין פצעים או
- האם הטיפול בנשים בהיריון משתנה במקרה של קנדידה?
- לפני כשנה חליתי במחלת הנשיקה. היום, שנה אחרי, אני סובלת מכאבי בטן, גזים, נפיחויות, עצירויות. פניתי לרופא גסטרואנטרולוג והוא אבחן שיש לי מעי רגיז. עשיתי בדיקת הליקובקטור בנשיפה שהיתה שלילית. הכאבים המשיכו, ולכן פניתי לנטורופתית, והיא איבחנה לי קנדידה
- האם השתלת שיניים לפני 9 שנים יכולה לגרום במשך הזמן להופעת קנדידה? לא ידוע על כך. קנדידה אמיתית בלשון ובחך יכולה להיגרם בשל כשל חיסוני, שימוש בתרופות המדכאות את מערכת החיסון כמו סטרואידים, יובש בפה, סוכרת ומחלות כרוניות אחרות, וכן בשל שימוש באנטיבי
- נתקלתי במספר אתרים פרסומיים הטוענים שיש מחלה בשם "מחלת הקנדידה" שניתן לאתרה בבדיקה דם ייעודית מהאצבע. הם מונים סימפטומים רבים, ביניהם עייפות, נשירת שיער, כאבי בטן ועוד. ההצעות לטיפול הן אלטרנטיביות, למיטב הבנתי. האם פטריית הקנדידה, שלמיטב ה
- אני בשבוע ה-25 של ההריון, ובבדיקת צואה נמצאה פטריית קנדידה. האם יש סיבה לדאגה?
- האם אנטיביוטיקה בשם אוגמנטין גורמת לבעיות מעיים כגון: פגיעה ברירית המעי , קנדידה, שלשולים בלתי פוסקים, כאבי בטן ? אני סובלת מתופעות אלו כבר שנתיים.
- אני סובלת מגירוד בפות והפרשה לבנה בכמות יחסית גדולה, לא כל כך נוזלית אלא יותר גושית. אני משערת שאולי יש לי פטריה, ושוקלת לקחת אגיסטן. אם אין לי קנדידה או פטריה אחרת, האם אגיסטן יכול לגרום לבעיה כלשהי? איך נעשה הטיפול באגיסטן? האם אפשר לקנות את התרופה
מאמרים בנושא קנדידה


המונח "ניקוי רעלים" אינו חדש. לאור העלייה במודעות לקשר שבין גוף בריא לנפש בריאה הפך ניקוי רעלים לתהליך בו לוקחים חל... לכתבה המלאה


טפילים במעיים – בעיה נפוצה בכל גיל לכתבה המלאה