נטילת קומדין יחד עם מודל
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/09/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

אבי מקבל כחודש את התרופה קומדין בעקבות מחלת התרומבוזה. האם יש ניגוד בן הקומדין לבין תרופה שנקראת מודל בה השתמש בעבר, אשר היא עזרה לו מאוד?

תשובה:
Modal, או בשמה הגנרי Sulpiride, היא תרופה שיכולה להינתן למספר התוויות (כלומר, לטיפול בכמה סוגי בעיות). האחת, לטיפול בסחרחורת, ואז הטיפול הוא במינון נמוך; האחרת היא טיפול כנגד מחלות פסיכיאטריות ואז המינון הוא גבוה. בשאלתך לא תיארת את הסיבה שבגללה נטל או נוטל אביך מודל, ואם הוא נוטל אותה באופן קבוע או לפי הצורך. לנתונים אלה חשיבות רבה, בעיקר כאשר מדובר באינטרקציות (תגובות) בין-תרופתיות. קומדין היא תרופה נוגדת קרישה, אשר כל שינוי ברמתה בדם יכול להיות מסוכן מאוד. אם ההשפעה של קומדין תהיה גבוהה יותר מהרצוי - התוצאה יכולה להיות דימומים מסכני חיים. אם ההשפעה של הקומדין אינה מספקת (רמתו נמוכה), התוצאה יכולה להיות עודף קרישיות ושליחת קרישים (תסחיפים) לאיברים חיוניים, מצב שגם הוא עלול לסכן חיים. זו הסיבה שאדם הנוטל קומדין צריך מעקב שוטף וקבוע אחרי השפעת התרופה על מנגנון הקרישה בגופו. כמו כן, על המטופלים לדעת שכל תרופה חדשה, או תזונה שונה מהרגיל (בעיקר ירקות ירוקים, מיץ אשכוליות ועוד), עלולים לשנות את רמת התרופה בדם ולהוביל למצבים מסוכנים. לכן שאלתך מוצדקת וחשובה, ובכל התחלת טיפול תרופתי חדש עליכם להתייעץ עם הרופא המטפל. על פי הספרות הרפואית, לא ידוע על השפעה של מודל על רמות הקומדין או על האפקטיביות שלה, בין היתר משום שהתרופה מודאל מופרשת על ידי מערכת השתן ולא מנוטרלת על ידי הכבד (קומדין מנוטרלת על ידי הכבד). אי לכך, אין סכנה בנטילת שתי התרופות יחד. בכל אופן, רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לסיבה לנטילת המודל, ולא מומלץ להתחיל טיפול תרופתי (ללא קשר לקומדין) על דעת עצמכם. רפואה שלמה ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד